Turisti vole srpsku tradiciju: "Zornića kuća", jedan od najlepših turističkih kompleksa u Srbiji, sve više mami domaće i strane goste

S. Bulatović- J. Subin

05. 03. 2020. u 15:30

NAŠ početak je bio u maju 2008. godine. Pre toga, na imanju se nalazila farma krava, ovaca i koza, koju smo brat i ja osnovali nekoliko godina ranije. Obilazeći ovakva imanja po Evropi, kao i sajmove poljoprivrede, uvideli smo da slične farme, van naših granica, često u svom sastavu imaju restoran nacionalne kuhinje. Da je to najbolji način da se plasiraju seoski proizvodi. Odatle ideja da i mi uradimo sličnu stvar.

Туристи воле српску традицију: Зорнића кућа, један од најлепших туристичких комплекса у Србији, све више мами домаће и стране госте

Foto: Novosti arhiva

Ovako započinje priču o rađanju porodičnog posla Elvis Zornić, vlasnik turističkog kompleksa "Zornića kuća", kod sela Baćevac, u okolini Beograda. Inače, dobitnika priznanja Privredne komore Srbije - "Najbolje iz Srbije 2019.", kao najbolji mali turistički smeštaj u čitavoj zemlji.

- Kompleks u čijem sastavu se nalaze etno-domaćinstvo, restoran i konaci, prostire se na tri hektara idiličnog šumadijskog krajolika, sa pogledom na Kosmaj i Lipovačke šume - govori Zornić. - Koncipiran je tako da svi sadržaji, osim prilike za odmor, goste podsete na seoski život, onakav kakav je nekada bio. Restoran se nalazi u 100 godina staroj zgradi, a na ćilimima koji su rasprostrti po livadama, oko restorana, gosti rado leškare posle ručka i ispijaju svoje piće. Na meniju kuhinje su stara tradicionalna jela, koja se spremaju u zemljanim loncima, takođe u duhu davnih vremena, "kao nekad".

U okviru "Zornića kuće" postoji i izložbeni prostor za stare i retke predmete, suvenirnica, bina "Eko vud stejdž", za kulturne sadržaje kao i umetnički atelje. Sam kompleks je više puta do sada bio domaćin likovnim i vajarskim kolonijama. Na programu u okviru "Zornića kuće" često su i lutkarske predstave, klovnovi, pantomimičari za decu, sađenje drveća, koncerti, folklorna takmičenja, kao i degustacije domaćih rakija i vina.

Govoreći o putu kojim je kao preduzetnik stigao do momenta da posle 11 godina rada bude prepoznat kao najbolji u zemlji u svojoj kategoriji, Zornić navodi da je za uspeh poduhvata bila izuzetno važna poslovna inspiracija.

- Motivišu me posete sličnim domaćinstvima u regionu i inostranstvu, literatura, internet, kao i savremene društvene mreže - kazao je Zornić. - Na taj način širim vidike i stvaram nove inspiracije sa svojim timom, pri čemu se trudimo da budemo autentični. Najveća motivacija su mi, ipak, zadovoljni i nasmejani gosti, zaposleni bez kojih "Zornića kuća" ne bi bila ovoliko uspešna, kao i, naravno, moja porodica, u kojoj pronalazim najlepše trenutke inspiracije.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Prema njegovim rečima, upravljanje kompleksom kakav je do danas postala "Zornića kuća", suočava se sa svakodnevnim izazovima, koji se prevazilaze i rešavaju dobrom organizacijom rada, iskustvom i - preciznim planiranjem. Ponekad se pojave izazovi na koje ne možemo da utičemo, kao, na primer, nepovoljne vremenske prilike, nedostupnost pojedinih namirnica, ili čak i nestanak struje i vode, kaže vlasnik kompleksa.

SARADNjA SA PKS

U "ZORNIĆA kući" ističu da njihova mala turistička oaza ne bi bila to što jeste da nije bilo dobre saradnje sa Privrednom komorom Srbije koja je, kako kažu, uvek bila tu za ovaj turistički kompleks. Zahvaljujući toj saradnji, navode, uvek su u toku sa najnovijim trendovima iz sveta turizma, a zajedničkim snagama se proširuje znanje, pospešuje rast i razvoj ovog poslovnog poduhvata.

Nagrada "Najbolje iz Srbije 2019" je ozbiljan podsticaj za naš dalji rad, ali i odgovornost da ostanemo dosledni onome što radimo kako bismo opravdali kvalitet i nivo usluga, kao i poverenje koje nam je ovom nagradom ukazano - istakao je Zornić. - Jer biti najbolji u Srbiji za mene, za nas u "Zornića kući", velika je čast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)