Tehnologije motor razvoja Šumadije: Atrakcija za najznačajnije strane investitore

S. Bulatović - J. Subin

03. 03. 2020. u 15:15

ZNAJU ih pre svega po automobilima, a okosnicu privrednog razvoja Šumadije tradicionalno čini metaloprerađivačka industrija. Očekuju da će narednih godina na njihovu privredu sve više uticati razvoj informacionih tehnologija, ali i industrija nameštaja i poljoprivredni kompleks.

Технологије мотор развоја Шумадије: Атракција за најзначајније стране инвеститоре

Foto: Novosti arhiva

Da bi kompanije što lakše i uspešnije poslovale i znale šta sve mogu da očekuju od nadležnih institucija, Regionalna privredna komora Kragujevac bila je nedavno domaćin konferencije "Poslovni skok". To je bila prilika da se privrednici upoznaju, razmene iskustvo, reše nedoumice po pitanju poreza i druge regulative.

- Region Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga je prepoznatljiv po značajnom prilivu stranih direktnih investicija - ističe Predrag Lučić, direktor RPK Kragujevac. - Dolazak velikog broja stranih investitora i početak poslovnih aktivnosti kompanija poput "Fijat Krajsler automobila" i "Simensa" potvrđuje visoku investicionu atraktivnost regiona. Posebna potvrda toga je i da jedan broj kompanija, stranih investitora donosi odluku da reinvestira, što je jedna od najboljih poruka o zadovoljstvu postojećim poslovnim okruženjem onih koji su već investirali. Značajne podsticajne mere Vlade Republike Srbije, kao i aktivan pristup lokalnih samouprava i drugih referentnih institucija, poput Privredne komore Srbije-RPK Kragujevac, pruža sigurnost investitorima i u postinvesticionom periodu.

RPK Kragujevac, zastupajući interese privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, a posebno vodeći računa o povećanju konkurentnosti privrede, realizuje niz aktivnosti. Od velikog značaja je veoma uspešan program realizacije dualnog obrazovanja na teritoriji regiona.

- U fokusu naših aktivnosti će biti i podrška digitalnoj transformaciji kompanija, kao i internacionalizacija kompanija koja treba da obezbedi dalje povećanje izvoza i spoljnotrgovinskog suficita regiona - dodaje Lučić. - Posebna pažnja će biti posvećena intenziviranju saradnje poslovne i akademske zajednice u cilju podsticanja implementacije inovacija u kompanijama, sa ciljem podsticanja rasta, na znanju zasnovane ekonomije. Posebno će se intenzivirati usluge u oblasti edukacije i javnih ovlašćenja, kao što su izdavanje dokumenta i isprava koje prate robu pri izvozu ili uvozu, ATA karneti, kvalifikovani elektronski sertifikati...

Privredna komora Srbije posebno doprinosi povećanju konkurentnosti privrede Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga kroz niz usluga, od obavljanja javnih ovlašćenja, podsticanja poslovne saradnje i povezivanja privrednika, preko dostavljanja poslovnih informacija, poslovnog obrazovanja i usavršavanja, do promocije i prezentacije razvojnih i investicionih potencijala.

- Okosnicu privrednog razvoja regiona je tradicionalno činila metaloprerađivačka industrija - napominje Lučić. - Ona će i ubuduće biti nosilac razvoja, imajući u vidu poslovne planove postojećih kompanija, kao intenzivni priliv stranih direktnih investicija u ovom sektoru. Očekuje se dalji intenzivni rast IT industrije, imajući u vidu rast broja kompanija iz ovog sektora, kao i podršku Univerziteta u Kragujevcu. Značajan potencijal za rast iskazuju i industrija nameštaja, kao i agrokompleks.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Ključne grane su automobilska, mašinska, namenska i metalska industrija, kao i informaciono-komunikacione tehnologije, drvna i prehrambena industrija, građevinarstvo, proizvodnja nameštaja, voćarstvo i stočarstvo, ali i turizam. One upošljavaju sve više ljudi. U 2015. godini u ovom regionu bilo je 109.863 zvanično zaposlenih. Tri godine kasnije zvanično radi 118.503 zaposlenih. U istom periodu broj nezaposlenih se smanjio za oko 10.000 - sa 63.040 na 53.156.

Najznačajniji izvozni partneri su Italija, Slovačka, Nemačka, Češka i Bosna i Hercegovina.

POMOĆ U POSLOVANjU

KONFERENCIJE "Poslovni skok" organizuju se širom Srbije s ciljem da se povežu kompanije i relevantne institucije i organizacije, a kako bi poslovne zajednice spoznale više o mogućnostima za unapređenje poslovanja u skladu sa savremenim trendovima.

Kroz ovaj projekat privrednici dobijaju ključne informacije pomoću kojih će unaprediti poslovanje i ojačati konkurentnost. Uče kako da koriste dostupne izvore finansiranja i podsticaje, poreske olakšice i ostala aktuelna rešenja i mogućnosti za smanjenje tržišnih rizika. Takođe, upoznaju se i sa savremenim načinima unapređenja poslovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)