Poziv privredi da iskoristi podršku: Država nastavlja da podržava domaće kompanije dodeljujući bespovratna sredstva i kredite

S. Bulatović - J. Subin

28. 02. 2020. u 17:43

DRŽAVA i ove godine nastavlja da podržava privredu. Iz budžeta Ministarstva privrede za ove namene je odvojeno 20,8 milijardi dinara. Za podsticaj privredi izdvojeno je 13,63 milijarde dinara. Od te sume na privlačenje investicija ide 10,52 milijarde dinara, dok je za podršku razvoju preduzetništva izdvojeno 3,11 milijardi dinara.

Позив привреди да искористи подршку: Држава наставља да подржава домаће компаније додељујући бесповратна средства и кредите

Foto: Novosti arhiva

Kada je reč o infrastrukturnim projektima i merama regionalnog razvoja, izdvojeno je 1,76 milijardi dinara. Ministarstvo je za realizaciju infrastrukturnih projekata kojima se unapređuje privredni ambijent u gradovima i opštinama Srbije opredelilo 1,67 milijardi dinara, dok je 90 miliona dinara namenjeno za mere regionalnog razvoja.

- Programi podrške za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća u 2020. godini znače mnogo za razvoj preduzetništva, jer doprinose otvaranju novih radnih mesta i novom zapošljavanju - smatra Branislava Simanić, direktor Sektora za preduzetništvo PKS. - Ovo je peta godine kako Vlada Srbije pruža finansijsku i nefinansijsku podršku privredi direktno preko pojedinih ministarstava i indirektno preko institucija koje je osnovala u cilju ekonomskog razvoja. To su Fond za razvoj, Razvojna agencija Srbije, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza, Fond za inovacionu delatnost. Samo preko Ministarstva privrede iz budžeta je izdvojeno tri milijarde dinara za realizaciju programa za startap i razvojne projekte koji se realizuju preko Fonda za razvoj i za program za nabavku nove opreme, koji se realizuje preko Razvojne agencije Srbije.

Ministarstvo privrede je već raspisalo nekoliko javnih poziva. Najpre za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2020. godini, kao i javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2020. godini.

- Što se tiče prvog javnog poziva privredni subjekti koji zadovolje uslove mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u vidu bespovratnih sredstava u iznosu do 30 odsto vrednosti ulaganja, odnosno do 40 odsto vrednosti ulaganja za privredne subjekte koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u četvrtu grupu razvijenosti - objašnjava Branislava Simanić. - Preostali iznos ulaganja finansira se iz kredita Fonda sa rokom otplate do pet godina u okviru koga je grejs period do jedne godine, a kamatna stopa od jedan odsto godišnje, uz garanciju banke, ili dva odsto godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja. Treba naglasiti da iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu ne može biti manji od 400.000 dinara, niti veći od šest miliona dinara i preduzetnici su izjednačeni sa privrednim društvima.

Što se tiče privrednih subjekata osnovanih u 2017. godini i ranije, i oni imaju mogućnost da dobuju bespovratna podsticajna sredstva za dalji razvoj. Mogu ostvariti pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30 odsto bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti. Preostali iznos vrednosti projekta finansira se iz kredita Fonda za razvoj.

- I pored vidnog napretka od 2016, kada je proglašena Godina preduzetništva, koja je prerasla u Deceniju preduzetništva, može se reći da su i dalje najveći problemi finansiranje i obezbeđivanje kredita - smatra Branislava Simanić.

RASPISANI POZIVI ZA TRI PROGRAMA

U BUDžETU za 2020. godinu obezbeđeno je tri milijarde dinara za tri programa Ministarstva privrede i to za program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku nove opreme.

U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte opredeljeno je 850 miliona dinara za bespovratna sredstava, dok je za početnike u poslovanju obezbeđeno 150 miliona dinara bespovratnih sredstava. Ministarstvo privrede obezbedilo je i dve milijarde dinara za bespovratna sredstva kroz program nabavke opreme?

Programi podrške dali su dobre rezultate, a cilj Ministarstva je sistemska podrška MSPP sektoru, unapređenje njihove konkurentnosti i modernizacija proizvodnje, povećanje broja privrednih subjekata, otvaranje novih radnih mesta i doprinos ukupnom privrednom rastu.

Javni pozivi za sva tri programa biće raspisani do utroška sredstava, a najkasnije do 31. decembra 2020. godine, ističe Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili