ČADEŽ O NOVOM PAKETU POMOĆI: Pomoć čuva i podstiče zapošljavanje

VN

29. 07. 2020. u 13:23

BLAGOVREMENI odgovor države na izazove aktuelne situacije koji je stigao kroz produžavanje direktnih mera pomoći preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, omogućiće našim kompanijama da održe u proteklim mesecima očuvanu likvidnost i sačuvana radna mesta, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ocenjujući da takva odluka o pomoći države privredi istovremeno donosi veliki podsticaj novom zapošljavanju i rastu potrošnje.

ЧАДЕЖ О НОВОМ ПАКЕТУ ПОМОЋИ: Помоћ чува и подстиче запошљавање

Foto arhiva

- To je posebno značajno u vreme kada zbog pandemije svedočimo smanjenjoj tražnji na domaćem i stranom tržištu - kaže Čadež.

Prema oceni predsednika PKS, prethodni paket državnih mera sačuvao je kičmu privrede, dok je sadašnja široko postavljena podrška, istovremeno i brižljivo usmerena ka najranjivijem segmentu privrede,još jedna snažna injekcija koja će privredi obezbediti predah.

- Ovako privreda može da finansijski relaksiranija dođe do novih poslova, sačuva lanac dobavljača i spremna dočeka jesen, odnosno, vreme snažnijeg oporavka koje će uslediti - ističe Čadež ukazujući tu na državnu pomoć u pokrivanju dela minimalnih zarada za jul i avgust, odlaganje poreza, novi moratorijum na kreditne obaveze, subvencije za plate novozaposlenih, uz postojeću kreditnu podršku za likvidnost.

Privrednici zadovoljni

Jovo Rodić, vlasnik i direktor kompanije "Tenen" iz Čeneja, ističe da će nove mere, kao i prethodne, mnogo pomoći privredi da prevaziđe izazove u poslovanju sa kojima je suočena zbog globalne zdravstvene krize, da održi kontinuitet proizvodnje, ali i da zaposli nove radnike.

Posebno je pohvalio projekat "Moja prva plata", ističući da planiraju da zaposle pripravnike i nove kadrove. Rodić kaže da kompanija "Tenen", koja se bavi proizvodnjom stočne hrane preradom soje i uzgojem pilića, nije otpuštala radnike, da su organizovali rad u skladu sa preporukama i propisima - od kuće i u smenama, kao i da sprovode sve preventivne mere.

I za porodičnu kompaniju "Ipon" Inđija, proizvođača sportske opreme, nove mere će, kako ističe suvlasnica Marijana Miljković, omogućiti oporavak na duže staze i da zadrže radnike, a posebno im je važan produžetak isplate minimalca za još dva meseca kako bi svi zaposleni "ostali na okupu".

- Prijatno sam iznenađena najnovijim merama namenjenim privredi, najviše nama preduzetnicima i malim privrednicima. One će sprečiti loš scenario koji sada viđamo u mnogim zemljama i njihovim ekonomijama, jer gotovo da nema delatnosti koja nije, direktno ili posredno, pogođena krizom - ocenila je Dragana Nerandžić, vlasnik i osnivač konsultantske agencije Life in Harmony. - Posebno me je obradovala vest o programu prve plate koji će, verujem, svim privatnicima pomoći da dobiju nadoknadu za mlade ljude koji su spremni da rade i da se kroz posao usavršavaju.

- Sve ovo dolazi u pravo vreme i važan je korak za našu ekonomiju - kaže Čadež.

Značaj državne podrške privredi Čadež ilustruje prvim rezultatima najnovije ankete po kojima je 80 odsto ispitanih privrednika koristilo kredite i otprilike toliko anketiranih rešilo problem likvidnosti na tri do šest meseci, iskazujući veliko interesovanje da ponovo koristi tu vrstu podrške.

Sledeći korak, prema mišljenju predsednika PKS, biće da se dodatno pomogne najugroženijim sektorima turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja, ali i da se podrže kompanije iz prerađivačke industrije kako bi se u novim okolnostima bolje pozicionirale na domaćem i stranom tržištu i ugovorile nove poslove.

- Moramo da im pomognemo da se uključe u lance međunarodnih kompanija, osiguraju izvozne poslove, povećaju konkurentnost, osmisle proizvodnju, nove poslovne modele i tržišta na kojima će nastupati u narednom periodu - najavljuje Čadež.

Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, kaže da je privreda Srbije u drugom kvartalu 2020. godine relativno dobro podnela prvi udar krize izazvane epidemijom, imajući u vidu da je opšti nivo zaposlenosti i likvidnosti privrednih subjekata očuvan, i to zbog podrške Vlade RS.

- Vanredne okolnosti su dovele do globalnog šoka, čime je prekinut ekspanzivan rast domaće privrede, ali je primenom sistemske podrške Vlade, kroz paket ekonomskih mera, došlo do stabilizacije stanja, posebno u oblasti snabdevanja i prerađivačke industrije. Program ekonomske podrške činili su direktni finansijski transferi privrednim subjektima u vidu tromesečnih minimalnih zarada, kao i odlaganja poreskih obaveza i doprinosa za isti period. Takođe, kroz kredite "garantne šeme", koja je Vlada dogovorila sa poslovnim bankama, i sredstva Fonda za razvoj obezbeđeni su povoljni uslovi podrške likvidnosti privrede i investicione aktivnosti. Prema podacima Ministarstva finansija, dosadašnji "teret" republičkog budžeta je 2,3 milijarde evra, dok je oko milijardu evra upumpano u privredu kroz kreditiranje - ističe Stanić.

Prema njegovim rečima, po ukidanju vanrednog stanja početkom maja, došlo je do blagog oporavka industrijske proizvodnje (mesec na mesec), što je nastavljeno i tokom juna. Međutim, aktuelno usložnjavanje epidemiološke situacije u zemlji i regionu dovelo je do ponovnog usporavanja privredne aktivnosti i produbljenja neizvesnosti u pogledu oporavka. Na pogoršavanje ekonomske situacije u zemlji u značajnoj meri utiče i pad privredne aktivnosti u Evropskoj uniji, koja je ujedno i glavni spoljnotrgovinski partner Srbije. Naime, prema poslednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda, globalna privreda merena stopom rasta bruto domaćeg proizvoda će ove godine zabeležiti kontrakciju od -4,9%, dok će pad BDP evrozone biti dvostruko veći, čak -10,2%. Junskom projekcijom MMF aprilska procena je revidirana naniže za nekoliko procentnih poena.

Imajući u vidu da je u kratkom roku došlo do ostvarivanja pesimističnijeg scenarija s početka pandemije, revidirane su i projekcije rasta u narednoj godini, po kojima on neće biti dovoljan da pokrije gubitke nastale u tekućoj godini.

Foto arhiva

- U pogledu Srbije ohrabruje činjenica da međunarodne finansijske institucije nisu revidirale procenu pada BDP Srbije, odnosno da je ona ostala na -3%. Ovome su doprinelo snažan privredni rast u prvom kvartalu (prema izveštaju Evropske komisije, najviši kvartalni rast u Evropi), doprinos javnih radova, kao i manja zavisnost domaće privrede od uslužnih delatnosti, koje su devastirane merama prevencije i socijalnog distanciranja. Ipak, postavlja se pitanje trajanja krize, odnosno da li će se ona preliti i u prvi kvartal 2021. godine, s obzirom na to da se uveliko najavljuje drugi talas epidemije, čiji vrh treba da zadesi Evropu u periodu jesen-zima - kaže pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS.

U PKS ističu da je, s obzirom na to da je u pitanju događaj bez presedana, moguće sanirati ekonomske posledice zdravstvene krize uz nastavak državne intervencije.

- Pored dalje podrške očuvanju zaposlenosti i likvidnosti privrede, koja će i u narednom periodu biti izložena snažnom udaru, potrebno je očuvati kupovnu moć stanovništva, s obzirom na to da lična potrošnja predstavlja značajnu komponentu u strukturi BDP. Kod mera podrške treba imati u vidu fiskalna ograničenja kako se ne bi narušila makroekonomska stabilnost koja je osnov stranih direktnih investicija. Bez novih mera podrške, ili odlaganjem njihove implementacije, u značajnoj meri bi oslabila ekonomska baza u smislu proizvodno-uslužnog i izvoznog kapaciteta, čime bi se izgubila snaga za snažniji oporavak, odnosno privredni rast koji bi u dužem periodu ostao ispod potencijala - navodi Stanić.

Privredna komora Srbije, kao opšti predstavnik poslovne zajednice u zemlji, nastavlja da zastupa i štiti interes privrede kroz uspešnu saradnju sa Vladom. S obzirom na to da PKS obezbeđuje strukturnu i teritorijalnu pokrivenost privrede (kroz interna poslovna udruženja i mrežu regionalnih privrednih komora), jedan od zadataka je informisanje javnosti o stanju i trendovima u domaćoj ekonomiji. Informativno-analitički kapacitet PKS, koji je razvijen u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku, daje stručni doprinos sistemu odlučivanja Vlade prilikom kreiranja ekonomske politike i definisanja novog paketa mera podrške, čija se implementacija očekuje u drugom polugodištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)