ZA VIŠE RADNIH MESTA U SRBIJI I REGIONU: Vašingtonski sporazumi na delu - DFC-u će biti ponuđen veliki broj projekata

J. Su. - S. B.

30. 09. 2020. u 10:31

POSLOVNA zajednica Srbije kandidovaće je za finansijsku podršku međunarodne Razvojne finansijske korporacije (DFC) sektorske i pojedinačne projekte u oblasti infrastrukture, energetike, prerađivačke industrije, ekologije, kao i podrške malom biznisu, koji će unaprediti privatni sektor, oživeti trgovinske veze, doprineti kreiranju novih poslova i radnih mesta za ljude u Srbiji, ali i regionu.

ЗА ВИШЕ РАДНИХ МЕСТА У СРБИЈИ И РЕГИОНУ: Вашингтонски споразуми на делу - DFC-у ће бити понуђен велики број пројеката

Adam Boler i Ana Brnabić na otvaranju Američke razvojne agencije

Efikasnijoj realizaciji projekata, u okviru ekonomske normalizacije predviđene vašingtonskim sporazumima, pomoći će zajednički tim Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova. Tim za ekonomsku saradnju pod okriljem dveju komora, sa kancelarijama u Beogradu i Prištini, sastavljen od poslovnih lidera i eksperata za normalizaciju, pružaće pomoć vladama, biznis zajednici, DFC, Eksim banci, institucijama SAD i EU i svim učesnicima u procesu normalizacije, dok će konkretne projekte pratiti i razvijati posebne grupe u okviru tima, najavili su u zajedničkoj izjavi predsednici Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova, Marko Čadež i Berat Rukići.

Primer jednog od konkretnih projekata koji je ponuđen DFC je u oblasti zaštite životne sredine, a obuhvata faznu izgradnju postrojenja za tretman čvrstog i tečnog otpada uz upotrebu generisane toplotne energije i novih kapaciteta za proizvodnju pare. Igor Radoš, direktor kompanije Elixir Energy navodi da je taj projekat "utemeljen na principima cirkularne ekonomije i konceptu waste to energy koji podrazumeva proizvodnju energije primarnim tretmanima otpada ili preradom otpadnih materijala u energente, čime se ostvaruju višestruki benefiti. Na ovaj način stvaraju se uslovi da se sa delom industrijskog i nereciklabilnog otpada generisanog u Srbiji, postupa u skladu sa 5R postulatima hijerarhije upravljanja otpadom (Refuse, Reduce, Reuse, Repurpose, Recycle). Elixir Energy tako daje pun doprinos ispunjenju opštih ciljeva održivog razvoja, unapređenju energetske efikasnosti i potpunoj supstituciji fosilnih goriva alternativnim energentima iz obnovljivih izvora".

Upravo zato što je u pitanju prvi ovakav poduhat u Srbiji, važno je da upoznamo iskustvo, znanje i praksu razvijenih zemalja, koje ovaj koncept uspešno primenjuju. "Dolazak DFC je važan i zbog mogućnosti upoznavanja sa svetskim iskustvom i praksom u oblasti cirkularne ekonomije. Tu praksu treba da prilagodimo našim uslovima, istovremeno inicirajući edukaciju u ovoj oblasti i razvoj svesti o odgovornom upravljanju otpadom", ukazuje direktor Elixir Energy.

Bilateralni susreti Agencije i kompanija

U bilateralnim susretima sa predstavnicima DFC učestvovao je veliki broj kompanija, među kojima i predstavnici Ball Packaging, velike američke kompanije i velikog investitora, koji godinama uspešno posluje u Srbiji.

"Dolazak DFC vidimo kao siguran znakunapređenjaekonomske saradnje Srbije i SAD,te nam je drago da Ball, kao američka kompanija koja je pre tačno 15 godina odlučila da investira u Srbiji, učestvujemo u daljem unapređenju poslovnog ambijenta. Ovo je još jedan primer naše bliske saradnje sa Privrednom komorom Srbije kojoj se zahvaljujemo na svim dosadašnjim naporima u stvaranju što boljih uslova poslovanja", istakao je Branislav Savić, direktor fabrike Ball Corporation.

"Počeli smo rekonstrukciju skladišnih prostora kapaciteta 5.500 m2 u Šapcu i dobili dozvole za privremeno skladištenje 5.000 tona otpada na godišnjem nivou, kao i za tretman neopasnog otpada. Istovremeno, pokrenuta su i dva kapitalna projekta na lokaciji našeg industrijskog kompleksa Prahovo - izgradnja postrojenja za termički tretman industrijskog i nereciklabilnog otpada kapaciteta 30.000 do 80.000 tona, kao i instalacija postrojenja za pirolizu otpadnih guma kapaciteta 30.000 tona na godišnjem nivou. Oba projekta su u fazi izrade baznog inženjeringa koji su ugovoreni sa referentnim projektantskim kompanijama iz EU, i očekuje se da oba pogona budu u funkciji u toku 2022. godine", objasnio je Radoš.

Na planu infrastrukture, predstavljeni su projekti važni za regionalno povezivanje Srbije, uspostavljanje čvršćih ekonomskih, ali i energetskih veza između gradova i zemalja na Zapadnom Balkanu, među kojima su obnavljanje i modernizacija železničke infrastrukture na pravcu Niš - Doljevac - Merdare - Priština, izgradnja auto-puta Niš - Merdare - Priština i drugi.

Među strateški važnim investicionim projektima za privredu, na kojima je Privredna komora Srbije radila proteklih meseci u stalnoj komunikaciji sa kompanijama i američkom razvojnom korporacijom, jesu i izgradnja fabrike stakla za tržište Srbije i regiona, kako bi se smanjio spoljnotrgovinski deficit i uvozna zavisnost, zatim u oblasti rudarstva i auto-industrije podizanje fabrike litijumskih baterija kao glavnog izvora za električne automobile, kao i postrojenja za skladištenje energije dobijene iz obnovljivih, solarnih izvora.

Berat Rukići i Marko Čadež

U sektoru usluga, bilo je reči o mogućnostima podrške razvoju održivog turizma zasnovanog na prirodnim resursima turističkih destinacija kao što su Kopaonik, Brezovica i Rugovska klisura, a razmatrani su i projekti koji se tiču bankarskih garancija za mala i srednja preduzeća, koji će biti značajni za kreiranje novih radnih mesta.

 

ČADEŽ: POČELA REALIZACIJA VAŠINGTONSKOG SPORAZUMA

OTVARANjEM regionalne kancelarije DFC i razgovorima visoke američke delegacije sa predstavnicima poslovne zajednice i državnim institucijama o konkretnim projektima praktično je počela realizacija vašingtonskog sporazuma, kaže Marko Čadež, predsednik Privredne komore. To će privredi vrlo brzo doneti vidljivu konkretnu korist. Prva sredstva iz američkih fondova, kako je najavljeno, mogla da bi da budu na raspolaganju već krajem novembra. I to onima kojima su u ovom trenutku najpotrebnija - malim i srednjim preduzećima. Osim podrške investicionim projektima privatnog sektora - od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do IT i visokih tehnologija, o čemu su sa američkim finansijskim institucijama razgovarali predstavnici oko 30 kompanija, DFC će kroz garantnu šemu, deleći sa državom rizik koji bi inače banke uračunavale u cenu novca koji pozajmljuju privrednicima, sektoru malih i srednjih preduzeća obezbediti bolji pristup finansiranju - jeftinije kredite, povoljnije i od onih za otklanjanje posledica pandemije. Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva finansija razmatrana je i mogućnost posebne kreditne linije za privatne mikro, male i srednje firme, čak i onih koje imaju i do 500 zaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)