PORODIČNA PROIZVODNJA SA PUNO LJUBAVI: Domaća rakija - šljivovica "dobra volja" očekuje bolji status sa žigom "Čuvarkuća"

J. Su. - S. B.

30. 10. 2020. u 10:40

U PROIZVODNjU naše rakije ulazi samo zrelo voće kupljeno od lokalnih poljoprivrednih proizvođača. Ono kasnije, pažljivom obradom na tradicionalni način, postaje prava domaća rakija. Po kvalitetu lako može da nadmaši industrijske, jer su one namenjene masovnoj prodaji, pa se baš tako i proizvode. Ovako svoju "kapljicu" hvali Milutin Krstajić, vlasnik kompanije "SIL 3". Ne krije Milutin ni najjednostavniji, ali najsigurniji recept za dobru rakiju. Pravilo je - što ne stavljaš u usta, nemoj ni u kazan.

ПОРОДИЧНА ПРОИЗВОДЊА СА ПУНО ЉУБАВИ: Домаћа ракија - шљивовица добра воља очекује бољи статус са жигом Чуваркућа

Foto promo

Gazdinstvo Milutina Krstajića, proizvođača rakije, nalazi se u Banatskom Karađorđevu, u mirnom i tihom predelu okruženom zrelim voćem i plodnom ravnicom. Pogled izbliza otkriva da je reč o maloj porodičnoj proizvodnji u koju je uloženo mnogo ljubavi. Naziv "SIL 3" vlasnik firme sam je osmislio po početnim slovima imena svojih unuka za koje bi, kako kaže, voleo da nastave sa tradicijom.

- Sama proizvodnja u malim destilerijama je garancija kvaliteta iz razloga što se kupuju manje količine voća za koje se više vodi računa o kvalitetu - kaže Milutin Krstajić. - Prerada je pod kontrolom od početka do kraja, a kod industrijske proizvodnje važe drugačija pravila i iz tih razloga se ne može posvetiti toliko pažnje samom procesu prerade. Akcija Privredne komore Srbije daje prednost domaćim proizvodima u odnosu na uvozne istog ili lošijeg kvaliteta. Na taj način domaći proizvodi sa žigom "Čuvarkuća" mogu da budu prepoznati i bolje uočeni od strane potrošača.

Rakiju je uvek pravio u duhu porodične tradicije. Zato Krastajić napominje da nije u prvi mah ni pomišljao da registruje firmu. Sve dok ga na to nisu nagovorili prijatelji, tehnolozi koji su sa profesionalnim znanjem u toj oblasti prepoznali Milutinovu rakiju kao proizvod vrhunskog kvaliteta. Tako je 2017. godine nastao "SIL 3".

- Kvalitet proizvoda je na prvom mestu, bez prostora za kompromise radi povećanja prodaje ili drugih razloga - ističe Krstajić. Na tome naročito insistiramo kada je u pitanju kvalitet voća koje koristimo. Vodim se maksimom da "ono što ne stavljaš u usta, nemoj ni u kazan".

Na rakiju od šljive "dobra volja" koja je dobila žig "Čuvarkuća", vlasnik "SIL 3" je posebno ponosan, ali ističe da su mu sve njegove rakije podjednako drage i da ne voli da ih razdvaja. Pored rakije od šljive, firma proizvodi i rakije od kruške, kajsije i dunje. Izdvaja se i rakija od suve šljive koja je vrlo specifičnog ukusa i samim tim posebna na našem tržištu. U pitanju je inovacija koja je prepoznata i na tržištu i osvojila je brojne nagrade.

Foto promo

- Period krize zbog pandemije, koja i dalje traje, pogađa posebno male destilerije, jer sarađuju sa ugostiteljskim objektima koji se zatvaraju i posluju u uslovima prilagođavanja krizi - kaže Krstajić. - Pandemija nije uticala na nas u proizvodnom smislu jer nam je osnovna sirovina voće, a njega je bilo dovoljno. Međutim, u prodajnom smislu, stvari su se značajno promenile. U tim trenucima prodaja našeg gotovog proizvoda skoro da je zamrla. Dobra strana kod toga kada se bavite proizvodnjom rakije je u tome što proizvod nije kvarljiv, već što duže stoji to je kvalitetniji, tako da može da se proda bilo kad jer nema ograničeni rok trajanja.

Vlasnik "SIL 3" planira da nastavi sa proizvodnjom rakije, kako bi razvio i proširio posao, za koji se nada da će, zajedno sa znanjem i iskustvom, preneti na sina i ćerku, koji trenutno žive i rade u Beogradu.

OKIĆENI NAGRADAMA

RAKIJE Milutina Krstajića mogu da se pohvale mnogim priznanjima za kvalitet. Osim zlatne medalje za rakiju od dunje i srebrnu za rakiju od kajsije na Novosadskom sajmu poljoprivrede, rakije su nagrađivane u Beogradu, Vršcu i na tradicionalnom Sajmu rakije u Žitištu.

Kada priča o izazovima i preprekama sa kojima se suočavaju mali proizvođači, ovaj proizvođač ocenjuje pozitivnim promene i podršku države kojima se podstiče proizvodnja i opstanak malih preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća