VELIKI USPEH UPRKOS PANDEMIJI: Privreda regionalnih okruga beleži suficit, a iz Šumadije se izvozilo u čak 96 zemalja

J. Su. - S. B.

01. 01. 2021. u 15:41

PRIVREDNICI Šumadije, Pomoravlja, Niškog, Pirotskog i Topličkog okruga istakli su se 2020. godine po ostvarenim poslovnim rezultatima "u inat" globalnoj ekonomskoj krizi nastaloj zbog pandemije virusa korona. Očekuju da će i u 2021. imati "višak" novca u svojim kasama.

ВЕЛИКИ УСПЕХ УПРКОС ПАНДЕМИЈИ: Привреда регионалних округа бележи суфицит, а из Шумадије се извозило у чак 96 земаља

Pogon u Kragujevcu

Podatak da je ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede sa teritorije Šumadijskog i Pomoravskog okruga iznosila gotovo 1,6 milijardi evra, u prvih deset meseci ove godine, kao i da u izvozu dominiraju gotovi proizvodi, skrenuo je pažnju javnosti na rezultate, koje ostvaruju kompanije i privrednici u okviru svojih lokalnih sredina, kao i na rad regionalnih privrednih komora Privredne komore Srbije.

Šumadijski okrug beleži najveći spoljnotrgovinski suficit u Srbiji, više od 315 miliona evra. U Šumadiji se proizvodi gotovo sve, od automobila, provodnika i kablova, raznih električnih delova, do najsavremenijih "simens" tramvaja koji će činiti okosnicu javnog saobraćaja u gradovima Nemačke.

Iz Šumadije se tokom godine izvozilo u čak 96 zemalja sveta, a najviše na tržišta Italije (25,5 odsto ukupnog izvoza), Poljske, Slovačke, Češke, Nemačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine. Zapažen rast izvoza ostvaren je i ka tržištima Sjedinjenih Američkih Država i Republike Koreje. Ovaj uspeh je utoliko veći jer je ostvaren u godini u kojoj vlada nezapamćena globalna recesija izazvana pandemijom virusa korona.

Direktor PKS-RPK Kragujevac Predrag Lučić kaže da je, uprkos aktuelnoj globalnoj krizi, region Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga i dalje prepoznatljiv po značajnom prilivu stranih direktnih investicija.

- Dolazak velikog broja stranih investitora i početak poslovnih aktivnosti kompanija, poput "Fijat Krajsler automobila", "Simensa", bio je potvrda visoke investicione atraktivnosti regiona - istakao je Lučić. - Jedna od najboljih poruka o zadovoljstvu poslovnim okruženjem je odluka jednog broja kompanija, stranih investitora, da dalje reinvestiraju. Značajne podsticajne mere Vlade, kao i aktivan pristup lokalnih samouprava i institucija poput Privredne komore Srbije - RPK Kragujevac, pruža sigurnost investitorima i u postinvesticionom periodu.

Posebno je značajna činjenica, kaže, da u strukturi izvoza tog regiona dominantno učešće imaju gotovi proizvodi koji se izvoze u EU. Očekuje dalje povećanje spoljnotrgovinskog suficita i u 2021. godini.

Dvocifreni rast Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga

Spoljnotrgovinski bilans ovog regiona čak prevazilazi onaj ostvaren u Šumadiji za 160 miliona evra. Ukupan saldo ovog okruga iznosio je za prvih deset meseci ove godine 476,5 miliona evra. Taj rezultat predstavlja skok od 16,2 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Ekonomski parametri u sektoru proizvodnje i spoljnotrgovinske razmene na teritoriji PKS-RPK Niš su veoma povoljni, imajući u vidu aktuelnu situaciju i pandemiju. To je rezultat višegodišnjih aktivnosti države na unapređenju poslovnog ambijenta u regionu jugoistočne Srbije i aktuelnog trenda u svetu koji favorizuje proizvodnju bližu potrošaču - partneru, za razliku od ranijeg koncepta u kome je proizvodnja bila daleko od tržišta.

- To nas, zbog uslova i geostrateškog položaja, stavlja u poziciju da trenutno veliki broj proizvodnih kompanija u našem regionu ima uvećane vrednosti ugovora o isporuci uprkos opštoj krizi u svetu - objašnjava Aleksandar Milićević, direktor PKS-RPK Niš. - Ima primera u kojima korporacije koje imaju proizvodni pogon na drugim kontinentima sada favorizuju fabrike u Evropi, odnosno u našem regionu.

Direktor Milićević smatra da postignuto daje za pravo da se bude optimističan po pitanju daljeg rasta investicija, proizvodnje i spoljnotrgovinskog suficita regiona koji pokriva PKS-RPK Niš. Prioritet u ovom trenutku je da se uz pomoć raspoloživih resursa, poput Univerziteta i Naučno-tehnološkog parka Niš, podigne tehnološki nivo postojećih i budućih investicija, i podstaknu kompanije da otvaraju svoje istraživačko-razvojne centre.

Zlatiborski okrug zabeležio je tokom prvog udara pandemije rast izvoza smrznutog voća, a takav trend se očekuje i do kraja godine. Slično je i sa proizvodima specijalizovane industrije.

- S druge strane, izvoz proizvoda obojene metalurgije zabeležio je pad, nešto manji kad su u pitanju proizvodi od bakra i nešto veći kod proizvoda od aluminijuma - kaže Ana Lapčević, direktorka PKS-RPK Užice. - Uprkos pandemiji, ostvaren je, takođe, pozitivan spoljnotrgovinski bilans od 173 miliona evra.

I AMERIKANCI VOLE ZLATIBORSKO VOĆE

ZA privredu Zlatiborskog okruga je tradicionalno najveće izvozno tržište Nemačka gde iz ovog dela Srbije odlazi čitav niz robe i usluga. U SAD se najviše izvoze proizvodi namenske industrije i smrznuto voće, dok u uvozu dominiraju sirovine za fabrike obojene metalurgije i za proizvodnju proizvoda od plastike. Nemačka je i tu najveći partner privrede regiona, kada je u pitanju uvoz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)