ČAK TREĆINA IDE U IZVOZ: Na teritoriji Srbije godišnje se napravi i do 150.000 tona konditorskih proizvoda
U SRBIJI se godišnje proizvede između 120.000 i 150.000 tona konditorskih proizvoda, poput čokolada, keksa, dvopeka i kolača, a trećina srpskih slatkih i slanih "delikatesa" plasira se van granica naše zemlje.
Konditorska industrija predstavlja zdravi deo prehrambene industrije Srbije, sa dugogodišnjim kvalitetnim snabdevanjem domaćeg tržišta, ali i konstantnim prisustvom na ino-tržištima.
- Kapaciteti ove grane prehrambene industrije su veći od domaćih potreba, a oko jedne trećine godišnje proizvodnje ide u izvoz - navode u Privrednoj komori Srbije. - Zasada, najveće izvozno tržište su i dalje republike bivše SFRJ.
Proizvodnja konditorskih proizvoda kreće se od 120.000 do 150.000 tona godišnje. U prvih devet meseci 2020. godine proizvodnja slanog peciva (krekeri, slani štapići, perece) veća je za 12,5 odsto, proizvoda od čokolade za 18,8 odsto, krem-proizvoda 22,2 procenta, a bombona nešto više od jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine. Sektor proizvodnje biskvita i čokolada beleži pad od 21,4 i 1,4 odsto, u prvih devet meseci 2020.
Preporučujemo
PRALINE ZA NAJPROBIRLjIVIJA NEPCA: Festival čokolade od 10 do 22 časa u "Dorćol placu"
25. 10. 2020. u 06:35
Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna
U POTRAZI ste za stanom u centru grada koji je dovoljno izolovan od gradske vreve, okružen zelenilom i rekom, a s druge strane vam je podjednako važno da kvart ima odlične saobraćajne veze sa svim delovima Beograda?
18. 04. 2024. u 10:00
OBRUKANA LAŽNA DRŽAVA U NjUJORKU: Šamar za Prištinu i Vjosu Osmani pre početka sednice SB UN o Kosovu (FOTO)
U NjUJORKU se danas održava sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, a Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.
22. 04. 2024. u 16:14
TREĆA NEDELjA U ZAVOJIMA: Nina pokazala rane na nogama
GLUMICA Nina Janković doživela je neugodnu povredu.
22. 04. 2024. u 10:38
Komentari (0)