TRAŽE PAMETNA REŠENJA: UAE razvoj zasnivaju na inovativnim tehnologijama

J. Su. - S. B.

28. 01. 2021. u 15:55

SRPSKE kompanije poslednjih godina pokušavaju da dođu i do potrošača Bliskog istoka. Vrata ovog tržišta su Ujedinjeni Arapski Emirati, u kojima trenutno posluje dvadesetak naših preduzeća.

ТРАЖЕ ПАМЕТНА РЕШЕЊА: УАЕ развој заснивају на иновативним технологијама

Foto AP

Ibrahima al Darmakija, šefa Odeljenja za ekonomiju, politiku i medije Ambasade UAE u Beogradu, objašnjava da naši privrednici treba da imaju u vidu da njegova domovina namerava da postane tehnološki pametna u svim oblastima. Zato su dobrodošle kreativne ideje, inovativni projekti i savremena rešenja koja mogu da se primene u realizaciji ove vizije.

Ujedinjeni Arapski Emirati predstavljaju trgovinski, logistički i turistički centar za region Bliskog istoka, Afrike i južne Azije.

- Posmatrajući UAE u tom kontekstu možemo da kažemo da za tradicionalan oblik trgovine sigurno postoje određeni sektori u kojima srpski privrednici mogu da nađu svoje mesto, uz napomenu da takav oblik saradnje zahteva poseban kvalitet i kontinuitet u isporukama - dodaje Ibrahim al Darmakija.

Poslovni klub

U cilju podrške saradnji između privrednika iz UAE i Srbije osnovan je Poslovni klub UAE i Srbije koji okuplja najeminentnije kompanije iz dve zemlje. Klub nastoji da usmeri saradnju ove dve zemlje baš u pravcu gde postoji perspektiva za poslovanje. Ovaj klub predstavlja platformu gde će privrednici moći da dobiju pomoć i podršku ali i relevantne informacije o poslovnim mogućnostima na oba tržišta i smernice za bezbedno i uspešno poslovanje.

- Ono što je mnogo interesantnije za Srbiju i srpske kompanije je činjenica da su UAE država koja ima viziju da postane tehnološki pametna i samoodrživa u svim aspektima, od ekoloških rešenja, čistih i obnovljivih izvora energije, pametnih gradova, razvoja visokih tehnologija, elektronske uprave i održivih rešenja u energiji, proizvodnji hrane, snabdevanju vodom, zdravstvu... Naravno, mora se uzeti u obzir da je tržište Emirata sofisticirano i izbirljivo i da je konkurencija ogromna ali za dobra rešenja i tehnologije postoji veliko interesovanje lokalnih kompanija, kako državnih tako i privatnih, kao i razvojnih fondova koji su spremni da plasiraju kapital za unapređenje i razvoj ovakvih projekata.

Ibrahim al Darmaki, Foto Privatna arhiva

I kada se govori o tradicionalnoj trgovini i izvozu robe na tržište Emirata, bilo da je namenjena krajnjem kupcu na tlu Emirata ili daljem re-eksportu, zahtevi tržišta su prilično visoki. Traži se izuzetan kvalitet, određene količine i precizni rokovi isporuke. A konkurencija je velika.

- Međutim, perspektiva za saradnju postoji u poslovanju na teritoriji UAE kroz osnivanje kompanije i uspostavljanju proizvodnje na tlu Emirata - smatra Ibrahim al Darmakija. -

Prednosti ovakve saradnje su pre svega veoma jednostavne procedure za osnivanje kompanije preko elektronske uprave i različitih platformi koje je država kreirala u cilju olakšavanja poslovanja. Posebno atraktivni su podsticaji koji su dostupni za poslovanje u slobodnim zonama, ali i visoko razvijena transportna infrastruktura i logistika što omogućava brz i jednostavan pristup regionu Afrike, Bliskog istoka, Azije ali i celog sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!