UZ POMOĆ STRUČNJAKA DO SOPSTVENOG BIZNISA: Nacionalna služba za zapošljavanje nudi programe za preduzetništvo i put do posla

J. Ž. S.

29. 01. 2021. u 15:18

SAVETOVANjE i informisanje u vezi sa samozapošljavanjem, uključivanje u obuku iz oblasti preduzetništva, program mentoringa, kao i pružanje finansijske podrške koja podrazumeva pristup bespovratnim sredstvima Nacionalne službe kroz program dodele subvencije, programi su koje u cilju razvoja preduzetništva i podsticanja samozapošljavanja nezaposlenih svake godine sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje.

УЗ ПОМОЋ СТРУЧЊАКА ДО СОПСТВЕНОГ БИЗНИСА: Национална служба за запошљавање нуди програме за предузетништво и пут до посла

Foto Tanjug

Svi oni koji su trenutno bez posla, a razmišljaju o sopstvenom biznisu, kao o načinu da reše problem svog zaposlenja, u filijalama NSZ mogu da se informišu o pravnoj regulativi, potencijalnim izvorima finansiranja, porezima i doprinosima za preduzetnike, načinu izrade biznis plana kao i o mogućnostima ostvarivanja prava na subvenciju za samozapošljavanje.

Foto Tanjug

- Tokom cele godine organizujemo i izvodimo dvodnevne obuke iz oblasti preduzetništva pod nazivom "Put do uspešnog preduzetnika" - kažu na tržištu rada.

Svoj biznis počelo 60 nezaposlenih

NEZAPOSLENIMA koji su na evidenciji NSZ kao korisnici novčane naknade, može se takođe isplatiti novčana naknada, bez doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, u jednokratnom iznosu za započinjanje sopstvenog posla. Na ovaj način zaposleno je oko 60 osoba u toku prošle godine.

Najčešće su se opredeljivali za oblast pružanja računovodstveno - knjigovodstvenih usluga, proizvodnje odeće, keramičarskih predmeta i prehrambenih proizvoda, zatim kozmetičko-frizerski saloni, zanatske uslugae iz oblasti građevinarstva, servisiranja i popravke mobilnih telefona i trgovinske delatnosti.

- Obuka ima za cilj da polaznicima omogući da provere opravdanost svoje poslovne ideje, sagledaju prednosti i rizike ulaska u privatni posao, da se informišu o postupku registracije delatnosti i aktuelnim zakonskim propisima, kao i da nauče da popune biznis plan. Obuka obuhvata pet oblasti i to osnove preduzetništva, pravni aspekt biznisa, poreze i doprinose za preduzetnike, biznis plan radionicu i informacije o ugovornim obavezama prema NSZ.

Ova služba na godišnjem nivou raspisuje javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencije za samozapošljavanje, kao finansijsku podršku osobama koji su na njihovoj evidenciji i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva. Pored javnog poziva, raspisuju se i javni pozivi za samozapošljavanje u saradnji sa lokalnim samoupravama.

- Uvek podržavamo kvalitetne poslovne ideje, pa se podneti zahtevi sa biznis planovima, rangiraju na bodovnoj rang-listi - objašnjavaju u NSZ. - Posle toga odobravaju se finansijska sredstava i na kraju potpisuje ugovor sa podnosiocem odobrenog zahteva. On pored prava podrazumeva i obaveze korisnika subvencije koje se definišu javnim pozivom i preciziraju ugovorom.

LANE DODELILI 3.600 SUBVENCIJA

SUBVENCIJA za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

- U 2020. godini ona je iznosila 250.000, odnosno 270.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom. Lane je podneto više od 7.000 zahteva sa biznis planom, po kojima je zaključeno oko 3.600 ugovora o dodeli subvenicije. Najčešće delatnosti koje su do sada podržane subvencijama za samozapošljavanje su iz oblasti proizvodnje i proizvodnog zanatstva, uslužnog zanatstva i intelektualnih usluga. Na visinu finasijskih ulaganja utiču troškovi za poslovni prostor, opreme, kao i troškovi sirovina i materijala.

Postoji još jedan vid podrške, a on se odnosi na preduzetnike, korisnike subvencije za samozapošljavanje u prvim godinama poslovanja kroz pružanje usluga mentoringa. Cilj mentoringa je unapređenje njihovog poslovanja radi opstanka na tržištu kroz stručne savete, konsultantski rad i informacije obučenih mentora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)