POREZ NA KIRIJU PRIJAVLJUJE PRIVATNIK: Poreska uprava Srbije odgovara na najčešća pitanja

J. Su. - S. B.

31. 01. 2021. u 15:55

U KOMUNIKACIJI sa nadležnim institucijama privrednici rešavaju dileme, a u ovom broju "Preduzetnika" Poreska uprava Srbije odgovara na najčešća pitanja:

ПОРЕЗ НА КИРИЈУ ПРИЈАВЉУЈЕ ПРИВАТНИК: Пореска управа Србије одговара на најчешћа питања

Foto Ilustracija

Da li se pod pojmom "poslovna prostorija" podrazumeva i otvoren poslovni prostor, kao npr. gradilište, parcela, kao i vozilo iz koga se vrši promet dobara i slično?

- Pojam "poslovna prostorija" podrazumeva zatvorenu poslovnu prostoriju, te se u ovom slučaju ne može koristiti pojam "poslovni prostor". Obaveza prijavljivanja se odnosi na "zatvorene" poslovne prostorije, a ne i na otvoren poslovni prostor, kao npr. gradilište, parcela, kao i vozilo iz koga se vrši promet dobara, i slično.

Da li lice koje je ovlašćeno da podnosi poreske prijave elektronskim putem može samo sebi da oduzme to ovlašćenje ili to može jedino da uradi zakonski zastupnik?

- Za povlačenje dobijenog ovlašćenja potrebno je da se obratite licu koje je dalo ovlašćenje, s obzirom na to da jedino sam poreski obveznik, odnosno zakonski zastupnik poreskog obveznika pravnog lica, može da daje i oduzima ovlašćenje za podnošenje poreske prijave elektronskim putem. Davanje, odnosno oduzimanje ovlašćenja se može vršiti na dva načina: - upotrebom elektronskog servisa Poreske uprave, ako davalac ovlašćenja poseduje važeći kvalifikovani elektronski sertifikat; - podnošenjem prijave za davanje, odnosno oduzimanje ovlašćenja na Obrascu PEP - ovlašćenje za upotrebu elektronskih servisa nadležnoj organizacionoj jedinici PU.

Kada fizičko lice izdaje nepokretnost pravnom licu, ko je u obavezi da podnese poresku prijavu i plati porez?

- U slučaju kada fizičko lice izdaje u zakup nepokretnost pravnom licu ili preduzetniku, poresku prijavu ne podnosi zakupodavac - fizičko lice, već zakupac - pravno lice ili preduzetnik na obrascu PPP PD. U ovom slučaju su pravno lice ili preduzetnik u obavezi da obračunaju i plate porez po odbitku na prihode od nepokretnosti.

Da li pravno lice koje je APR podnelo izjavu o neaktivnosti podnosi poresku prijavu poreza na dobit?

- Poreska prijava za porez na dobit pravnih lica usled neaktivnosti na obrascu PDP se podnosi ukoliko je obveznik predao Agenciji za privredne registre izjavu o neaktivnosti. Poreska prijava se podnosi preko portala "E-porezi" ulaskom u izbor prijave PDP, i biranjem opcije - "usled neaktivnosti".

Bavim se taksi prevozom, gde treba da podnesem zahtev za povraćaj akcize na naftne derivate?

- Refakcija plaćene akcize na derivate nafte vrši se na osnovu pismenog zahteva na obrascu REF - T koji se podnosi u dva primerka nadležnoj OJ PU prema sedištu pravnog lica, odnosno preduzetnika, odnosno prebivalištu fizičkog lica, najranije 20 dana po isteku kvartala u kojem su nabavljeni derivati nafte.

Da li se akciza na alkohol obračunava u odnosu na procenat alkohola koji sadrži ili u odnosu na količinu proizvoda u litrima?

- Akciza na alkoholna pića se ne plaća prema procentu alkohola koji sadrži u sebi, već se plaća po litri alkoholnog pića, u zakonom određenim iznosima. Na alkoholna pića koja su u pakovanju različitom od jednog litra, akciza se plaća srazmerno pakovanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a