KAKO DO DIPLOME RADNIM ISKUSTVOM: Na proleće počinje pilot-projekat u 22 škole, testira se alternativni način za sticanje kvalifikacije

J. Su. - S. B.

25. 02. 2021. u 15:42

KAKO iskustvo pretočiti u diplomu? O tome će se u 22 srednje stručne škole od ovog proleća razmenjivati iskustva i to će se istraživati. U pomenutim obrazovnim institucijama biće testiran postupak priznavanja prethodnog učenja, odnosno alternativnog načina za sticanje kvalifikacije. To bi bila šansa ljudima koji nisu stekli zvanične diplome da nađu svoje mesto na tržištu rada.

КАКО ДО ДИПЛОМЕ РАДНИМ ИСКУСТВОМ: На пролеће почиње пилот-пројекат у 22 школе, тестира се алтернативни начин за стицање квалификације

Arhiva

Kroz ovaj pilot-program Ministarstvo prosvete utvrđuje i razvija postupak priznavanja prethodnog učenja, kako bi se omogućilo građanima koji su određena znanja i veštine stekli van formalnog sistema obrazovanja, kroz obuke, životno i radno iskustvo, da steknu kvalifikaciju koja je jednaka onoj stečenoj kroz formalno obrazovanje i priznata na tržištu rada.

- Ministarstvo prosvete radi na razvoju postupka priznavanja prethodnog učenja pojedinca, pa se očekuje da kompetencije stečene kroz rad budu prepoznate i zvanično priznate u okviru Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije (NOKS) - kaže Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS.

Prema Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija, kroz priznavanje prethodnog učenja mogu se steći kvalifikacije na II, III i V nivou obrazovanja.

Na osnovu analize potreba tržišta rada i nezaposlenih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, Ministarstvo je izabralo devet obrazovnih profila za pilotiranje - zidar, armirač, tesar, rukovalac građevinskom mehanizacijom, pekar, mesar, kuvar, stolar i modni krojač. Reč je o kvalifikacijama za koje je utvrđeno da ih je kroz neformalne obuke ili radno iskustvo stekao najveći broj nezaposlenih. Ovi građani mogu da budu kandidati za postupak priznavanja prethodnog učenja.

Potrebe tržišta rada diktiraju potrebe za prekvalifikacijom, objašnjava Kovačević. Obavljaju ih srednje stručne škole i organizacje obrazovanja odraslih koje su stekle status javno priznatih organizatora aktivnosti (JPOA).

- Važno je istaći da programi JPOA ne moraju nužno rezultirati novom kvalifikacijom, već mogu polazniku omogućiti delimično ostvarivanje standarda stručnih kompetencija, ali da to može biti dovoljno da polaznik bude osposobljen da obavlja radne zadatke i realizuje poslove kod željenog poslodavca - objašnjava Kovačević.

Obuka odraslih

U Srbiji postoje 72 institucije sa ukupno 262 programa obuka namenjenih odraslima, 17 srednjih stručnih škola, devet ustanova za obrazovanje odraslih poput radničkih, narodnih i otvorenih univerziteta i 46 drugih organizacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)