MASKE IH ODRŽALE NA NOGAMA: Domaći privrednici se prilagodili, kompanija "Pantović" sačuvala više od 200 radnih mesta u Užicu

J. Su. - S. B.

26. 02. 2021. u 14:28

KADA je pandemija virusa korona pre godinu dana stigla u Srbiju za većinu preduzeća u zemlji počela je borba za opstanak i potraga za rešenjem kako održati decenije poslovanja i sačuvati radna mesta.

МАСКЕ ИХ ОДРЖАЛЕ НА НОГАМА: Домаћи привредници се прилагодили, компанија Пантовић сачувала више од 200 радних места у Ужицу

Arhiva

Otkazani ugovori i saradnja sa ino-partnerima bili su jak udarac i za porodičnu kompaniju "Pantović" iz Užica koja tri decenije proizvodi odeću i tekstil. Uspeli su, međutim, da se prilagode novim uslovima poslovanja.

Tačno 15. marta 2020. kada je uvedeno vanredno stanje, desio se preokret u njihovom poslovanju. Toga se priseća Dragoslav Pantović, direktor kompanije:

- Svi planirani prihodi na koje smo mogli da računamo su bili stopirani, sa neizvesnim datumom kada će se sve vratiti u normalne tokove. U tom trenutku bili smo prinuđeni da stopiramo sve odlive novca prema dobavljačima, ali smo morali da isplatimo na vreme plate zaposlenima, struju, gas, i ostale relativno fiksne troškove.

A prva dva mesece prethodne godine počela su dobro. Rasli su prema očekivanjima i planovima. Znali su za dešavanja u Vuhanu, ali su kao i većina njihovih kolega bili uvereni da će se epidemija zaustaviti na tom području.

Međutim, ubrzo su morali da otkažu celu kolekciju proleće-leto. Za svega nekoliko dana trebalo je odlučiti i kako dalje. Kolekcija je prebačena za ovu godinu ali, tada počinje nova bitka - očuvanje firme. Rešenje je bilo preusmeriti rad na proizvodnju zaštitnih tekstilnih maski, prvo za užičku bolnicu i zdravstvo, zatim, vojsku, MUP, javne ustanove, kompanije...

- U tom trenutku to su bili jedini poslovi koji su imali mogućnost za naplatu - priča Dragoslav. - To je bio značajan izvor prihoda za našu kompaniju u trenucima kada je bilo veoma teško.

Saradnja sa Udruženjem za tekstil, kožu i obuću PKS, brzo i blagovremeno informisanje, bilo je, kaže, ključno u pribavljanju potrebnih deklaracija za proizvodnju maski, konkurisanje za kredite iz garantne šeme...

Dragoslav Pantović

- Bez državne pomoći koju smo dobili mi, ali i ostale kompanije, teško da bismo izdržali krizu uzrokovanu pandemijom - ističe Pantović.

Nakon teške poslovne godine za ceo svet, užička kompanija sada uveliko ostvaruje planove za lakši prolazak kroz period krize. Inače, malo je poznato u javnosti da su Pantovići bili jedni od pokretača inicijative za izmenu Uredbe o privremenoj zabrani izvoza zaštitnih sredstava. Rezultat je bio ukidanje zabrane izvoza 24. aprila 2020. i izvoz oko pet miliona tekstilnih maski na tržište EU.

Informisali na vreme

TOKOM perioda vanredne situacije, trudili smo se da privrednici dobijaju tačne informacije u najkraćem mogućem roku - kaže Nemanja Jovanović, iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS. - U tom momentu one su bile presudne za dalje poslovanje, od dozvola za kretanje zaposlenih, do specifičnih informacija poput načina deklarisanja tekstilnih maski i dobijanja mišljenja od ALIMS. Komuniciralo se 24 sata u cilju brzog i tačnog informisanja privrede o izmenama koje su se dešavale iz sata u sat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)