Sinu Stefanu preneo zavet humanosti: Stolice za hranjenje beba iz radionice majstora Milorada i dalje će se poklanjati

Lj. PRERADOVIĆ

16. 06. 2020. u 12:03

Čuveni majstor Milorad Jurković iz Rakovca "predao" zanat nasledniku: Važno je biti human, imati osećaj za druge ljude, pomagati im u nevolji. Jubilarnu 2000. i 2001. stolicu poklonili unukama heroja sa Košara

Сину Стефану пренео завет хуманости: Столице за храњење беба из радионице мајстора Милорада и даље ће се поклањати

Foto: Privatna arhiva

PRIDRŽAVAJUĆI se narodne "sa oca na sina", čuveni majstor Milorad Jurković iz Rakovca kod Beočina, poznat kao Stolar Mile, svoja dleta, strug, mnogobrojne alate i kompletnu stolarsku radionicu predao je nedavno sinu Stefanu. Mladić, upravo svršeni srednjoškolac pred kojim je upis na fakultet, još odmalena je "zaražen" mirisom drveta. Njemu je Mile prepustio zanat, ali i zavetovao ga da nastavi da pomaže drugima, kao što je i on to čini minulih desetak godina. Tako će Stefan, kao i njegov otac, svaku urađenu stolicu za hranjenje beba isključivo poklanjati.

Ne znači to da se majstor Mile, dokazani humanitarac i čovek velikog srca, nosilac Sretenjskog ordena, dobitnik specijalne plakete "Večernjih novosti" - "Najplemenitiji podvig godine", povlači u penziju i mlađima prepušta posao. Radiće on i dalje, ali će, kako kaže, sada on i sin zameniti uloge. Stefan će biti glavni majstor, a on će biti tu da nadgleda je li sve u redu. Biće mu, naravno, i podrška kad zatreba.

Foto N. Karlić

Tekst potpisa

- Nisam se umorio od posla - veli nam Jurković. - Jednog dana ovo je moralo da se desi. Mislim da je sada pravo vreme za to i da Stefan, mada ga ima, još jače razvije osećaj odgovornosti. I ja sam u njegovim godina uveliko radio. Želim da ima i zanat u rukama i da nastavi porodičnu patriotsku misiju. Važno je biti human, imati osećaj za druge ljude, pomagati ljudima u nevolji... Takvo ponašanje oplemenjuje čoveka, a svaki uspeh neke humane akcije daje mu vetar u leđa da pokrene sledeću...

Rad sa drvetom u radionici porodične kuće na obroncima Fruške gore, mladom Stefanu nije stran, jer je od malih nogu tu provodio mnogo vremena uz oca. Malo pomalo "kupovao" je zanat, detalje rada, očevu veštinu i spretnost... A, kada je stasao, ponosan na očevu humanost i spremnost da uvek pomogne znanim i neznanim ljudima širom naše zemlje, pridružio se njegovoj misiji.

- Uradili smo jubilarnu 2000. stolicu za hranjenje beba, i na Stefanov predlog, nju i narednu 2001. poklonili smo bliznakinjama, unukama Radeta Miloševića, ratnog heroja nastradalog na Košarama, koji je posthumno odlikovan - ispričao nam je Mile stolar. - Stefan je pronašao njegovu ćerku Jovanu, koja sa porodicom kao podstanar živi u Novom Sadu.

Mlađi Jurković, Stefan, kao dugogodišnji sportista, džudista i odnedavno MMA borac, planira da upiše Fakultet sporta i fizičke kulture, a ako se dobro organizuje, veli majstor Mile, uspeće da uskladi obaveze u školi i u radionici. Najvažnije je da ima želju da pomaže drugima, a za humanitarni rad i koračanje očevim stopama to je presudno.

Foto Ž. Knežević

Milorad Jurković dobitnik je plakete "Najplemenitiji podvig godine"

KOLICA I KREVETI

NA podužem spisku onih kojima je pomogao veliki humanitarac iz Rakovca, uskoro će se naći dvojica dečaka, jedan iz Mačvanskog Prnjavora i drugi, trogodišnjak iz Kuršumlije. Stolar Mile je ovoj deci obezbedio kolica. Udruženje dece obolele od autizma iz Vrbasa, za opremanje kuće u Sirogojnu, gde će boraviti, za početak će dobiti tri kreveta na sprat, a nekoliko starih prozora Jurkovići su već zamenili novim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...