TAJNE SRPSKE SREDNJEVEKOVNE HIRURGIJE: Manastir "Mažići"na tromeđi Srbije,Srpske i Crne Gore (FOTO)

R. Milović

23. 07. 2020. u 13:54

HRAMOVNA slava manastirske crkve "Sv. Đorđa" u Mažićima je "Đurđic" (16.novembar), ali ovaj Hram, sagrađen u 12.veku, a više puta rušen i obnavljan, svakodnevno posećuju vernici.

ТАЈНЕ СРПСКЕ СРЕДЊЕВЕКОВНЕ ХИРУРГИЈЕ: Манастир Мажићина тромеђи Србије,Српске и Црне Горе (ФОТО)

R. M.

Reporter "Novosti" se tu susreo sa Milanom Kićevcem, filmskim režiserom, a predsednikom crkvene opštine u Budimpešti.

Sa kumom Uglješom Bulatović, rodom iz Herceg Novog, a godinama nastanjen u Fekešiću, u Mažiće je doputovao, drugi put, nakon pauze od 20 godina.

- Bilo je to vreme kada se iz ruševina podizao ovaj manastir i radostan sam što sam ga zatekao u ovako dobrom stanju, obnovljenog iz temelja. Tu sam bio sa vladikom Filaretom i monahom Kiprijanom 1999. godine, a sada ni jednog od njih tu nema.Manastirom upravlja igumanija Evsevija. Geološkim istraživanjima, ovde su otkrivene i praistorijske humke iz ranog bronzanog doba, pa ostaci srednjevekovne bolnice i hirurški instrumenti iz 12. veka, slični današnjim, a služili za operacije na lobanji. Ovo je zaista zavetno mesto, vredno poštovanja i zato sam mu se vrati posle 20 godina-kaže za "Novosti"Milan Kićevac stanovnik Budimpešte.

R. M.

M. Kićevac i U. Bulatović

Mnogo više informacija o manastiru Mažići, odnosno Orahovica, pod kojim imenom se sreće u istorijskim izvorima, ima arheolog Savo Derikonjić direktor Zavičajnog muzeja u Priboju.

- Manastirska crkva "Sv.Đorđe" je dimenzija 15 h 6 mrtara, a prvu obnovi ovog hrama je izvršio kralj Milutin. Po četvrti put, gotovo iz temelja je obnovljena u periodu 1999.-2004. godina. Spada u šest najznačajnijih srpskih manastira i pod zaštirom je Republike Srbije.U nedovršenim istraživanjima, a na bazi prvih sondiranja, veruje se da ovaj lokalitet pod zemljom skriva blizu 2.000 skeletnih ostataka.Pronašli smo i nekoliko hirurških instrumenata i naočale, sliče onim "lenonkama" koje je nosio Džon Lenon,legendarni "Bitlis"-kaže za "Novosti" arheolog Savo.

 

Manastir Mažići nalazi se 14 kilometara od Priboja,na levoj obali Limskog jezera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije