NAJVEĆI SRPSKI ŠPIJUNI (11): Pukovnik Petković - vojni diplomata, istoričar, pisac i obaveštajac

Boris Subašić

29. 07. 2020. u 17:40

ŠPIJUNAŽA je drugi najstariji zanat na svetu, bila je uzrečica penzionisanog generalštabnog pukovnika JNA i VJ Milana V. Petkovića, koji je u špijunskoj istoriji sveta zabeležen samo kao neuhvatljivi Simba (lav), obaveštajac i vojni instruktor boraca za oslobođenje od kolonijalnih režima.

НАЈВЕЋИ СРПСКИ ШПИЈУНИ (11): Пуковник Петковић - војни дипломата, историчар, писац и обавештајац

Foto arhiva

Njegova poslednja misija odigrala se 1999. kada je iskusni "tajni ratnik" vraćen iz penzije na dužnost koordinatora za prijem stranih dobrovoljaca koji su došli da pomognu Srbima tokom NATO agresije.


Poslednje dane života proveo je u nevelikom stanu prepunom knjiga i orijentalnih predmeta, belega na karti uspomena veterana tajnih operacija u Africi i na Bliskom istoku. Za taj deo njegove životne priče znalo je veoma malo ljudi. Pukovnik Petković je bio mnogo poznatiji kao oficir sa diplomom vojne škole San Sir i vojni diplomata, istoričar i pisac.

Mnoge od svojih uspomena je utkao u knjige, da se ne zaborave. Pukovnik Petković je bio i dragocen sagovornik novinarima, koji je ogromno iskustvo pretakao u jednostavna objašnjenja.

- Posao obaveštajca nije samo da prikuplja podatke, već i da kreira događaje. Pre svega da u javnosti izbriše ljudski lik protivnika i da ga zameni slikom zveri koju treba eliminisati. Da li to podseća na sliku Srba u svetu.

NjEGOVE knjige i naučni radovi su pažljivom čitaocu prvi put predstavile "tamnu stranu" Titove Jugoslavije koja je bila umešana u ogroman broj sukoba širom sveta, često se sukobljavajući se sa interesima moćnih zemalja, što joj one nisu zaboravile. Prikazao je i nepoznatu hijerarhiju u kojoj je Stane Dolanc, svemoćni šef savezne policije i tajnih službi, zaključivao ugovore sa zainteresovanim državama i oružanim pokretima prikriveno, preko centra za obuku diverzanata u Pazariću kraj Sarajeva.

Sećajući se tih vremena, govorio je da su Jugosloveni obučili prve mudžahedine koji su im se devedesetih vratili kao bumerang.

- Kod nas su na školovanju bili slušaoci iz Libije, Zambije, Sudana, Egipta, Indonezije, narodno-oslobodilačkih pokreta iz Alžira, Angole, Vijetnama, palestinskog PLO, Polisario i drugih. Šezdesetih godina prošlog veka, Agostino Neto, vođa jednog od tri oslobodilačka pokreta u portugalskoj koloniji Angoli, zatražio je da se njegovi borci obučavaju u JNA. Sklopljen je sporazum o saradnji, školovanju kadra, kao i snabdevanju oružjem i vojnom opremom i slanju jugoslovenskih vojnih instruktora - govorio je Petković.

Foto arhiva

U Angoli je dobio nadimak Simba, u prevodu - lav. U tu tajnu misiju je došao redovnim avionskim letom kao civil, a tako je morao i da se vrati u Jugoslaviju. Jedini način da se maskira na terenu bio je da pusti riđu kosu i bradu. To je fasciniralo Angolce, koji nikada nisu videli čoveka obraslog u "lavlju grivu" pa su ga nazvali Simba.

U KUTIJI punih ordena čuvao je odlikovanje i pismo zahvalnosti Agostinja Neta, pesnika, marksiste i prvog predsednika nezavisne Angole.

- To je uspomena na događaj kada je Netov pokret bio potisnut iz centra prestonice Luande u luku koju je grčevito branio, jer su trebalo da pristanu brodovi iz Jugoslavije, sa tenkovima, posadama i municijom. U prvom su bili samo tenkovi sa vozačima. Municija i posada su bile na drugom brodu, za koji je postojala dojava i bio je presretnut. Zvao se "Srbija". To nije bilo slučajno. Ostali smo sa ograničenom količinom municije i morao sam da blefiram. Skočio sam na tenk i pozvao borce da učine isto. Naredio sam da viču i pucaju bez prekida kada uđemo u grad. Tenkovi su jurnuli i obmana je uspela, suparnički pokret se uspaničio i povukao, sa svojim instruktorima iz CIA . U znak zahvalnosti Neto je dao Jugoslaviji dva izvora nafte koje je koristila zagrebačka INA i rudnik dijamanata - ispričao je Petković.

Jugoslavija je često bila posrednik za preprodaju sovjetske ili NATO robe afričkim i azijskim kupcima, nesvrstanim zemljama. Među mušterijama su bili i borci antikolonijalnog alžirskog Nacionalnog oslobodilačkog fronta - FLN. Kada se za to saznalo Francuska je žestoko protestovala i umalo nije rasturila tek formirani NATO. De Gol je posebno oštar bio prema Titu koga je nazivao "ubicom". Svi ovi događaji odrazili su se na raspad Jugoslavije devedesetih.

- Mi smo mislili da pomažemo borce za slobodu i da radimo pravu stvar. Onda su se devedesetih kao dobrovoljci i plaćenici u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu pojavili i ljudi koje je tajno obučavala JNA. Tek kada sam ušao u vojnu diplomatiju shvatio sam kako je naš pogled na svet bio uzak. Nismo znali kakav su uticaj u Africi, Bliskom i Srednjem istoku imali nemački nacisti koji su tamo našli utočište posle Drugog svetskog rata - otkrivao je stari obaveštajac. Upravo je on iz Sirije 1981. najavio masovne separatističke albanske demonstracije na Kosovu.

- Amerikanci su za potrebe Hladnog rata sačuvali celu Hitlerovu obaveštajnu mrežu na istoku Evrope i arapskim zemljama. Oni su postali kadrovi nove nemačke službe BND, koja je obučavala albanske separatiste u Siriji, koji su tamo navodno pohađali islamske univerzitete - pričao je Petković.

Foto arhiva

OBNOVLjENI obaveštajni centri Trećeg rajha na Bliskom i Srednjem istoku su zakamuflirani u privredna predstavništva. Na čelu najznačajnijeg, u Damasku, bio je Georg Fišer, industrijalac veoma uticajan među arapskim zvaničnicima.


- Iza tog identiteta krio se Alojz Bruner, komandant koncentracionog logora Dransi koji je nakon rata vatikanskim "pacovskim kanalima" pobegao u Siriju. Viđao sam ga na diplomatskim prijemima. Tamo sam sreo i čoveka sa karakterističnim ožiljkom na obrazu. Bio je to Oto Skorceni, osnivač Hitlerovih specijalnih jedinica, koji je zvanično bio mrtav. Damask je bio špijunska kuhinja u kojoj se mnogo toga kuvalo i povezao sam to sa masovnim povratkom Albanaca, tih dana, u zemlju. Poslao sam depešu u Beograd da se nešto sprema na Kosmetu. Odgovor je bio pitanje, da li sam dobio sunčanicu. Nekoliko dana kasnije u Prištini su buknule masovne nasilne demonstracije...

Nekoliko godina posle njegove smrti otvorene su arhive Nacionalnog arhiva SAD i obelodanjeni su dokumenti vojne službe OSS i njene naslednice CIA, koji su potvrdili ovu priču. Istoričari prof. Norman Goda i prof. Ričard Brajtman su potvrdili da je Amerika posle Drugog svetskog rata samo u svoju službu stavila Hitlerovu obaveštajnu mrežu pod komandom generala Rajnharda Gelena, prvog šefa BND.

- Vojni obaveštajci su još od sedamdesetih godina prošlog veka donosili informacije iz kojih se jasno videlo da je Zapad osudio Jugoslaviju na smrt. Nažalost te informacije je jugoslovenski politički i vojni vrh ignorisao - govorio je Petković.

Stari obaveštajac je otkrio da je pukovnik Jovo Čavor, nekadašnji operativac VOS i docnije šef centra ove službe u Podgorici, doneo dragocenu informaciju o sastanku pape Pavla Šestog i šefa bezbednosti Svete stolice, Albanca don Prenka Nrvašaja, sa pukovnikom Makijevom, šefom obaveštajaca Južnog krila NATO, tadašnjim američkim ambasadorom u Rimu, i Ernestom Kolićijem, nekadašnjim ministrom u kvislinškoj fašističkoj Albaniji, koji je postao savetnik američkih predsednika za albansko pitanje.

- Na tom sastanku je dogovoreno da se stvori "velika Albanija". Čavor je poslao informaciju koja je arhivirana kao bezvredna. Kao i ona koju mu je poslao Albanac, veza u CIA, da će Berlinski zid biti srušen, sedam meseci pre nego što se to dogodilo.

Na početku građanskog rata upozorio sam Generalštab da hrvatske paravojske koriste nekonvencionalno i vrlo efikasno naoružanje, kao što je "čarli" minobacač fiksiran na vozilo: "Neko čita i koristi priručnike za gradsko ratovanje koje sam ja pravio na osnovu iskustava iz Bejruta, a oni su vojna tajna. Podaci cure iz naših redova". Tadašnji načelnik Generalštaba se prezrivo nasmejao i rekao: "Ja čitam samo pravilo službe i šta mi fali!" Postalo mi je jasno da nema spasa ni Jugoslaviji ni JNA - govorio je pukovnik Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024