HELIKOPTER SUPOVIMA SEČE KRILA: U rezervatu "Uvac" još tragaju za mladuncima orlova koji su posle preleta letelice iz gnezda pali u jezero

Z. NIKOLIĆ

05. 08. 2020. u 09:30

NAŠI čuvari uspeli su da pronađu tri, od pet, mladunaca beloglavog supa, koji su zbog preleta helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero.

ХЕЛИКОПТЕР СУПОВИМА СЕЧЕ КРИЛА: У резервату Увац још трагају за младунцима орлова који су после прелета летелице из гнезда пали у језеро

Foto Rezervat "Uvac"

 Zbrinuli smo ih i zasad su u dobrom stanju. Oni su bili iznemogli, ali nisu imali fizičke povrede. Istovremeno, čuvari pažljivo tragaju za još dve ptice i nadam se da će uskoro i njih pronaći.

Ovo je juče za "Novosti" kazala Miljka Dučić, v. d. direktora Specijalnog rezervata prirode "Uvac" nakon što je helikopter leteo oko gnezda u uvačkoj koloniji beloglavih supova, a preplašeni mladunci koji još nisu spremni, pokušavali da samostalno lete i padali u jezero.
- Uznemirenja ovakve vrste, naročito tokom poslednjih nekoliko dana, odrazila su se na mladunce - kaže Dučićeva. - Izlegle ptice su sada u stanju kada su posebno osetljive. Bilo bi neophodno da takvi preleti budu sprečeni, bar do kraja avgusta, jer je za ptice to neobično važan period. Sam prelet u zaštićenom području i bilo kakvo organizovanje turističkog obilaska helikopterom, pogotovo u zoni gnežđenja beloglavog supa, upravo sada u vreme kada se ptice pripremaju prvi put da polete, potpuno je neodgovorno.

Foto Rezervat "Uvac"


Naša sagovornica kaže da sve ovakve vrste saobraćaja u Rezervatu "Uvac" moraju da se odigravaju pod kontrolom Direktorata za civilno vazduhoplovstvo. U poslednjem dopisu koji su dobili od ove ustanove, objašnjeno im je da Direktorat sve svoje delatnosti usklađuje sa uputstvima Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji određuje uslove pod kojim letelice smeju da saobraćaju zaštićenim područjima zbog posebnih, zaštićenih vrsta ptica, a takav je upravo Uvac.
- Obratili smo se i Direktoratu i Zavodu, i uveliko smo u kontaktu - kaže Dučićeva. - Odgovor očekujemo uskoro. Veliki broj medija, pogotovo internet-portala prišao je ovoj temi prenaglašeno, tražeći neke brutalne vesti i senzaciju. To nam je najmanje potrebno. Ptice se trenutno oporavljaju, važno je da sve učinimo za njihovo dobro, a da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju. Ne znamo šta su sve ljudi spremni da urade zbog svog ličnog zadovoljstva, ali gledanje belih supova i Uvca iz helikoptera sigurno nije rešenje.

Foto Rezervat "Uvac"


VOLIJERE
TRI mladunčeta beloglavog supa koje su čuvari rezervata spasli iz jezera smeštena su u volijere, specijalne kaveze za privremeni smeštaj i oporavak povređenih ptica. One su trodelne, sa jednom stranom otvorenom prema prirodnom pogledu. Kada se dogodi da su ptice ozbiljnije povređene, da je potrebna intervencija veterinara, onda ih iz Rezervata prevoze u specijalizovanu veterinarsku instituciju u Čačku.

Foto Rezervat "Uvac"

BESPRAVNA GRADNjA I SKUTERI

REZERVAT "Uvac" ugrožen je i bespravnom gradnjom koja već dugo ugrožava mir na zaštićenom području, naročito na Zlatarskom jezeru.
- Divljanje na jezerima, pogotovo gliserima i skuterima sa jakim motorom, vrlo je štetno za Rezervat. Jasno je da je povećan broj turista dobrodošao, ali neki se u zaštićenom području ponašaju previše agresivno i bahato - kaže Dučićeva.

Foto Rezervat "Uvac"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...