KANJONI I STENE VREBAJU NEOPREZNE: Posle teške povrede planinarke oglasili se lekari Pirotske hitne pomoći

V. ĆIRIĆ

08. 08. 2020. u 17:00

STARA planina sa svojim vrhovima, dubodolinama, rekama, kanjonima i usecima jeste lepa, ali može da bude i veoma opasna.

КАЊОНИ И СТЕНЕ ВРЕБАЈУ НЕОПРЕЗНЕ: После тешке повреде планинарке огласили се лекари Пиротске хитне помоћи

V. Ćirić

O tome govori i slučaj od pre dva dana, kada je iznad Toplog Dola, u kanjonu istoimene reke, teško povređena planinarka iz Beograda, koju je, posle sedmočasovne intervencije, spasla ekipa pirotske hitne pomoći.

Četrdesetdevetogodišnja žena sa planinarom je nameravala da obiđe Piljski vodopad. U podnožju jedne strmine sa vrha se otkotrljala kamena gromada, muškarca je bukvalno odbacina u stranu, ali je pogodila ženu i odbacila ju je dvadesetak metara u provaliju. Zadobila je otvoreni prelom butne kosti i od tog trenutka počinje drama, koja je, na svu sreću, okončana na najbolji mogući način.

- Poziv sa terena na kome je inače vrlo treško uhvatiti signal mobilne telefonije, primili smo oko 15 časova i odmah krenuli na teren, ne znajući čak ni ni tačnu lokaciju - kaže dr Gizela Kurilj, iz pirotske Hitne pomoći. - Posle vožnje duge 37 kilometra do Toplog Dola sanitetom smo krenuli uz kanjon, a mobilnim telefonima su nas navodili Nenad Lazić i meštanin Ivica Golubović, koji odlično poznaje teren. Kada smo stigli, videla sam da je reč o ozbiljnoj povredi, odnosno o otvorenom prelomu butne kosti.

Naša sagovornica apeluje na sve turiste i planinare koji pohode Staru planinu, a svake godine ih je sve više, da budu izuzetno oprezni prilikom kretanja planinskim vrletima.
Ivica Golubović, koji je rođen i odrastao u Toplom Dolu, kaže da mnogobrojni posetioci i planinari olako shvataju planinu i potcenjuju opasnosti koje ona nosi.

V. Ćirić

Ivica Golubović


- Uvek im savetujem da strah ne treba da ih paralizuje, ali da moraju da budu oprezni kada se nađu u kanjonu ili na nekom vrhu, kraj nekog odrona, za vreme kiše, magle... I pored opreza uvek može nešto neplanirano da se desi, a ako su manje oprezni, šanse za to su mnogo veće - poručuje Golubović.

V. Ćirić

Akcija spasavanja


MNOGO POSLA ZA LEKARE

PIROTSKA Hitna pomoć pokriva, osim Koridora 10 i grada, i područje celog okruga i najzabačenija sela. Kako kažu zaposleni u ovoj ustanovi, svake godine se po zabitima Stare, Suve i drugih planina voze i po više hiljada kilometara po planinskim i nekategorisanim putevima, do šuma, njiva i drugih mesta gde se nalaze povređeni turisti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

VAŽNO OBAVEŠTENJE MUPA ZA SVE GRAĐANE: Pred nama su praznaici, evo šta obavezno treba da uradite pre polaska na put (VIDEO)