BOLUJE OD RAKA, PENZIJA MU 4.500: Tužna sudbina Bože Cicvare (66), izbeglice iz Slavonije u Žabarima

D. Novković

11. 08. 2020. u 13:11

Božo Cicvara (66) iz Žabara, izbeglica iz Slavonije, pre godinu dana oboleo je od karcinoma pluća.

БОЛУЈЕ ОД РАКА, ПЕНЗИЈА МУ 4.500: Тужна судбина Боже Цицваре (66), избеглице из Славоније у Жабарима

Božo Cicvara danas / Foto D. N.

Ova teška dijagnoza zahteva dugotrajno i sveobuhvatno lečenje, ali Božo za tako nešto nema para, a više - ni snage. On i supruga Radmila žive ispod granice siromaštva, samo od njegove penzije koja iznosi svega 4.500 dinara. Od tih para ne mogu ni da se prehrane, a kamoli da kupe sve lekove koje Božo mora da uzima kao neophodnu terapiju.

- Moj muž je imao šest ciklusa hemoterapije, a onda sedam zračenja. Sada treba da počne još jedan ciklus hemoterapije, ali krvna slika mu je toliko loša, da neće moći da je podnese, pa se ona odlaže. Ja krvnu sliku ne mogu da mu popravim, jer para za meso i vitamine nemamo. Sve što imamo, a to je svega 4.500 mesečno, dajem na kupovinu lekova za njega - priča za "Novosti" očajna supruga Radmila.

Božo treba da uzima ukupno 11 lekova, od čega je samo jedan besplatan. Taj mu je odredio konzilijum lekara u Beogradu, a sve ostale, njih 10, supruga mora da mu kupuje.

- Ni sama ne znam kako uspevamo da preživimo. Nemamo pomoć ni od koga, sami se mučimo. Imamo dve ćerke, ali one imaju svoje porodice i ne mogu da nam pomognu, tako da smo prepušteni sami sebi - priča Radmila.

Božo pre bolesti, sa suprugom Radmilom / Foto privatna arhiva

Supružnici Cicvara iz Slavonije su došli 1997. godine. Božo je ovde redovno radio više od 20 godina, ali doprinosi su mu plaćeni samo za pola staža, pa otud njegova mala penzija. Na sreću, ove godine dobili su stan u Žabarima kao izbeglice, pa bar za krov nad glavom ne moraju da brinu.

- Srećni smo zbog stana, ali Boži je neophodno da se leči i to pod hitno, a mi para nemamo - kaže očajna Radmila.

Svi koji bi da pomognu teško bolesnom Boži, mogu to da učine uplatom na njegov tekući račun u banci "Poštanska štedionica", broj 20012175125936.

STAN

Ključeve jednoiposobnog stana u Žabarima supružnici Cicvara dobili su u martu ove godine. Sa još 11 stanova, on se nalazi u zgradi izgrađenoj preko Regionalnog stambenog programa, koji obazbeđuje trajno stambeno rešenje za najugroženije izbegličke porodice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju