SENKA NAD DINASTIJOM: Đorđe Karađorđević nesuđeni kralj Srbije

Rade Dragović/Ivan Miladinović

26. 08. 2020. u 16:09

TEŠKO je i pretpostaviti kako bi izgledala naša istorija da je srpski presto posle smrti kralja Petra pripao princu Đorđu Karađorđeviću.

СЕНКА НАД ДИНАСТИЈОМ: Ђорђе Карађорђевић несуђени краљ Србије

Foto arhiva

Brojne tekovine kasnije jugoslovenske drame i golgote srpskog naroda u njoj, pripisuju se njegovom bratu Aleksandru, koji je 1909. i formalno postao naslednik prestola Karađorđevića. Ovom činu je prethodila Đorđeva abdikacija i čitav političko-diplomatsko-medijski galimatijas u kome se, svojom i tuđom krivicom, mladi kraljević našao na početku burnog 20. veka.

Đorđe je bio sušta suprotnost svom bratu, budućem kralju. Hroničari vremena složni su da su njegovi nervi zvonili Karađorđevim impulsom. Plahovit, impulsivan, prek i sujetan, u isto vreme gladan javnosti i zgrožen njenim sudovima, mladi kraljević bio je osuđen na neuspeh. Najveći račun je platio ambicijama sopstvene porodice. Sa dijagnozom duševne bolesti punih 16 godina proveo je u izolaciji u Toponici kod Niša.

Princ Đorđe postao je slobodan kada je Srbija okupirana. Nikakav položaj niti ulogu u takvom sistemu nije želeo. U novoj komunističkoj Jugoslaviji želeo je samo jedno - status običnog građanina. Bio je jedini Karađorđević koji je mirno do smrti živeo u Titovoj državi.

Princ Đorđe jedan je od važnih aktera srpskog 20. veka. U svesti naroda zapamćen je kao "voždova krv", "Ludi Đorđe" i "Ludak iz Toponice", ali i kao čovek koji je sa istorijske scene ispraćen uz dozu žala za prošlim vremenima, propuštenim istorijskim šansama i moguće srećnije budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara