ZAUSTAVLJEN DAH I "ZAROBLJENI" POGLEDI: Pod kupolom svetinje na Vračaru vernicia su prvi put s divljenjem gledali mozaike

G. NOVAKOVIĆ

28. 10. 2020. u 08:13

IMPRESIVNI mozaik Hrama Svetog Save na Vračaru vernici su juče mogli da vide prvi put. Obeležavanje praznika Svete Petke bio je povod da se pod 15.000 kvadrata dela ruskih mozaičara i domaćih građevinara, okupe vernici iz prestonice ali i iz drugih krajeva Srbije. Samo tokom prepodneva bilo ih je nekoliko hiljada.

ЗАУСТАВЉЕН ДАХ И ЗАРОБЉЕНИ ПОГЛЕДИ: Под куполом светиње на Врачару вернициа су први пут с дивљењем гледали мозаике

Foto N. Skenderija

Ispred dveri vračarske svetinje, poštujući epidemiološke mere, strpljivo, u tišini, čekali su u redu da vide lepotu o kojoj se ovih dana mnogo govori. Čekanje su listom iskoristili da pripreme mobilne telefone kako bi zabeleži "zlatni prizor". A, unutra su ostajali bez daha. Pogledi su bili uprti nagore, levo, desno... Svuda sjaj - na zidovima Hrama i u zadivljenim očima posetilaca. Najveći utisak na vernike, kako su nam kazali, ostavili su grandiozni mozaici iz kupola koji prikazuju Bogoricu s Hristom i Hrista Pantokratora.

- Kažu da je ugrađeno 50 miliona komadića stakla i kamena - priča Jadranka M. iz Novog Sada. - Nemam reči kojima bih opisala lepotu Hrama. Srećna sam što sam iskoristila priliku da dođem i da vidim unutrašnjost. Verujem da je naš Hram jedinstven u Evropi.

Pogledi vernika dugo su ostajali "zarobljeni" na novozavetnim prikazima Vaskrsenja, Rođenja Hristovog, Uspenja Bogorodice... Sa monumentalne predstave Stvaranja sveta, Vaznesenja u glavnoj kupoli...

Foto N. Skenderija

- Nisam očekivala da će ovako moćno da izgleda. Zaista sam oduševljena. Došla sam samo da vidim mozaik i mislim da je gotovo nestvaran za naše podneblje. Treba da budemo srećni što imamo ovakav hram - utisak je jedne Beograđanke.

Njen sugrađanin, iskreno nas savetuje da čuvamo tradiciju i da se poklonimo veri. Tako ćemo, kaže, uspeti da u zajedništvu ostvarimo nacionalne ciljeve.

Sa istim strpljenjem i verom u srcu, hiljade vernika se juče, tradicionalno, pomolilo Svetoj Petki u Crkvi Ružici na Kalemegdanu. Sati stajanja vredeli su gutljaja vode sa izvora svetiteljke, za koju se veruje da je čudotvorna.

- Svake godine na ovaj dan nešto me povuče da dođem - kaže nam Gordana Ljubojević, penzionerka iz Beograda, ne skrivajući suze u očima koje se jedino i vide ispod maske, i pokazujući nam na štap uz pomoć kojeg uspeva da se kreće. - Sveta Petka mi mnogo znači. Vera mi pomaže da prevaziđem bolest. Zapalila sam sveću, dala prilog i sada čekam na molitvu. To što sam danas ovde dokaz je da je i vera lekovita.

Vladimir Vignjević godinama je u koloni što vodi do izvora. Prema njegovim rečima, red je ogroman ako se uzme u obzir aktuelna epidemiološka situacija, ali dvostruko manji nego prošle godine. Distancu je nemoguće bilo ispoštovati, ali ljudi su jedni druge opominjali da se paze. Ko nije imao masku, mogao je da je kupi kod đakona. Bila su obezbeđena i sredstva za dezinfekciju...

Foto N. Skenderija

IKONOSTAS

IAKO su najveći poslovi na ukrašavanju Hrama završeni, neimari neprestano rade. Ni juče nisu praznovali, jer privode kraju radove na glavnom ikonostasu. Izrađen je od čak 87 tona italijanskog mermera i 15 tona čelika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri