POBEDIO VIRUS PA POSTAO DOBROVOLJAC: Dr Nikola Milojević iz Kruševca, jedan od najmlađih heroja epidemije

Sofija Babović

22. 11. 2020. u 12:00

BRINE samo to da nećemo imati gde da smeštamo i lečimo pacijente. Čekaonice su pune, proširuje se broj postelja, otvaraju nova odeljenja. Nadam se da nećemo biti u situaciji da, kao u Beogradu, šaljemo pacijente u druge gradove. Dotle nismo došli i to možemo da sprečimo ako se pridržavamo propisanih mera. Brine me i što ne slušamo, pomalo smo tvrdoglav narod. Tek kada se neko razboli, onda sagledava da je virus korona ozbiljna stvar.

ПОБЕДИО ВИРУС  ПА ПОСТАО ДОБРОВОЉАЦ: Др Никола Милојевић из Крушевца, један од најмлађих хероја епидемије

Foto S. Babović

Ovako, za "Novosti", svedoči dr Nikola Milojević (28) iz Kruševca, specijalizant druge godine interne medicine, jedan od najmlađih heroja epidemije virusa korona u Srbiji, koji je i sam pobedio kovid 19. Upravo se posle preležane bolesti dobrovoljno javio da radi u tzv. crenoj, kovid-zoni na Infektivnom odeljenju kruševačke opšte bolnice! Kaže da se na taj čin odlučio jer ima antitela i veruje da svojim znanjim može da pomogne.

I kako smo se uverili u kovid-zoni, on i te kako pomaže.

- Inače, zaposlen sam na Internom odeljenju, u aprilu sam, tokom prvog talasa, bio u pratnji pacijenta prilikom transporta za Beograd, i kada se ispostavilo da je pacijent pozitivan na kovid, proveo sam u izolaciji 14 dana - kaže dr Nikola Milojević. - Nisam tada bio zaražen, ali sam krajem juna primetio simptome. Tada su rezultati testa pokazali prisustvo virusa. Ponovo sam bio u izolaciji i tu sam uspeo da pobedim bolest. Nisam se brinuo za sebe, lekar sam, to mi je poziv. Samo sam razmišljao o rođenom bratu, jer su on, bratanac i snaja dobili simptome posle mene. Virus sam pobedio u ponovnoj izolaciji.

NE ZNAMO DUGOROČNE POSLEDICE

- MOŽDA su procenti umiranja u epidemiji kovid 19, oko dva odsto, uslovno "mali", ali su najveći mogući za preminulog i njegovu porodicu - upozorava dr Milojević. - I to je samo trenutna stopa smrtnosti, jer mi ne znamo još uvek ništa o dugoročnim posledicama virusa, sekvence virusa tek upoznajemo.

Dr Milojević svedoči da ima još uvek zamor pri većem naporu. Kondicija se nije vratila i to je, predočava, iskustvo mnogih pacijenata koji nisu imali tešku kliničku sliku. Posle tri nedelje lečenja, koje je završeno uspešno, Nikola je zatražio da se sa Internog prebaci na Infektivno odeljenje.

- Nije nimalo lako, ali svi se zajedno borimo - priča nam mladi specijalizant. - Teško je kada vidite ozbiljne infekcije kod mladih ljudi. To su moji vršnjaci, nekoliko godina mlađi ili stariji, a praktično, nemaju pluća.

Foto S. Babović

Dr Nikola Milojević od kraja jula radi na prijemu, praćenju, tumačenju nalaza, korigovanju terapije, ultrazvučnuoj dijagnostici kovid pacijenata. Kaže da se uprkos svemu, nijednog trenutka nije pokajao što je izabrao životni poziv lekara. Kada nam je ispričao i kako je došlo do toga da izabere medicinu, bilo nam je jasno i zašto. Starije kolege svedoče da je Nikola jedan od najtalentovanijih lekara mlađe generacije. Medicinski fakultet u Nišu završio je sa prosekom 9,91! Kaže da je imao tu čast da bude stipendista grada Kruševca, kao i da dobija "Dositejevu stipendiju", namenjenu samo najboljim studentima Srbije.

- Specijalizacija traje pet godina, a planiram supspecijalizaciju kardiologije, imam i sreće da se uključen u početke rada angio-sale u Kruševcu - kaže dr Nikola Milojević, koji je među pacijentima Internog odeljenja vrlo brzo postao omiljen.

VIŠE OD 20 MLADIH LEKARA

DR Vesna Stević Gajić, direktorka Opšte bolnice u Kruševcu, kaže da je u kovid-zoni angažovano više od 20 mladih lekara, specijalizanata, tzv. sekundaraca.

- Mladi ljudi u našoj ustanovi nam mnogo znače, oni su puni elana, energije, znanja - ističe dr Stević Gajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili