PIROTSKI RADIOAMATERI NAJBOLJI NA PROSTORU EKS SFRJ: Ometali Nato avione, neophodni u poplavama, pomažu gorštacima u mećavama (FOTO)

V. ĆIRIĆ

25. 11. 2020. u 20:54

RADIO amaterski klub Pirot još jednom je pokazao da je, i u eri mobilne telefonije i interneta, ovaj vid komunikacije neprevaziđen i u mnogo slučajeva jedini moguć.

ПИРОТСКИ РАДИОАМАТЕРИ НАЈБОЉИ НА ПРОСТОРУ ЕКС СФРЈ: Ометали Нато авионе, неопходни у поплавама, помажу горштацима у мећавама (ФОТО)

Foto: V. Ćirić

 Na upravo okončanom nadmetanju radioamatera iz gotovo svih klubova sa prostora nekadašnje SFRJ, u takozvanom "CB" takmičenju, među više desetina operatera, Piroćanci su bili najbolji.

Kako nam je kazao Bojan Božić, koji je u klubu prvi među jednakima, ekipu su uz njega činili Bratislav Đorđević, Jovan Jončić i Filip Hristov Petković.

- Bili smo odlični u pojedinačnoj, ali i ekipnoj konkurenciji, što govori o tome da radimo na pravi način. Reč je o veoma zahtevnom nadmetanju koje traži puno rada i prethodnog znanja radi uspostavljanja veze sa naše lokacije - kaže Božić.

Ovdašnji radioamateri su proteklih godina radili u okolini Pirota, ali i širom Srbije i pomagali u, uspostavljanju komunikacija na poplavljenim područjima 2014. godine, ali i kasnije i Timočkoj krajini. Jer tokom poplava prvo što se dogodi - nestane struja i tada su mobilni telefoni praktično neupotrebljivi, pa se komukacija odvija putem radio stanica. Od početka pandemije obišli su gotovo sva pirotska sela, pa i ona najudaljenija, u koja su nosili hranu, lekove i ostale namirnice koje su preko potrebne gorštacima.

Foto: Radio klub

Delili su pomoć i lekove i po gradu, a prošle zime su sigurne smrti spasli ostarelog meštana u Sinjoj glavi, koji se nekoliko dana smrzavao u kući bez vrata, ogreva, hrane i vode.

- U mnogima od tih sela nema signala mobilne telefonije, fiksne telefonije takođe nema, pa smo im bili jedina veza sa svetom i sa rođacima u gradu. Sarađujemo sa Štabom za vanredne situacije i drugim nadležbnim službama, kažu Bojan Božić, Saša Branković, Milan Radovanović i Lazar Milošević.

Radio amaterima pomaže na svoj način i lokalna vlast, jer su od ogromne koristi ne samo meštanima udaljenih sela, već i vatrogascima, ali i saobraćajnoj policiji. Preko kamera instaliranih na najvišoj tački Crnog vrha, iznad Piriota, prate situaciju u celom pirotskom polju, ali i na planini, kao i na auto-putu.

Pre tačno godinu dana imali su najpouzdanije informacije o požarima koji su tada buktali na Staroj planini i usmeravali volontere i vatrogasce da idu ka najugroženijim mestima, tamo gde je najpotrebnija njihova pomoć. Iste kamere prate i situaciju na Koridoru 10 i u slučaju saobraćajne nesreće odmah obaveštavaju medicinare hitne pomoći i saobraćajnu policiju.

Foto: Radio klub

Tokom NATO agresije, sa kolegama iz susedne Bugarske i Italije, uspešno su ometali komunikaciju agresorskih aviona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...