MURALI IRINEJU U ČAST: U Subotici i Beogradu osvanuo lik počivšeg patrijarha

J. L.

26. 11. 2020. u 22:33

U CENTRU Subotice, na starom zdanju na uglu Ulice Đure Đakovića oslikan je mural u čast blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju.

МУРАЛИ ИРИНЕЈУ У ЧАСТ: У Суботици и Београду освануо лик почившег патријарха

Foto J. L.

Osim portreta preminulog poglavara Srpske pravoslavne crkve sa belom kamilavkom na glavi i žezlom u ruci, naslikan je i deo Hrama Svetog Save gde je patrijarh minule nedelje sahranjen.

Mural je oslikala grupa mladića iz najsevernijeg grada Srbije, koji su želeli da ostanu anonimni. Kako saznajemo, pre no što su se latili posla dobili su neophodnu dozvolu Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika, jer se zgrada, nekadašnja Berza rada i jedna od malobrojnih u stilu moderne, nalazi u zaštićenom jezgru grada.

Sudeći po prvom reakcijama, veliki broj Subotičana je pozdravio ovaj potez. Smatraju da je mural slika i prilika onoga za šta se patrijarh Irinej uvek zalagao a to je ljubav prema bližnjima ma koje vere i nacije oni bili.

- Sviđa mi se kako je urađen i mislim da će se ljudi vremenom navići na njega, da će se uklopiti u ambijent - rekla nam je Subotičanka Milica V.

Blaženopočivši patrijarh Irinej je Suboticu posetio krajem aprila 2017. godine, kada je obišao Opštu bolnicu, a upriličen mu je i prijem u Gradskoj kući. Tom prilikom poručio je da je ideal hrišćanstva skladan život svih naroda koji žive na istom prostoru, a Subotica je grad koji se rukovodi njime.

Mural posvećen patrijarhu osvanuo je i u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju