AUTO NA PLACU DOK TRAJE ''ZAKLJUČAVANJE"? Ako vam pauk odnese auto, bez ovog papira ne mođete da ga uzmete

S. B. MILOŠEVIĆ

04. 12. 2020. u 13:00

SITNO nepoštovanje propisa u kombinaciji sa epidemiološkom situacijom može mnogo da košta mladića iz Pančeva. Osim što mu je očev automobil, koji je koristio, odneo "pauk" u centru Beograda, za njega će morati ko zna dokad da plaća ležarinu na jednom od placeva beogradskog "Parking servisa".

АУТО НА ПЛАЦУ ДОК ТРАЈЕ ЗАКЉУЧАВАЊЕ? Ако вам паук однесе ауто, без овог папира не мођете да га узмете

Foto N. Skenderija

Sudeći prema objašnjenju ovog preduzeća - sve dok mu otac iz Slovenije ne pošalje skenirano ovlašćenje. Nažalost, to može da potraje, jer je u toj zemlji ograničeno kretanje zbog pandemije...

Do ovog "baksuzluka" došlo je u sredu, kada se akter naše priče, čije je ime poznato redakciji, parkirao u Šafarikovoj ulici u Beogradu. Po nalogu saobraćajne policije vozilo su uklonile ekipe JKP "Parking servisa". Shvativši šta se dogodilo, otišao je do parkirališta u Dunavskoj. Platio je naknadu za odnošenje vozila i kada je službenik trebalo da mu vrati vozilo, otkrio je da to ne može da uradi jer mladić nije vlasnik, a nema potrebno ovlašćenje. Novac mu je, naravno, vraćen, a "opel astra" je ostala na parkingu u Dunavskoj.

- Imam samo ovlašćenje za registraciju vozila, ali ni ono nije overeno. Problem je što je otac trenutno u Sloveniji, a tamo je sada kretanje ograničeno. Najbliže mesto gde ima notara i gde može da se napiše i overi ovlašćenje je 150 kilometara od mesta gde se sada nalazi. Molio sam ljude iz "Parking servisa" da mi izađu u susret, pošto je ovakva situacija, rekli su da ne mogu, propisi su takvi - kaže sagovornik "Novosti".

LEŽARINA 500 DINARA PO DANU

KAD isteknu 72 sata od prenosa vozila na neku od lokacija JKP "Parking servisa", ako se automobil ne preuzme do tada, plaća se ležarina, odnosno počinje da "teče". Za ovu kategoriju vozila ona košta 500 dinara za svaki započeti dan, a plaća se prilikom preuzimanja vozila.

U "Parking servisu" su jasni po pitanju poštovanja propisa i pandemija tu ne menja mnogo.

Foto P. Milošević

- Nakon izmirivanja troškova, vozilo koje je kao nepropisno parkirano uklonjeno po nalogu nadležnog organa, u skladu sa svim važećim propisima, može preuzeti isključivo vlasnik vozila ili lice koje je vlasnik vozila ovlastio za upravljanje odnosno za korišćenje. To znači da ta osoba mora imati punovažno, overeno punomoćje za upravljanje odnosno za korišćenje vozila, overeno kod javnog beležnika. Overeno ovlašćenje može se doneti lično ili da se skenira i prosledi nam se na mejl - kažu u JKP "Parking servis".

I na sajtu preduzeća jasno stoji da prilikom preuzimanja vozila, vlasnik treba da pokaže ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu, dok korisnik vozila treba da dostavi ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu i overeno ovlašćenje ili kupoprodajni ugovor. Pravno lice, osim lične isprave i saobraćajne dozvole, dostavlja i overeno ovlašćenje na memorandum firme.

Mnogo je građana koji ovakav propust prave, ali naš sagovornik i njegov otac papreno će platiti previd. Osim troškova prenosa vozila koji iznose nešto manje od 13.000 dinara, kazne za nepropisno parkiranje od najmanje 5.000 dinara (može da bude do 25.000), moraće da plate i ležarinu za vozila, sve dok ne u teškim uslovima ne pribave ovlašćenje za koje će morati da plate javnom beležniku, i to u Sloveniji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)