KUĆU CVEĆA NE VRAĆAJU NASLEDNICIMA: Posle zahteva podmlatka POKS iz Agencije za restauraciju stigao jasan odgovor

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

05. 12. 2020. u 12:08

KUĆA cveća ne može, po zakonu, da bude vraćena u postupku restitucije, jer ima zaštićen status, potvrdio je, za "Novosti", direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

КУЋУ ЦВЕЋА НЕ ВРАЋАЈУ НАСЛЕДНИЦИМА: После захтева подмлатка ПОКС из Агенције за рестаурацију стигао јасан одговор

Foto V. Danilov

Vraćanje ovog spomen-kompleksa naslednicima Miloša Savčića, predratnog vlasnika poseda, i premeštanje mauzoleja Josipa Broza Tita u Kumrovec, tražila je Srpska kraljevska omladina, podmladak Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS), kao odgovor na inicijativu SKOJ da se Karađorđevići izbace iz Belog dvora.

Foto V. Danilov

Kako je, za "Novosti", svojevremeno tvrdio Vladimir Lešić, Savčićev praunuk, na mestu gde su danas sahranjeni Tito i Jovanka Broz nalazila se energana za toplu vodu, koja je srušena, a sve u okviru placa u Užičkoj 15. Savčićevi su se među prvim pripadnicima tadašnje srpske elite naselili na Dedinju. Miloš, čuveni industrijalac, predratni ministar građevine, inženjer i gradonačelnik Beograda, kupio je plac među vinogradima i sazidao jednu vilu za sebe, a drugu za kćerku Jelicu, koja se udala za arhitektu Aleksandra Acovića. Miloševa vila je oštećena u bombardovanju 1941, a u Jeličinu se za vreme rata uselio Aleksandar Ler, komandant Luftvafea tokom bombardovanja, a zatim i Franc Nojhauzen, generalni punomoćenik za privredu na Teritoriji vojnoupravnog komandanta Srbije.

NEKRETNINE NA ANDRIĆEVOM VENCU

NASLEDNICIMA Miloša Savčića do sada je, kažu u Agenciji, vraćen jedan broj lokala u zgradi prekoputa Predsedništva, na Andrićevom vencu, u Beogradu, kao i deo nekretnina na Topličinom vencu. Lešić tvrdi da je njegovoj porodici pripadao i deo Palate "Albanija",  rudnici u istočnoj Srbiji, Ribarska banja, Beočinska i Raljska cementara, prva velika klanica iz koje je nastao BIM Slavija, Brodarsko-transportno preduzeće (kasnije JRB).

Prema Lešićevim rečima, Tito je još kao predratni ilegalac "bacio oko" na vilu njegovog pradede.

Strahinja Sekulić, Foto arhiva

- Broz je dolazio na ilegalne sastanke sa Kočom Popovićem i Mošom Pijadom u kuću Ribnikara. Tetka ga je iz dvorišta čula kada je, šetajući sa Jarom Ribnikar pod ruku, rekao: "Vidite ovu kuću prekoputa. Tu ću živeti."

Porodice Savčić i Acović izbačene su 17. aprila 1941. sa svog imanja i nikada kasnije nisu ušli u njegov posed. Bili su među prvih 100 talaca na Starom sajmištu, pre nego što je otvoren Judenlager Semlin. Miloš Savčić je iste godine i umro, a posle rata Tito se zaista uselio u Užičku 15.

Vladimir Lešić,Foto arhiva

 

U vilu se 1997. useljava tadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević, a zdanje

je oštećeno u NATO bombardovanju i naknadno restaurisano.

U Agenciji za restituciju objašnjavaju da su zahtev za restituciju Užičke podneli naslednici porodice Acović:

- Savčić je hektar zemlje poklonio kćerki. Pola parcele je posle rata konfiskovano, dok je druga polovina prodata. Ukoliko vlasnici misle da je prodata ispod cene, imaju pravo na obeštećenje za razliku između tržišne i ostvarene vrednosti. Što se tiče drugog dela, on može da bude i vraćen u naturi i obeštećen, o tome će Agencija naknadno odlučivati. Kuća cveća je iz ovoga svakako izuzeta.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega