OTPISANE DIŽU NA NOGE: Vrhunski rezultati Klinike za neurohirurgiju KCS u lečenju oboljenja perifernog nervnog sistema

Branko Puzović

06. 12. 2020. u 16:00

ZNANjEM, umećem, praksom, požrtvovanjem i predanošću, odnosom prema pacijentima, lekari Odeljenja za hirurško lečenje oboljenja i povreda perifernog nervnog sistema Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije dosegli su sam evropski i svetski vrh!

ОТПИСАНЕ ДИЖУ НА НОГЕ: Врхунски резултати  Клинике за неурохирургију КЦС у лечењу обољења периферног нервног система

Dr Andrija Savić i prof. dr Lukas Rasulić / Foto N. Skenderija

Uz zadovoljstvo i oduševljenje do tada bukvalno otpisanih, koje su iz invalidnosti vratili bezmalo u normalan život, dobar glas o ovim vrhunskim neurohirurzima stigao je i do Evropske komisije. Ona je, u okviru projekta "Erazmus", baš ovo odeljenje, kao nastavnu bazu Medicinskog fakulteta u Beogradu, odabrala za edukaciju u lečenju povreda i bolesti perifernih nerava.

Ovi gorostasi srpske medicine sa Odeljenja za hirurško lečenje povreda i oboljenja perifernog nervnog sistema, funkcionalnu neurohirurgiju i hirurgiju bola, skromno, odmereno, ali jasno i precizno, kao kad operišu, pričaju o svojoj struci i dometima: dr Andrija Savić, pod mentorstvom profesora dr Lukasa Rasulića, nedavno je na Evropskom kongresu neurohirurga nagrađen za najbolji naučni rad o transferima nerava.

Uskoro će iz štampe izaći i knjiga "Hirurgija perifernog nervnog sistema - Multidisciplinarni pristup", čiji je urednik prof. dr Rasulić, u saradnji sa grupom autora, a koja će biti zvanični udžbenik za postdiplomsko usavršavanje i učenje lekara, ali i od koristi samim pacijentima. Za knjigu na 630 strana recenziju je načinio i akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU...

SRPSKA ŠKOLA HIRURGIJE

- Pacijentima uvek predočimo sve karakteristike i rizike, da treba da budu strpljivi, da rezultati ne mogu da budu vidljivi odmah posle operacije - kaže prof. dr Rasulić. - Nervi se regenerišu jedan milimetar dnevno, pacijent po izlasku iz bolnice treba da bude posvećen oporavku, naročito fizikalnoj terapiji.

- U tradiciji srpske neurohirurgije je da uvek pruža najbolju moguću uslugu pacijentima - kaže načelnik Odeljenja za bolesti i povrede perifernih nerava, funkcionalnu neurohirurgiju i hirurgiju bola, profesor dr Lukas Rasulić. - Hirurgija perifernog nervnog sistema, kao sastavni deo neurohirirguje, u Srbiji počinje 1976. Njene temelje postavio je profesor dr Miroslav Samardžić, pionir i doajen ove oblasti, moj mentor i prijatelj. Nastavili smo njegov rad, a danas je naša Klinika za neurohirurgiju jedna od retkih u Evropi i svetu u kojoj postoji posebno odeljenje koje se bavi hirurškim lečenjem patologije perifernih nerava. Po znanju, praksi i uspesima u lečenju, ubrajamo se među tri vodeće svetske klinike u ovoj oblasti.

Za protekle dve godine, više od 40 lekara iz celog sveta bilo je ovde na stručnom usavršavanju. Prof. dr Rasulić i njegov tim organizovali su mnogobrojne kongrese i stručne skupove neurohirurga svetskog glasa u Beogradu i našoj zemlji, ispred Udruženja neurohirurga Srbije.

- Na najvišem mogućem nivou promovišemo srpsku neurohirurgiju, znanje naših lekara i Kliniku za neurohirurgiju KCS širom Evrope i sveta, u čemu nas bezrezervno podržavaju ministarstva zdravlja i prosvete i sve relevantne državne institucije - naglašava prof. dr Rasulić. - Na naše odeljenje, na obuku i usavršavanje, dolaze lekari sa svih meridijana i to je, pored uspešnih rezultata lečenja pacijenata objavljenih u vodećim svetskim stručnim časopisima, najveća potvrda našeg kvaliteta. Ono što nauče kod nas, ne mogu da vide i saznaju maltene tokom cele karijere u ustanovama u kojima rade.

Neurohirurg dr Andrija Savić posvetio se ovoj oblasti, sa posebnim osvrtom na nervni transfer. Zdravi nervi premeštaju se da bi zamenili oštećene, kako bi se ponovo uspostavili funkcija, odnosno pokreti ruke, ili šake. Do oštećenja nerava, čija je posledica gotovo uvek invaliditet, najčešće dolazi u saobraćajnim nezgodama, pri povredama vatrenim oružjem, sečivom, na mašinama u fabrikama...

ENDI FROM POŽEGA

- OVOM specifičnom granom neurohirurgije u svetu se bavi veoma malo lekara, pa sam zato imao primamljive ponude sa klinika iz Nemačke i sa Bliskog istoka, ali sam ih bez dvoumljenja odbio - kaže dr Andrija Savić. - Ne želim da napustim svoju porodicu, kolege, pacijente, narod, otadžbinu. Ne bih mogao da ostavim rodnu Požegu, selo Radobuđu, kojima se ponosim. Kolege iz inostranstva zovu me Endi from Požega, jer se tako predstavljam. Ostvario sam svoje snove, neurohirurgija je moj život, u njoj još mnogo mogu da postignem.

- Moj naučni rad, koji je na Evropskom kongresu neurohirurga proglašen za najbolji, sadrži prikaz pacijenata kojima smo uradili distalni nervni transfer i postigli izvanredne rezultate, praktično stopostotan uspeh - objašnjava dr Savić. - Zbog tih povreda, ljudi su bivali doživotni invalidi, a ovom metodom značajno im se poboljšava kvalitet života, mogu ponovo da pokreću ruku, ili šaku, brinu o sebi, rade. Pre ovog rada, u Evropi je bilo veoma malo naučnih štiva o distalnim nervnim transferima. Uz to, ova vrsta operacija u Evropi se obavlja samo kod nas. Do sada smo uspešno uradili više od stotinu ovih zahvata.

Od osnivanja Odeljenja, obavljeno je više od 4.000 hirurških intervencija na perifernom nervnom sistemu, što beogradsku Kliniku za neurohirurgiju svrstava u sam svetski vrh. Dolaze pacijenti iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i iz čitave Evrope i sveta!

- Upravo sam skinuo konce mladiću kojem smo uradili operaciju koja do sada nigde u Evropi nije rađena - kaže dr Savić. - Od dela mišića sa tetivom sa leđa načinili smo triceps, mišić na ruci, koji je bio oštećen u saobraćajnom udesu. Operacija je potpuno uspela, mladić će ponovo moći da podigne ruku, nakon oporavka i fizikalne rehabilitacije da se vrati svom poslu. U prethodnom zahvatu smo ovom pacijentu u potpunosti rekonstruisali sve ostale nervne elemente brahijalnog pleksusa. Ove operacije radimo da bi se, pre svega, poboljšao kvalitet života pacijenata. Ne zavisimo od skupe tehnologije i opreme, koristimo operacioni mikroskop i intraoperativni monitoring, oslanjamo se pre svega na znanje, smirenost, preciznost, strpljenje.

Prof. Rasulić sa svojim timom / Foto privatna arhiva

Prof. dr Rasulić najavljuje i nove hirurške zahvate na perifernom nervnom sistemu, koji će i gotovo nepokretnim pacijentima predstavljati olakšanje. Značajno će pomoći i u smanjenju bola:

- Ceneći naša iskustva i znanja, rezultate rada, ujedno i kontinuirano praćenje i uvođenje u praksu savremenih trendova u ovoj oblasti, svetska i evropska neurohirurška zajednica prepoznala nas je kao lidere u oblasti hirurškog lečenja perifernog nervnog sistema. Naročito smo posvećeni pacijentima, uspostavljanju međusobnog razumevanja i poverenja. Kod nas nema liste čekanja, pružamo vrhunsku uslugu kao u najboljim svetskim ustanovama. Pacijenti cene naš trud i zalaganje, jer onome ko nema ništa i malo poboljšanje kvaliteta života predstavlja - sve.

SRBIN, VALjEVAC, KOSMOPOLITA...

Profesor dr Lukas Rasulić, medicinski stručnjak svetskog glasa, predavač je na mnogim prestižnim neurohirurškim klinikama, univerzitetima, iz Srbije, iz Beograda, koordinira radom svetske federacije i evropske asocijacije neurohirurga u oblasti hirurgije perifernog nervnog sistema. Za sebe, profesor Rasulić kaže da je "Srbin kosmopolita, intelektualac, naturalizovani Zlatiborac, na privremenom radu u Beogradu, rođen u Prištini, po ocu iz sela Žabara kod Valjeva, po majci iz Bitolja, služio vojsku u Titogradu, a po ženi iz Požege".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara