MANGULICE - BREND RADAN PLANINE: Mićun Nikolić (53) oformio farmu na porodičnom imanju u Dobrim Vodama

Igor Mitić

06. 12. 2020. u 18:22

SUVO meso i brojne prerađevine od mesa mangulice idealne su za gurmane. Mogu da uživaju u ovim specijalitetima koliko god da im je volja i sve to bez griže savesti, jer su i pojedina istraživanja pokazala da meso ove autohtone rase svinja nema štetnih efekata po zdravlje. Nema negativnog holesterola, a mnogo je podataka koji se odnose na pozitivne nutritivne vrednosti ovog vrlo kvalitetnog mesa.

МАНГУЛИЦЕ - БРЕНД РАДАН ПЛАНИНЕ: Мићун Николић (53) оформио фарму на породичном имању у Добрим Водама

Mićun i Tanja Nikolić na porodičnoj farmi u Dobrim vodama / Foto I. Mitić

Sve to imao je u vidu Mićun Nikolić (53) kada je doneo odluku da u Dobrim vodama, nadomak Bojnika, na Radan planini, počne da se bavi uzgojem mangulica. On je sa svojom porodicom uspeo da oformi najveću farmu ove rase svinja u Srbiji, a nedavno je organizovao i prve "Dane mangulica" u ovom kraju. Mićun sada na svom imanju, od oko 70 hektara, ima čak hiljadu jedinki ove autohtone rase svinja.

- Pre 20 godina sam napustio posao u policiji. U Leskovcu sam otvorio tehnički pregled vozila. Posao je dobro išao, ali to nije odgovaralo mom temperamentu, pa sam odlučio da se vratim na porodično imanje. To je za mene bio izazov. Podigao sam farmu ovaca, potom i krava, ali me je nedostatak radne snage naterao da razmišljam o nečemu što je manje zahtevno, pa se ispostavilo da su mangulice bile idealan izbor - ispričao je u jednom dahu Nikolić.

MANGULICE su izdržljive, otporne na bolesti, same donose mladunce i traže sebi hranu, vrlo su inteligentne i pitome. Meso im je izuzetnog kvaliteta, jer se na Radan planini "hrane zdravije nego čovek".

- Ovde imaju svega što im treba. Žireva, puževa, korenja... Uspeo sam da uradim nešto što ova planina nije videla u poslednjih 30 godina. Presrećan sam zbog toga. Ovo je posao koji me ispunjava. Nije bilo trenutka da sam se pokajao zbog odluke koju sam doneo, a interesovanje za naše proizvode sve više raste - dodaje Mićun.

Tanja Nikolić pokazuje proizvode / Foto I. Mitić

On naglašava da sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške njegove supruge Tanje, koja mu je desna ruka. Za prve "Dane mangulica" domaćini su gostima pripremili 1.000 kilograma suvog mesa, 500 kilograma sprže, specijaliteta koji se priprema u ovom kraju, pa još toliko raznih prerađevina, a bilo je i svežeg mesa.

NIKOLIĆI su svima bili odlični domaćini, a gostima su ponudili i domaće specijalitete svojih komšija, poput sokova, džemova i vrhunskih rakija.

Obilje domaće hrane na "Danima mangulica" na Radan planini / Foto I. Mitić

- Zadovoljni smo posetom i prodajom. Radan planina odavno nije bila tako živa. Zbog ove situacije sa virusom morali smo da brinemo i o bezbednosti posetilaca, ali to nije bilo teško na prostranstvima ove naše planine - zaključuju domaćini zadovoljni i zbog toga što ih je poslužilo i lepo vreme.

Dok je dolinama ovladala gusta magla, na Dobrim vodama je sunce okupalo Mićunovo domaćinstvo puno posetilaca. Za mnoge od njih bio je to prvi susret sa ovom rasom svinja. Nisu krili oduševljenje netaknutom prirodom i izobiljem hrane izuzetnog ukusa.

MEŠAVINA SRPSKE I MAĐARSKE RASE

U VREME kneza Miloša Obrenovića najpopularnija rasa svinja u Srbiji bila je "šumadinka". Naša zemlja je i tada bila poznata po uzgoju ovih životinja. Knez Miloš je jednom mađarskom grofu poklonio desetak domaćih krmača, a on ih je kasnije ukrstio sa tamošnjom rasom i tako je nastala mangulica, koja je i u Srbiji ubrzo dobila na popularnosti zbog jednostavnosti uzgoja i neponovljivog ukusa mesa.

Foto I. Mitić

NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLjENE

STRUČNjACI kažu da smo nepravedno odustali od uzgoja mangulica, jer se sada traže rase kod kojih se tovom za što kraće vreme dođe do što veće kilaže. Mangulica mora prirodno da poraste pre nego što počne da dobija na težini, ali je njeno meso neuporedivo ukusnije i zdravije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili