NAJMLAĐI MASLINAR NA MEDITERANU: Marin Šaltić (13) iz Bara bere plodove sa stabla starog 2.250 godina

Biljana Dabić

06. 12. 2020. u 17:47

NAJMLAĐI maslinar, ne samo u Crnoj Gori već i na Mediteranu je Marin Šaltić (13) iz Bara. Ovu "titulu" je dobio kad je imao samo osam godina.

НАЈМЛАЂИ МАСЛИНАР НА МЕДИТЕРАНУ: Марин Шалтић (13) из Бара бере плодове са стабла старог 2.250 година

Marin Šaltić sa ocem Božom / Foto B. Dabić

Ono što, takođe, privlači pažnju, nije on titular reda radi. Marin, rame uz rame sa mnogo starijim maslinarima, učestvuje na sajmovima, u organizovanim edukacijama.

Dečak o maslinarstvu zna mnogo, a "lekcije" uči od predškolskog doba od oca Boža. A kako je Marin Šaltić postao najmlađi maslinar na Mediteranu?

- Otac je prepisao maslinjak na moje ime kada sam imao osam godina. Tada nisam znao da sam najmlađi maslinar. No, bio sam sa ocem na Sajmu u hrvatskom Vodnjanu i tamo smo saznali da sam najmlađi - kaže Marin.

PET godina ne samo da nosi "titulu" najmlađeg maslinara, već se i aktivno bavi maslinarstvom.

- Učestvujem u berbi maslina, a pomažem i u uređenju maslinjaka - priča Marin

Posebno je ponosan što je sa starijim maslinarima učestvovao u prvoj javnoj berbi plodova Stare masline, stare 2.250 godina, koja je održana 10. oktobra.

- Iskreno, bilo mi je malo čudno - najmlađi maslinar, na jednoj od najstarijih maslina na svetu. Uživao sam u ovom činu. Bilo mi je zanimljivo da učestvujem u razvlačenju mreže ispod Stare masline pre nego što je počela berba. Nijedan plod ovog dragocenog voća nije imao direktan dodir sa zemljom - kaže Marin, srećan što je imao priliku da se popne na milenijumsko stablo i bere plodove, kojih je ove godine bilo oko 120 kilograma od kojih je već proizvedeno najkvalitetnije maslinovo ulje - ekstradevičansko.

MARIN, iako je još dete, ima zavidno znanje iz oblasti maslinarstva.

- Maslinu treba brati ručno kako bismo izbegli oštećivanja ploda, jer bez zdravog i sočnog ploda neće biti ni kvalitetnog maslinovog ulja - prenosi znanje koje je naučio u porodičnom maslinjaku.

Šaltići, inače, ljubav prema maslini, maslinarstvu, prenose s kolena na kolena unazad šeststoleća. Marinu je otac pričao da su se njihovi preci na prostore Bara doselili pre 600 godina, o čemu svedoče stoletne masline u njihovim maslinjacima - oko 70 starih stabala, a i novi zasadi.

Maslinarstvo je Šaltićima porodični posao. Marin, osim što radi sa ocem u maslinjaku, kaže da uživa da pomaže i majci u kuhinji kada sprema kolač od maslina.

Stara maslina / Foto B. Dabić

Na pitanje kako reaguju njegovi drugari, posebno devojčice, kada im kaže da ide u maslinjak da radi, znaju li da je maslinar, i to najmlađi, Marin se smeška i odgovara:

- Znaju, znaju, sve znaju... Kada kažem da maslini treba druženje, dosta ljubavi, a to sam od oca naučio, neki me razumeju, a neki baš i ne.

Najmlađi maslinar je i odličan matematičar. Na takmičenju, u sedmom razredu, predstavljao je OŠ "Jugoslavija" na Olimpijadi znanja i osvojio prvo mesto. A šta će biti izbor Marinovog zanimanja kad poraste - prirodna nauka, ili ljubav prema prirodi, pokazaće buduće vreme, a sada je jasno da dečak uživa u posvećenosti - i matematici, i maslinarstvu.

POKLON ZA PRINCA ČARLSA

BARANI znaju da kažu - maslina je ime Bara. Kao za sve maslinare, tako i za najmlađeg, Stara maslina predstavlja posebno drvo - to je, kaže Marin, jedini spomenik prirode.

Maslinari s ponosom ističu da ekstradevičansko maslinovo ulje dobijeno od plodova Stare masline služi za reprezentativne, unikatne poklone. Tako su predstavnici britanske krune, princ Čarls i njegova supruga, vojvotkinja Kamila tokom posete Crnoj Gori 2016, na poklon dobili ulje od plodova milenijumske masline. Prva limitirana serija ekstradevičanskog maslinovog ulja od plodova Stare masline, kao originalan poklon, bio je iznenađenje i za britanskog prestolonaslednika Čarlsa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)