VREDNE RUKE ĐAKA ULEPŠALE ŠKOLU: Obrazovna ustanova u Kosovskoj Kamenici uzor brojnim drugim širom Srbije

D. ZEČEVIĆ

11. 12. 2020. u 14:11

POD konac, a opet kreativno uređene učionice i sve druge prostorije, radionice za tkanje, šivenje, izradu odevnih predmeta, narodnih nošnji, predmeta i kostima neophodnih za dečje predstave, grnčarska radionica, biblioteka za đake, ali i građanstvo...

ВРЕДНЕ РУКЕ ЂАКА УЛЕПШАЛЕ ШКОЛУ: Образовна установа у Косовској  Каменици узор бројним другим широм Србије

Foto Privatna arhiva

Hodnik koji je zapravo prava mala galerija izrađenih predmeta, rukotvorina... Svuda osećaj topline i dobrodošlice. Sve to je samo delić onoga što se može videti i osetiti u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Kosovskoj Kamenici, obrazovnoj ustanovi u Kosovskom Pomoravlju koja je za đake, nastavnike i Srbe u gradu nedaleko od Binačke Morave i mnogo više od škole.

- Redovna nastava u našoj školi je obavezna, ali su kreativne i vannastavne aktivnosti ono što unapređujemo i forsiramo i na sve načine ih približavamo učenicima - kaže, za "Novosti", Jadranka Vasić, direktorka škole.

HUMANOST

UČENICI su nedavno snimili i novogodišnje čestitke za vršnjake škola u centralnoj Srbiji. Osim toga, nedavno su prodajom proizvoda koje su sami proizveli animirali i đake nekoliko škola na centralnom Kosmetu da prikupljaju novac za bolesnu decu.

Foto Privatna arhiva

- Mnogo je vremena potrebno da bih navela sve aktivnosti naših učenika. I, ne krijem da sam ponosna zbog toga, kao i na to što đacima osim na časovima, u svim kreativnim radionicama, pomažu i nastavnici ali i ostali zaposleni u školi, tako da smo svi angažovani i zaslužni za sadašnji izgled škole. Ipak, najvažnije je što u našoj školi učenici stiču ne samo teoretska već i praktična znanja i što je u njoj učenik, u centru pažnje.

Ipak, ne želi mnogo da se hvali da je i sama mnogo doprinela da ova škola po mnogo čemu postane uzor za mnogobrojne druge širom Srbije i da se, istovremeno na neki lep način razlikuje od njih. Od njenih kolega saznajemo da je svoje zamisli o savremenoj školi upornošću i predanošću pretočila u stvarnost. Prvo je, sa njenim dolaskom na mesto direktora, otpočelo sređivanje školskih prostorija i samog objekta a potom uređenje podrumskih prostorija u kojima su se čuvala drva za ogrev.

SLOGA KUĆU GRADI

DA se nastavnici rado odazivaju brojnim humanitarnim akcijama potvrđuju i njihove kolektivne donacije. Sopstvenim sredstvima napravili su posebnu radionicu gde su smeštene profesionalne mašine za obradu metala i drveta. Tako učenici uz pomoć domara i nastavnika izrađuju štafelaje, stalke za olovke, večite kaledare, ramove za slike, muzičke instrumente, rekvizite za fizičko vaspitanje... Poslednja ideja za izradu su montesori, kreativni proizvodi osmišljeni u nameri da đaci što lakše nauče slova. Nastavnici su svojim sredstvima kupili i 43 računara za decu iz socijalno ugroženih porodica, a škola ima i 22 digitalno opremljena kabineta.

Foto Privatna arhiva

- Svi, zapravo, funkcionišemo kao jedna velika porodica - priča nam Vasićeva. - Iako nam je najvažnije da naši učenici steknu osnovno znanje, isto toliko ulažemo i u razvoj njihovih sposobnosti kada je reč o vannastavnim aktivnostima. Tu je nezaobilazan i njihov humanitarni rad jer zarađuju prodajući svoje rukotvorine u prodajnom prostoru škole pa deo novca daju za pomoć drugima.

Jedinstvenost ove škole, prema rečima direktorke, jeste i u tome što ima stomatološku ordinaciju koju su dobili na poklon od primarijusa dr Vere Kovačević iz Beograda, dok su grnčarsku peć u grnčarskoj radionici dobili kao donaciju od Osnovne škole "Branislav Nušić" iz Beograda. Ova škola, takođe ima i sopstvenu kuhinju u kojoj se osim užine pripremaju i topli obroci za đake koji ostaju u produženom boravku. Inače, škola sa isturenim odeljenjima u selima Ajnovcu, Boscu, Berivojcu Buševcu, Bratilovu, broji oko 300 učenika i ima više od stotinu zaposlenih.

Uređeno Jedna od radionica, Foto Privatna arhiva

Šestogodišnji rad na čelu Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Kosovskoj Kamenici direktorka Jadranka Vasić krunisala je ovogodišnjom nagradom "Zlatno sunce" koju joj je dodelio Dečji kulturni centar Beograda. Ali, posebna nedodeljena nagrada koja joj pripada je od njenih učenika. Jer, svojim radom i angažovanjem učinila je da ova obrazovna ustanova bude takva da u nju učenici rado odlaze. Da im je svaki trenutak u njoj koristan, ali i zabavan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG GEORGIJA ISPOVEDNIKA: Za spasenje obavezno izgovorite ove reči