INDONEŽANIN DRŽI MISU U SELU NEUZINI: U Katoličkim crkvama u okolini Zrenjanina službuje sveštenik iz najveće ostrvske države na svetu

B. Grujić

12. 12. 2020. u 12:09

ELIAS Ohoiledvarin, četrdesetdvogodišnji Indonežanin, ostvario je svoj dečački san, da postane sveštenik i misionar.

ИНДОНЕЖАНИН ДРЖИ МИСУ У СЕЛУ НЕУЗИНИ: У Католичким црквама у околини Зрењанина службује свештеник из највеће острвске државе на свету

Foto M. Novaković

A, pre nego što ga je životni vihor doveo u Srbiju i banatsku ravnicu, službovao je na Filipinima, u Mađarskoj i Americi. Od avgusta prošle godine propoveda na mađarskom jeziku u seoskim crkvama u okolini Zrenjanina, u Neuzini i Mihajlovu, u kojima većinom žive Mađari.

Iako u njegovoj rodnoj Indoneziji, hrišćani čine svega pet odsto stanovništva, otac Eliot, kako ga Banaćani zovu, nije imao dilemu o katoličkoj veri, jer su mu i ukućani religiozni, četvorica rođaka zaređeni, a misionarski red kojem pripada, poslao ga je u Budimpeštu, gde je naučio mađarski jezik i diplomirao teologiju.

VREDNOST Crkva u Neuzini izgrađena 1895. godine, Foto M. Novaković

- U Čikagu sam živeo dve godine, mogu da propovedam i na engleskom jeziku, ali prija mi što su me ljudi ovde prihvatili. Kao da se znamo decenijama, a i dopada im se kako govorim mađarski - kaže otac Elias.

ROĐEN U ELATU

ELIAS Ohoiledvarin rođen je u  Elatu u Indoneziji 1978. Za sveštenika je postavljen 2007. nakon završetka Teološkog fakulteta u Budimpešti, a u Zrenjaninsku biskupiju došao je na poziv biskupa Lasla Nemeta, kojeg je upoznao na Filipinima.

Osim na maternjem jeziku koji se zove kej i indonežanskom, službe drži i na mađarskom, a od dolaska u Srbiju on intenzivno uči i srpski jezik.

- Veronauka i učenje koje sam stekao u Indoneziji isto je svuda u svetu, jer je katolička vera jedna i razlikuju se samo države, kulture, pojedini običaji i nacije. Govorim maternji jezik koji se zove kej - priča nam otac Elias.

PRVA MISA - SA GITAROM

NA prvoj misi u selu Neuzina, otac Elias se vernicima predstavio, uz gitaru i privukao pažnju meštana, koji su došli da ga vide i upoznaju, pa se brzo pročulo da odlično svira gitaru. Ubrzo mu se ukazala prilika da ode u Indoneziju i poseti porodicu, ali se posle dva meseca vratio.

Dragan Simić iz Mesne zajednice Neuzina, kaže da je otac Elias prvi sveštenik koji je u selo došao iz inostranstva i da službu drži u crkvi Snežne Gospe, koja je izgrađena 1895. godine. Kaže i da je u planu obnova hrama, koji je jedan od najstarijih u ovom delu Banata.

Foto M. Novaković

- Kada je došao otac Elias iz Indonezije, postali smo popularni - kaže Ferenc Čisar iz Neuzine. - Meni je, međutim, potpuno svejedno odakle je, jer je najvažnije da je dobar čovek i sveštenik koji razume meštane sela u kojima službuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)