NIKADA NE SMEMO DA IH ZABORAVIMO: Trka sećanja od 108 kilometara za 108 besmrtnih heroja sa Košara (FOTO)

Srna

13. 12. 2020. u 18:34

TRKA sećanja na heroje Košara održana je danas od Novog Beograda do banatskog mesta Debeljača, u dužini od 108 kilometara, po jedan kilometar za svakog od 108 heroja, koji su dali živote tokom NATO agresije, saopštio je "Srpski centar za inovativni i održivi razvoj-Krin 1111".

НИКАДА НЕ СМЕМО ДА ИХ ЗАБОРАВИМО: Трка сећања од 108 километара за 108 бесмртних хероја са Кошара (ФОТО)

Foto: Fejsbuk/Heroji Košara

Trka je organizovana putem Fejsbuk stranice "Heroji Košara", počela je jutros u 3.00 časa i trajala 11 časova, a učestvovalo je 12 trkača, uz pratnju tri vozila i medicinske ekipe.

Simbolično je počela na Bulevaru Heroja sa Košara na Novom Beogradu, a završena u 14.00 časova u banatskom mjestu Debeljača, kod spomenika heroju Košara Tiboru Cerni, gđe su organizatori i učesnici položili venac na spomenik.

- Srbija se 1999. godine branila na Košarama. Nekoliko stotina naših mladića zaustavilo je neprijatelja koji je bio višestruko nadmoćniji u ljudstvu, naoružanju, artiljerijskoj i avijacijskoj podršci. Kao što grčka istorija pamti Leonidinih trista Spartanaca u Termopilskom klancu, tako i mi treba da pamtimo naše heroje sa Košara - rekao je učesnik trke Stefan Ilić.

On je poručio da mladi u Srbiji treba da čuvaju sećanje na podvige heroja sa Košara, a da o njihovoj hrabrosti i požrtvovanosti treba više da se piše u školskim udžbenicima.

Kako navode sa Fejsbuk stranice "Heroji Košara", trku su organizovali da bi još jednom podsetili na pakao kroz koji su prošli golobradi mladići braneći pravo srpskog naroda na slobodu.

- Nikada ne smemo da zaboravimo heroje Košara, ne samo one koji su tamo položili svoje živote, nego i veterane koji su prošli kroz golgotu Košara. Trebalo bi da svi uradimo koliko možemo da se poboljša njihov status i da država sistemski brine o njima i njihovim porodicama - zaključili su organizatori.

Danas smo zajedno sa našim prijateljima sa stranice organizovali MARATON HEROJA, u kome je pretrčana trasa od 108...

Posted by Heroji Košara on Sunday, December 13, 2020
 

Fejsbuk stranica "Heroji Košara" okuplja 50.000 poštovalaca heroja sa Košara na kojoj se mogu videti autentične priče i fotografije iz ratnih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: Danas stiže novo zahlađenje, evo gde će padati sneg