POBEDE UVEK ZA SRBIJU: Gimnazijalci iz Kuršumlije i Mladenovca o uspehu na Olimpijadi inovacija u Indoneziji

D. ZEČEVIĆ/B. BORISAVLjEVIĆ

15. 12. 2020. u 11:20

NA Svetskoj olimpijadi inovativnih naučnih radova koja se održavala u Indoneziji u kategoriji tehnologije i informatike, Jana Dragović gimnazijalka iz Kuršumlije, osvojila je zlatnu medalju, dok je srebro pripalo Milanu Mirčiću, učeniku prvog razreda, Gimnazije u Mladenovcu.

ПОБЕДЕ УВЕК ЗА СРБИЈУ: Гимназијалци из Куршумлије и Младеновца о успеху на Олимпијади иновација у Индонезији

Foto: D. Zečević

Takmičenje se održavalo onlajn, a od 141 prikazanog projekta, radovi ovo dvoje polaznika Regionalnog centra za talente "Beograd 2", zadivili su četvoročlani žiri iz Indonezije. Jana je predstavila "Softver za prepoznavanje otpada koji nije za reciklažu", a Milan "Aplikaciju za prepoznavanje gitarskih akorda".

- Oko projekta sam se aktivno konsultovala sa mentorom Matejom Opačićem iz Centra za talente - kaže nam Jana, odlična učenica četvrtog razreda Gimnazije u Kuršumliji.

Foto Centar za talente

 

- Na takmičenju smo imali obavezni petominutni video o projektu koji je morao biti postavljen na "Jutjubu" i morao je imati određeni broj pregleda i lajkova. Takmičenje se odvijalo onlajn i svi smo odgovarali na pitanja ocenjivača. Kada sam čula da sam osvojila zlatnu medalju, nisam mogla da verujem.

PRVA U ARIZONI

OVE godine u Arizoni tokom razmene učenika, osvojila sam prvo mesto na gradskom naučno -inovativnom sajmu sa projektom koji se ticao glasovnih asistenata veštačke inteligencije i privatnosti na internetu - kaže Jana Dragović.

Naša sagovornica kaže da joj je odmalena važna životna sredina.

- Želela sam da svojim softverom doprinesem smanjenju problema zagađenja - dodaje Jana. - Softver će se tek dorađivati, a njegova konačna verzija trebalo bi da bude završena do aprila.

"Stepenik" za najbolje

PREMA rečima Nikole Srzentića, direktora Regionalnog centra za talente "Beograd 2", škole svakog septembra predlažu učenike od sedmog razreda osnovne škole za proces "identifikacije". Tim psihologa Centra priprema testove prema uzrastu, a testiraju se najmanje četiri vrste inteligencije. To je prvi stepenik koji treba preskočiti. Od oko 1.500 prijavljenih, ostaju samo najbolji. Prolaznost na testovima je oko 40 odsto.

Na pitanje da li će, kada usavrši softver, možda da ga proda, Jana bez dvoumljenja odgovara:

- Pokloniću ga svojoj Srbiji. Pobede su uvek za Srbiju.

I Milanu Mirčiću, učeniku prvog razreda Gimnazije u Mladenovcu, koji se okitio srebrnim odličjem, interesovanja su softverska rešenja svakodnevnih problema. Svojim "pronalskom" pomogao je muzičarima početnicima.

- Aplikacija prepoznaje gitarske akorde - objašnjava Milan.

- Najpre se nasnimaju akordi, potom pravi program koji će na osnovu tih nasnimljenih akorda umeti da prepozna ono što korisnik odsvira. Ideja je da korisnici aplikacije mogu da odsviraju ono što su naučili, a da na ekranu svog pametnog uređaja mogu da prate koje akorde sviraju. Aplikacija je predviđena za gitariste početnike koji uče da sviraju gitaru preko interneta i žele da upotpune svoje znanje o muzičkoj teoriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024