VOLEO BIH DA IMAM OVCE KOJI BIH ČUVAO: Težak život Dragoslava (9) sa mamom - bez ikakvih primanja

Novosti onlajn

18. 12. 2020. u 15:20

OVIH dana civilna zaštita, lokalna samouprava i Crveni krst iz Ivanjice obilaze ugrožene meštane u udaljenim seoskim domaćinstvima. Pre snegova odnose pakete hrane, lekove i pomoć, sve što im je potrebno za život u planini.

ВОЛЕО БИХ ДА ИМАМ ОВЦЕ КОЈИ БИХ ЧУВАО: Тежак живот Драгослава (9) са мамом - без икаквих примања

Foto: Printscreen/RTS

Uskim putevima do sela na Javoru sporo se stiže. Milojevići su od prvih kuća u Kušićima udaljeni dvadesetak kilometara. Devetogodišnji Dragoslav sa majkom Almom, bez ikakvih primanja, živi u teškim uslovima, ali nema velikih želja.

Kaže da bi voleo da ima i koze i ovce koje bi čuvao.

- Da ih učuvam ovde i da prestavimo žicu i neka ih. Uključimo čobanicu, ako neko prođe uhvati struja i ode - priča za RTS Dragoslav.

Dragoslav nema ni kompjuter ni televizor, a u školu ne ide jer od kako mu je otac preminuo, nema ko da ga vozi. Jedinu pomoć ima od strica koji ih povremeno obiđe.

- Spremio sam im drva, ogrev, spremio sam dole i privuko sena da imaju za konja. Konj im treba za drva i to, šta ćemo, kravu su imali, krava im je propala, tele ostalo - kaže Radmil Milojević.

U planinskom kraju ivanjičke opštine teško se živi, pa pomoć u osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu dosta znači, ali i lepa reč i pružena ruka.

- Znači mi, dosta loše funkcionišemo. Nema prodavnice, nema prevoza, nema ništa, ja sam bolestan, treba mi prevoz, a prevoza nema - kaže Dragoslav Resimić iz Erčega.

Foto: Printscreen/RTS

Pomoć stiže u ivanjička sela

- Zaveje, snegovi nikud ne možete. Ne može ni da dođe kolima, sve peške i eto ti. Deca kad u školu idu sve plaćaš prevoz naniže i naviše i to - kaže Dragana Resimić.

Na spisku volontera Crvenog krsta je oko tri stotine socijalno najugroženijih porodica koje redovno obilaze.

- Svakog dana negde oko tri ekipe, desetak ljudi skoro svakog dana po čitav dan su na terenu, tako da ogroman teren, ali mi zaista izlazimo na kraj s tim dobro, jer imamo zaista dobru podršku lokalne samouprave i svih ostalih institucija - kaže Marko Andrejević iz Crvenog krsta.

I pre nego što snegovi okuju raštkana ivanjička sela, paketi pomoći će stići na kućni prag svih porodica kojima su potrebni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)