VRAĆAJU SE STARA IMENA SVECIMA: Odluka ministarstva u Skoplju da freske u Osogovskom manastiru dovede u prvobitno stanje

M. STANČIĆ

19. 12. 2020. u 09:39

NATPISE na šest fresaka u Osogovskom manastiru kod Krive Palanke konzerviraće i vratiti u prvobitno stanje stručnjaci Nacionalnog konzervatorskog centra u Skoplju!

ВРАЋАЈУ СЕ СТАРА ИМЕНА СВЕЦИМА: Одлука министарства у Скопљу да фреске у Осоговском манастиру доведе у првобитно стање

Foto SPONA

To se navodi u odgovoru Ministarstva kulture Severne Makedonije Srpskom kulturno-informativnom centru "Spona", koji je potpisala ministarka Irena Stefoska, na apel upućen zbog skrnavljenja fresaka. Tada su u ovoj srpskoj svetinji, kojom sada gazduje kanonski nepriznata tzv. Makedonska pravoslavna crkva, imena srpskih svetitelja i vladara preimenovana u imena opštehrišćanskih i vizantijskih svetitelja.

U preporukama Nacionalnog konzervatorskog centra predviđaju se dalja istraživanja, kao i izrada projekta za konzervaciju i vraćanje originalnih natpisa i boja. Precizira se, takođe, da je uvidom stručne ekipe 7.12.2020. utvrđeno da su natpisi na freskama u prvoj zoni u manastirskoj crkvi Osogovskog manastira delo zografa Dimitrija Andonova Papradriškog iz 1932. i 1933. godine vraćeni u prvobitno stanje "od strane imaoca, Kumanovsko-osogovske mitropolije".

Svetinja Osogovski manastir kod Krive Palanke, Foto Vikipedija

Preimenovanje je u tajnosti i od nepoznatih počinilaca izvedeno na južnom zidu crkve na freskama na kojima su bili Sveti car Uroš, Sveti car Lazar, Sveti kralj Milutin i Sveti kralj Stefan Dečanski. Posle preimenovanja oni su postali Sveti car Vladimir Kijevski, Sveti car Jovan Milostivi, Sveti Konstantin Veliki i Sveti Nićifor Foka. Na severnom zidu isto je učinjeno na likovima Svetog Nikodima i Svetog Stefana Prvovenčanog, koji su preimenovani u Svetog Konstantina Kavasila i Svetog Justinijana Prvog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)