BRAT SPREČIO DA GA SAHRANE U "PLAVOJ GROBNICI": Čudnovati i mukotrpni životopis Predraga Carevića iz sela Velereč

Milorad Bošnjak

21. 12. 2020. u 09:48

SUDBINA se često okrutno poigravala sa životom Predraga Carevića zvanog Dragi, iz sela Velereč kod Gornjeg Milanovca.

БРАТ СПРЕЧИО ДА ГА САХРАНЕ У ПЛАВОЈ ГРОБНИЦИ: Чудновати и мукотрпни животопис Предрага Царевића из села Велереч

Foto M. Bošnjak

Od ranjavanja na Mačkovom kamenu u Prvom svetskom ratu, golgote povlačenja delova Srpske vojske, čiji je bio podoficir, u Grčku, proglašavanjem njega za mrtvog na ostrvu Vidu i zamalo bačenog u more, iako je bio poluživ (!), preko zarobljavanja od Hitlerove armade 1941, pa odvođenja u ropstvo u Nemačku, gde je ispisao dragocen arhivski fond, sve do povratka na rodnu grudu... I posle.

Čudnovati i mukotrpni životopis Predraga, nosioca Albanske spomenice, prepričava nam njegov unuk Dejan Carević.

- Predrag je posinio svog sinovca, mog oca Slobodana, od milošte zvanog Dane - pripoveda naš sagovornik.

DOKUMENT Predragovo pismo Milanu Nediću, Foto Arhiv porodice

- Predrag je rođen 1892. godine, na Vidu ga je, u hrpi leševa srpskih vojnika određenih za sahranu u "plavoj grobnici", skoro mrtvog pronašao rođeni brat Blagoje...! Zatim je izlečen. I druga dva rođena brata, borci Velikog rata i solunci, vratili su se živi. Oženio se Zorkom Mišović, iz Velereči.

U PRVOM svetskom ratu, Predrag Carević se borio kao kaplar II čete II bataljona X puka prvog poziva. U osvit Drugog svetskog rata, mobilisan je kao trećepozivac u Jagodinu, Vermaht zarobljava tu jedinicu, mnoge odvozi u Nemačku. Tu će, u koncentracionom Stalagu, oznake II A 39 gepruft, nastajati zanimljiva arhivska građa, koju sada čuva njegov unuk Dejan.

- Predrag je u Nemačkoj operisan. Izvađen mu je geler, kojeg je u telu nosio od ranjavanja na Mačkovom kamenu, u borbi upravo protiv Nemaca. Zatim je vraćen u logor. Verovatno zato što su i nacistički oficiri morali da poštuju Ženevsku konvenciju o zarobljenicima, i što je bio podoficir regularne vojske, Predrag je operisan, a dozvoljeno mu je povremeno slanje pisama u Srbiju i prijem pisama iz nje preko Crvenog krsta - nastavlja Dejan.

KRSNA SLAVA MEĐU NACISTIMA

PISMO ženi Zorki, adresirano na brata Vasilija, svedoči kako je Predrag sa drugovima u kazamatu, usred nacističkog okruženja, slavio krsnu slavu Svetog Nikolu. Kasnije mu je od kuće preko Crvenog krsta stigao paket, posvećen slavi.

Iz pisama familiji i njenih njemu, vidi se obaveštavanje (koliko je mogao, zbog cenzure i između redaka) o zbivanjima u kazamatu, te interesovanje o događanjima u Srbiji. Istorija, naročito zavičajna, ta pisma će sigurno znati vrednovati.

(I)STORIJA Predrag Carević sa suprugom Zorkom, pre rata , Foto Arhiv porodice

GENERALU Milanu Nediću, predsedniku Vlade nacionalnog spasa, na adresu Nemanjina 35, Predrag piše iz kazamata, obraća mu se sa "ratni druže" (u Velikom ratu), javlja da se u Stalagu nalazi sa 200 bolesnih drugova. Podseća ga na obećanje koje je Nedić dao - da će spasavati živote srpskih zarobljenika u Nemačkoj...

"Nadamo se Vašem obećanju kao prvom prolećnom Sunčevom zraku da nas ogreje, kao što je ogrejao naše drugove koji su bili sa nama, a sada su sa svojim milim i dragim kod svojih kuća na lečenju!", doslovno citiramo taj deo Predragove korespodencije.

- Dosad sam sakupio 50 pisama, koje je Predrag pisao u Srbiju i dobijao iz nje. Prvih deset je pisao na nemačkom jeziku, valjda je to bilo strogo pravilo - kaže Dejan.

SMRT

- POSLE rata, Predrag je živeo u Velereču, dok 1960. nije pao sa štale i od posledica pada posle preminuo - veli Dejan.

MALO ko je tada verovao u Predragov povratak u Srbiju. Ipak, obreo se na kućnom pragu 13. decembra 1942. godine! Usput je zapisao imena svih gradova, kroz koje je prošao vozom Crvenog krsta. Evo samo poznatijih, bez međustanica: Nojbraunderberg, Drezden, Prag, Beč, Grac, Zagreb, Sisak, Vinkovci, Mitrovica, Zemun. Nekako je dospeo u Čačak.

- Išao je na konak kod rođake Desanke Carević, udate u Prijevor, kod Čačka. Zaustave ga Nemci, pitaju kuda će, iz objave vide da je otpušteni zarobljenik, a jedan folksdojčer će na srpskom: "Ja toj rođaki moram kazati muštuluk!"...

I kaže joj, zaista. Mnogo kasnije, išla nemačka formacija kroz Velereč, uđu i u našu kuću, u njoj visi Predragov šinjel, žena Zorka objasni da joj je muž došao iz ropstva, a jedan Švaba će: "Ima li on sestru u Prijevoru?" Bio je to onaj kazivač muštuluka - prepričava Dejan. Po povratku u Velereč, Predrag je izabran za člana mesnog Ravnogorskog odbora!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)