SRPKINJA OTKRILA AUTO-PUT KROZ SVEMIR! O radu dr Nataše Todorović bruje svetski naučnici, do najdaljih planeta za 10 godina

Branka Borisavljević

20. 12. 2020. u 10:00

U ASTRONOMSKOJ opservatoriji u Beogradu su otkrivene strukture duž kojih se odvija brzo kretanje po Sunčevom sistemu, odnosno auto-put kroz svemir!

СРПКИЊА ОТКРИЛА АУТО-ПУТ КРОЗ СВЕМИР! О раду др Наташе Тодоровић брује светски научници, до најдаљих планета за 10 година

Foto V. Galevski

Glavni "projektant" brze saobraćajnice kroz vasionu je dr Nataša Todorović, astronom. Tim na čelu sa dr Todorović je pronašao globalnu strukturu ovih "puteva", kuda se oni tačno protežu i kako. Njen rad, pisan u saradnji sa kolegama sa američkog univerziteta, izazavao je veliku pažnju svetske naučne javnosti. Objavljen je na više od pedeset portala najpoznatijih medija, a brojevi o čitanosti se stalno povećavaju.

- Pokrili smo gotovo ceo Sunčev sistem i dobili da se, na primer, "nebeski putevi", koje generiše Jupiter, peta i najveća planeta, protežu do samog kraja Sunčevog sistema, iza osme planete Neptun. To je ogromno prostranstvo na kome planete deluju - otkriva u razgovoru za "Novosti" dr Todorović.

Kretanjem malih tela u Sunčevom sistemu se bavi oko 16 godina, a ovaj rezultat nije došao preko noći. Mrežu brzih ruta dobila je 2017. godine.

- Opservatorija je tada imala svoj superračunar "Fermi" koji, nažalost, više nije u funkciji, pa sam po prestanku rada ovog našeg klastera zaustavila račun. Delovalo mi je nemoguće da neki asteroid, kometa, ili u budućnosti, možda i svemirska letelica, može da napusti Sunčev sistem za svega desetak godina. To je bilo oko nekoliko hiljada puta kraće od podataka u aktuelnoj nauci. Ostavila sam to po strani i bavila se nekom drugom problematikom.

Posle kraće pauze, kaže naša sagovornica, istraživanja su nastavljena, a pridružile su joj se i kolege sa Univerziteta u Kaliforniji.

- Pozvala sam na saradnju kolegu astronoma dr Arona Rozengrina, koji je u početku bio nepoverljiv prema ovom rezultatu. On je angažovao svog studenta iz Kine Di Vua, koji je pravi softverski mag i kome je ovo prvi naučni rad. Tako da smo mi zapravo jedan srpsko-američko-kineski trio - ističe dr Todorović.

- Usledili su dugi meseci provere ovih rezulata najrazličitijim metodama. I u svakoj proveri rezultat se potvrđivao. Kao što obično biva u nauci, isplivali su i novi rezultati koje smo uključili u naš članak.

Dr Todorović pojašnjava i šta je to "nebeski auto-put" uz napomenu da to nije u potpunosti naučni termin, ali je lak za razumevanje:

- Kao što na Zemlji duvaju vetrovi, pa nešto što je maleno i lako može da se kreće bez goriva jer ga nosi vetar, tako isto u svemiru gravitacija može da pokreće nešto što je maleno i lako, bez goriva. U svemiru su to komete i asteroidi, možda i manje letelice, jer je njihova masa u odnosu na planete i zvezde mala. Najjednostavnije je reći da se ta komplikovana gravitaciona pomeranja odvijaju duž određenih tokova - svemirskih auto-puteva.

BOGATA NAUČNA KARIJERA

NATAŠA Todorović diplomirala je na Matematičkon fakultetu u Beogradu, na katedri za astronomiju, gde je završila magistarske i doktorske studije. U toku poslediplomskih studija sarađivala je sa grupom astronoma sa Opservatorije u Nici i Univerziteta u Padovi.

Foto EPA

Objavila je više naučnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima, i održala zapažen broj predavanja na stručnim skupovima. Autor je i priređivač izložbe "Asteroidi, mali kameni svetovi", koja je krajem 2018. i početkom 2019. održana u Galeriji nauke i tehnike SANU. Na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu zaposlena je od 2002. a njen istraživački rad usmeren je na dinamiku Sunčevog sistema.

Koncept nebeskih auto-puteva uveden je pre oko 20 godina, i već je korišćen za neke svemirske misije, na primer "Genesis", koja je obišla Jupitoreve mesece. Ali, zbog njihove složenosti, bilo ih je moguće pratiti samo u neposrednoj blizini planeta, dodaje naša sagovornica.

Foto EPA

Na pitanje koliko je značajno ovo otkriće, kaže:

- To je teško reći, pokazaće vreme. Za nauku će značiti, jer ovaj rezultat baca novo svetlo na naše razumevanje porekla nekih kometa i asteroida. Ukoliko se, u budućnosti, neka letelica usmeri na neku od ovih ruta, saznaćemo na licu mesta koliko je značajno.

Naša naučnica dodaje i da je njen tim čak i slikao neke komete na tim "nebeskim auto-putevima" i to je sastavni deo istraživačkog rada koji je privukao veliku pažnju. Što se tiče odlaska u svemir, dr Todorović kaže da to nju nije privlačilo i da je njoj Zemlja sasvim dovoljna:

- Lepotu svemira možemo da sagledavamo i sa naše prelepe planete. Dva oka i teleskop. Odlazak u obližnji svemir nije više naučna fantastika. Nažalost, taj obližnji svemir zagađen je sa više od 20.000 ugašenih satelita, delova raspalih letelica, koji kruže oko Zemlje, i mogu biti i opasni ako padnu na neko naseljeno mesto. Više bih volela da sačuvamo ovu našu prelepu Zemlju, nego da zatrpamo smećem još neku planetu.

PONOS Nataša ispred teleskopa "Milutin Milanković" na Vidojevici kod Prokuplja, Foto Privatna arhiva

Za izjave izraelskog generala koji ne samo što tvrdi da postoje vanzemaljci, već i da komuniciraju sa Zemljanima, kaže da joj nisu poznate i da ih ne uzima za ozbiljno.

Foto V. Galevski

- Da postoji takva komunikacija Matija Ćuk, astronom sa ovih prostora koji radi u institutu SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence) koji se bavi potragom za životom van Zemlje, sigurno bi nam to već rekao. Život kao takav, mikrobi, bakterije, mogu da postoje van Zemlje, to je nauka potvrdila. Da li na drugim planetama postoji inteligentan život, to još nismo uspeli da proverimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april