SA 18 POSTAO SRPSKI HEROJ, A POSLE - ČISTIO CIPELE: Zaboravljeni junak Rade Dimitrijević, neustrašivi borac vojvode Vuka

Sofija Babović

20. 12. 2020. u 12:09

IMAO je samo 18 godina kada je odlikovan Karađorđevom zvezdom sa mačevima, zbog pokazanog junaštava tokom Prvog svetskog rata.

СА 18 ПОСТАО СРПСКИ ХЕРОЈ, А ПОСЛЕ - ЧИСТИО ЦИПЕЛЕ: Заборављени јунак Раде Димитријевић, неустрашиви борац војводе Вука

Foto Arhiv autora

Rade Dimitrijević, iz Bučja kod Kruševca, neustrašivo se borio u odredu vojvode Vuka i nakon akcije, koju je po naređenju pretpostavljenih potpuno samostalno izveo 16. avgusta 1916. godine i zaslužio prestižno vojno znamenje.

- Izmileo sam se te noći iz rova, uputio se bugarskim linijama, a na 200 metara, pred nama Bugari su bili zaposeli linije - posvedočio je Rade Dimitrijević novinarima 1939. godine u jedinom sačuvanom medijskom zapisu o tom događaju.

- Trebalo je da ih prođem, da uđem u njihovu pozadinu i da vidim koliko imaju vojske i municije na tom delu fronta, a zatim da se vratim i podnesem izveštaj. Po dolasku do neprijateljskog prvog rova, lako sam savladao jednog stražara.

PO BANjI LUPA DRVENA NOGA

POTRESNO su opisali autori teksta iz 1939. godine prvi utisak kada su videli Radeta Dimitrijevića u Vrnjačkoj Banji, sa kutijom za čišćenje cipela. Lice mu je, opisuju, bilo u ožiljcima, a drvena proteza zamenila je desnu nogu.

- Nedeljom ili praznikom, obučen u šumadijsko odelo, sa čitavim redom odlikovanja preko grudi, udarajući svojom drvenom nogom po asfaltu prošeta se po Banji - objavljeno je marta 1939.

Dimitrijević se hitro dokopao kroz rovove sve do skladišta municije, i to tako da niko od neprijateljske vojske uopšte ne posumnja da se po mraku šunja srpski izvidnik. Bili su ubeđeni da je u pitanju kurir. Kada je upamtio dobro sve što je video i shvatio da bugarska vojska priprema zalihe za buduću borbu, popeo se na hrast i čekao da se razdani. Sve do mraka ostao je sakriven u krošnji i posmatrao.

Posle 24 sata uspešno se vratio u srpske rovove. Vojvoda Vuk je naredio napad, kako bi iznenadio neprijatelja. Nažalost, upravo je u borbi na Bukovom Vrhu, Rade, teško ranjen, ostao je bez noge.

SUDBINA Jedina sačuvana fotografija iz Vrnjačke Banje, kao čistač obuće

Foto Arhiv autora

Ubrzo je Rade Dimitrijević odlikovan i na dalje ga zvanična istorija ne spominje, sve do teksta novinara koji ga je slučajno zatekao u Vrnjačkoj Banji ispred hotela "Sotirović" - kako čisti obuću?!

- Prava je sreća što imamo sačuvan taj tekst, jer ne bismo znali kakvu je sudbinu doživeo - kaže, za "Novosti", Petar Miladinović, neumorni istraživač istorije iz Kruševca, autor istraživačkog projekta "Hrabri ratnici Kruševca i okoline u Prvom svetskom ratu", koji će se nastaviti snimanjem drugog dela dokumentarca na ovu temu.

ISTORIJA Oslobođenje Kruševca, 15. oktobra 1918. godine , Foto Istorijski arhiv

- Među 120 odlikovanih junaka Karađorđevom zvezdom i Belim orlom, čije sam sudbine istraživao, priča o Dimitrijeviću jedna je od najupečatljivijih i sigurno ću nastaviti da se bavim njegovim delom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna