ZABORAVLJENI GROBOVI SRPSKIH HEROJA U ALBANIJI: Seni takovskih komandosa nije dirao čak ni Enver Hodža!

Milorad Bošnjak

21. 12. 2020. u 10:11

USRED države Albanije, uz put od Tirane prema luci Drač, postoji groblje srpskih heroja iz oba balkanska rata (1912-1913), a uz njega spomen-ploča sa spiskom osamdeset heroja, svih poreklom iz Takovskog kraja, kod Gornjeg Milanovca. O postojanju tog svetog mesta, današnja srpska javnost malo zna...

ЗАБОРАВЉЕНИ ГРОБОВИ СРПСКИХ ХЕРОЈА У АЛБАНИЈИ: Сени таковских командоса није дирао чак ни Енвер Хоџа!

Foto Ambasada Srbije u Tirani

Najinteresantnije u ovom malo poznatom delu istorije oba ta rata i njegovog nasleđa je: čak ni užasni diktatorski režim Envera Hodže nije skrnavio te grobnice, ni spomen-ploču nad njima! Ona je propadala usled naše nebrige i zuba vremena... Ipak je spasena, a večni spomen tim takovskim herojima obnovljen, za naša buduća saznanja o njima.

PRVA SAZNANjA TEK 1991.

- SVE do 1991. nije se u Rudničko-takovskom kraju uopšte znalo gde je poginulo tih 80 ratnika koje je on iznedrio, ni gde su sahranjeni, niti da uopšte postoji to dragoceno spomen-obeležje sa uklesanim imenima srpskih junaka - nastavlja Gačić.

Današnje Albanije, u to vreme kad se dešavala misija ratnika iz Takovskog kraja u tim krajevima pod vlašću Turaka, nije bilo, ona kao država uopšte nije postojala. Nasilno su je, tajnom diplomatijom i vojnim pretnjama, na izmaku 1912. i Prvog balkanskog rata, stvarale velesile, pod žezlom Engleza i uz podršku Beča, pošto im je Austrougarska odobrila usvajanje deklaracije o nezavisnosti, a zvanično su je priznale kao državu tek 30. maja 1913.

NEPOZNANICA Spomenik Takovskim herojima u Albaniji , Foto Ambasada Srbije u Tirani

- Albanci zaista nikada nisu devastirali to groblje i spomen-ploču posvećenu isključivo Takovcima - potvrđuje Radoš Gačić, poznati istoričar umetnosti, kustos u Kulturnom centru Gornjeg Milanovca, putopisac po Albaniji. - Poslednjih godina, ljudi iz Srbije u Albaniju putuju bez problema, jer Albanci žele da nas privuku letovališnim turizmom, pa eto prilike da se obiđe i to sveto mesto i oda počast srpskim junacima, Takovcima.

TRAGANjA Radoš Gačić , Foto privatna arhiva

 

Istoriografija, čak ni vojna, nije pouzdano utvrdila u kakvu je tačno misiju slata vojna formacija u te delove Albanije, gde su 80 redova i podoficira rodom iz Takovskog kraja postali stradalnici. Osnovano se veruje: u "specijalni zadatak" išli su po naređenju tada generala Stepe Stepanovića, kasnijeg vojvode iz Velikog rata. Modernom terminologijom: kao formacija komandosa u srcu teritorije pod kontrolom Turaka?!

- O tom zadatku nema nikakvih podataka - pisao je Radomir Stanić, nekadašnji direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Zna se da su hrabro izgubili svoje živote i da su zadatak verovatno uspešno izvršili, što je bio najčešći slučaj.

PODRŠKA AMBASADE U TIRANI

- PRVI sekretar Ambasade Republike Srbije u Tirani je Dragana Vučićević, s njom želimo da aktuelizujemo priču o tom srpskom groblju i spomen-ploči nad njim. Bio sam inicijator da srpske turističke agencije koje vode naše ljude u Albaniju, u aranžmane uvrste obilazak tog groblja, što prva prihvata agencija "Konvoj travel" iz Gornjeg Milanovca - potvrđuje Gačić.

Leta 1991. ambasada tada još postojeće SFRJ u Tirani, uz dozvolu albanskih vlasti, tu je spomen-ploču, oronulu da su na njoj jedva bila čitljiva imena heroja kojima je posvećena, prenela u tadašnji Titograd (Podgoricu) uz učešće i opštine Gornji Milanovac.

Korišćenjem konzervatorskih tehnika, sva imena uklesana na ploči su pročitana. Nad njima stoji doslovna posveta: "2-gi bataljon prekobrojnog pešad. puka Moravske brigade izginulim i umrlim drugovima Šumadincima Takovcima 1912-1913".

- Pošto je, nažalost, ta izvorna mermerna ploča propala toliko da više nije mogla da služi kao dostojno obeležje, jasno i čitljivo svima, od iste vrste mermera izrađena je nova, istih dimenzija (67h76h3,5 centimetara), na koju je originalnom vrstom slova uklesano svih 80 imena Takovaca. Nova ploča postavljena je na mestu stare, izvorne na groblju kod Tirane, dok je ova u kasnijim godinama prenesena u Koštuniće, kod Gornjeg Milanovca, u izložbenu postavku Suvoborsko-kolubarske bitke. Novopostavljeno spomen-obeležje takovskim junacima, kao ni njihovo groblje, ni sada niko ne skrnavi, postoji i osoblje zaduženo za njegovo čuvanje i održavanje - objašnjava nam Gačić.

Jedna od nepoznanica za širu javnost o ovom svetom mestu je i ova: ko je, u vremenu iza Prvog svetskog rata, postavio tu spomen-ploču?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april