SUPRUGA GA PREPOZNALA PO TETOVAŽI: Kako je Zoran iz Crvenke, otac 12. dece, dva puta gledao smrti u oči! (FOTO)

Zoran RAJIĆ

01. 01. 2021. u 18:00

ZORANA Đurića (51) iz Crvenke svi zovu Mikser. Ali, malo ko zna kako je dobio (ne)običan nadimak.

СУПРУГА ГА ПРЕПОЗНАЛА ПО ТЕТОВАЖИ: Како је Зоран из Црвенке, отац 12. деце, два пута гледао смрти у очи! (ФОТО)

Foto: Z. Rajić

Nije u pitanju kuhinjski aparat, već kamionska mešalica za beton iz koje je dva puta jedva izvukao živu glavu i zaradio povrede koje su vidljive i danas.

Pre 16 godina smrskana mu je leva strana glave, a pre 12 godina je ostao bez desne šake! I dobio nadimak - Mikser!

Ipak, i posle svega, 12 dana lebdenja između života i smrti, Mikser danas vozi kamion iako nema desnu šaku! Kaže da mu je druga nesreća teže pala nego prva, u kojoj ga je jedan potez ručicom mogao poslati na onaj svet.

Za onog ko doživi dve teške povrede na radu, u kojima ostane bez delova lobanje i ruke, moglo bi se reći da je baksuz, ali ko ih preživi veliki je borac, što je Mikser potvrdio i podižući, sa suprugom Gordanom, dvanaestoro dece!

- Kad smo se uzeli, Gordana i ja smo živeli u mom rodnom Obrenovcu, a ja sam u Beogradu vozio kamion-mikser za beton. Posle jedne isporuke, kao i obično, popeo sam se na merdevine i krenuo da očistim mašinu, ali je čekić, kojim sam udarao stvrdnuti beton, upao u bure miksera. Provukao sam ruku i glavu da dohvatim čekić, ali se bure, iako je ručica bila na nuli, pokrenulo i uklještilo mi glavu - priča Zoran.

Foto: Z. Rajić

 

Foto: Z. Rajić

Zoran sa suprugom i decom

Ko zna koliko bi tako onesvešćen visio da šef transporta nije poslao radnika da vidi šta je s njim, jer ga dugo nema.

- Bio sam u božjim rukama, što je znao i šef, koji se prekrstio pre nego što je ručicu miksera povukao u pravi položaj, prisećajući se kroz maglu da se tako aktivira kipovanje. Da je okrenuo u suprotnu stranu, bila bi mi odsečena glava - opisuje Mikser kako je spasen.

Probudio se iz kome tek 12. dana. Bila mu je smrskana leva čeona kost, čiji su se delovi rasuli po mozgu. Lice mu je bilo toliko izobličeno da je supruga, kad ga je posetila u bolnici, uspela da ga prepozna jedino po detelini sa četiri lista, istetoviranoj na desnoj ruci. Možda mu je, veli, i taj simbol sreće sačuvao život.

DVANAESTORO DECE

ZORAN i Gordana imaju osam kćeri i četiri sina. Najstarija je Jelena (30), a najmlađi Božidar (2), koji je od tate nasledio ljubav prema kamionu. "Kad ga uneseš u kabinu, ne možeš ga izvući", osmehuje se Mikser. Od četiri udate kćeri i oženjenog sina Đurići imaju devetoro unučadi, a deseto su "svaki dan" iščekivali dok smo na izmaku 2020. beležili Mikserovu priču.

- Kad sam se probudio, doktor mi je kazao da je Bog dirigovao šta će biti sa mnom, jer je postojala opasnost da potpuno izgubim pamćenje ili centar za ravnotežu. Na mesto izvađene kosti stavili su mi kasnije estetsku i zaštitnu plastiku, koju je organizam odbacio. Hteli su da mi ugrade novu, na koju nisam alergičan, ali sam to odbio. Da kucnem u drvo, dobro funkcionišem i bez nje - navodi Mikser.

U Beogradu je nastradao pre 16, a pre 12 godina đavo nije spavao ni u Surčinu, gde je uz mikser vozio i pumpu za dopremanje betona, koja mu je, dok ju je ribao, otkinula šaku.

Da je šef okrenuo ručicu pogrešno, bila bi mi odsečena glava

- Zbog toga sam imao veliku krizu, jer je to desna, radna ruka. Nisam mogao da se pomirim s tim da više neću voziti kamion. Svašta mi je prolazilo kroz glavu, ali sam poslušao lekare, koji su mi rekli da ne gubim nadu. Otišao sam u invalidsku penziju, ali sam se ponovo vratio kamionu, kojim poslednje četiri sezone, po ugovoru o delu, prevozim repu za crvenačku Šećeranu. Penzija je mala, a treba prehraniti veliku porodicu i školovati decu - kaže Mikser.

Foto: Z. Rajić

Vozila zbog kojih je Zoran mogao da strada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)