POBEDILA KORONU U 95. GODINI! Ana Kovačević iz Gerontološkog centra "Bežanijska kosa" poručuje - Mora se dalje, život je pred nama

Jelena Ž. SKENDERIJA

01. 01. 2021. u 16:00

PUNIH sedam godina dobro i zlo Beograđanka Ana Kovačević (95) deli sa ispisnicima u Gerontološkom centru "Bežanijska kosa". Odluku da usamljenost svoja četiri zida podeli sa ljudima sličnih sudbina, donela je na nagovor sina koji živi u inostranstvu. Anin naslednik nije želeo da njegova majka dane provodi sama, da nema sa kim da progovori, da nema ko da joj pruži čašu vode.

ПОБЕДИЛА КОРОНУ У 95. ГОДИНИ! Ана Ковачевић из Геронтолошког центра Бежанијска коса поручује - Мора се даље, живот је пред нама

Foto Privatna arhiva

Ispostavilo se da nije pogrešio. U domu za stare je pobedila samoću, vratila osmeh na lice, a pozitivna energija je postala njen zaštitni znak. Vrlo lako uklopila se u kolektiv, jer, kako kaže, voli ljude i društvo i izuzetno joj prija boravak u krugu svojih vršnjaka.

Upravo sve ovo pokazala je gospođa Ana i u poslednjem životnom okršaju. Iako je već ozbiljno zagazila u desetu deceniju, nedavno je pobedila trenutno najveću pošast današnjice - kovid 19. Nijednog trenutka, bez obzira na godine, nije pomišljala na najgore. Istrajala je jakom voljom i željom za životom.

- Posle jednog preventivnog testiranja rezultat je neočekivano pokazao da sam pozitivna. Nakon pregleda u bolničkoj ustanovi, odmah su me vratili nazad u dom gde sam privremeno boravila u izolaciji. Nije bilo lako, ali izdržala sam - priča gospođa Ana.

Daleko od najmilijih i topline porodičnog doma, uspela je da prebrodi jedan od najtežih životnih trenutaka. Najdužih 14 dana njenog života. A, onda još jedna neizvesnost. Iščekivanje novog rezultata. Samo negativan nalaz značio je povratak iz izdvojenog odeljenja doma za stare u domsku garsonjeru. I to se dogodilo. Pobedila je, što je značilo i povratak u normalu.

Gospođa Ana danas ponovo može u svom domskom kutku da na mašini za šivenje prekraja garderobu svojim prijateljima. A, kolači, pite i pogače su specijaliteti po kojima je već svi prepoznaju. Praviće ih, kako kaže, sve dok je zdravlje bude služilo.

Voli Ana da podeli poslastice sa drugima. To je za nju uživanje i sve što pripremi je po oprobanim dobrim starim receptima. Iako je zašla u ozbiljne godine, na aktivnosti, humanosti i vedrini možemo joj pozavideti. Ona je pravi primer kako se smisleno živi zlatno doba života. Kažu i da je pravi promoter doma, jer uvek učestvuje u svim aktivnostima, od sportskih, muzičkih, do kreativnih. Zato ne čudi što za nju svi imaju samo reči hvale, divljenja i poštovanja.

Foto Privatna arhiva

Anino zdravstveno stanje i dalje se prati. Ona se oseća dobro, ali zlu ne trebalo. Najveću podršku pružili su joj, ipak, najmiliji. Sa porodicom je u redovnom telefonskom kontaktu i posebno ističe da "voli da živi i da jedva čeka da se vidi sa svojim bližnjima".

- Kada smo saznali da sam pozitivna na virus, bili smo u strahu i moja porodica i ja, ali kako tokom bolesti nije bilo simptoma ni komplikacija, osim temperature od 37,1 i to samo prvog dana, mesta za veću brigu nije bilo - kaže Ana. - Idemo dalje, život je pred nama.

POSEBNI USLOVI ZA STANARE

SVI stanari doma za stare na Bežanijskoj kosi koji su pozitivni na virus korona smešteni su u posebnoj blok zoni. Navedeno odeljenje pored izolacije korisnika obolelih od kovida podrazumeva i izdvajanje osoblja koje radi na pružanju nege i zdravstvene zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024