PO OBIČAJIMA PREDAKA: Subotići u Runjanima, po snegu, već počeli pripreme za Božić (FOTO)

V. MITRIĆ

03. 01. 2021. u 19:50

U ČUVENOJ, drevnoj porodici Subotić, u Runjanima, kod Loznice, sred ovdašnjih poljana, šuma i brda, okruženih, u neposrednoj blizini, legendarnim planinama Cerom i Gučevom i Majevicom, s one strane Drine, božićne svetkovine se proslavljaju kao pre više vekova i decenija.

ПО ОБИЧАЈИМА ПРЕДАКА: Суботићи у Руњанима, по снегу, већ почели припреме за Божић (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Novi pečat obeležavanju najradosnijeg hrišćanskog praznika daje porodica domaćina Čedomira Čede Subotića, koji je, već, sa sinovima Matijom, Petrom i Nikolom, bio u jednoj od najudaljenijih šuma, gde se i sneg pojavio, odsekao badnjak.

Dečaci bi bacali kukuruz, kako običaji nalažu, pevajući čuvenu pesmu vladike Nikolaja „Badnjače, ti naš najpreči rođače“. Baš sinoć su se vratili iz posete Leližu i svetinji u kojoj počiva sveti Nikolaj.

- Dečacima nije bilo teško da porane, jer je sečenje badnjaka deo božićnih radosti koje nikako ne žele da propuste -kaže domaćin Čedo.

Njegova supruga, domaćica Vesna, za to vreme sprema doručak, dok se oni ne vrate sa badnjakom, baš onako kako je u ovoj kući bili kada su slavili Božić stari Subotići na čelu sa deda Milanom, deda Mićom, bakom Milom, Čedinim ocem Dragom i majkom Radmilom.

-Ne želimo „instant praznik“. Svako vreme provedeno na čistom vazduhu je prijatno i korisno. Božić je praznik nad praznicima i radost nad radovanjima – poručuje domaćin.

Spremaju Runjaci, poput Subotića, pečenice za Tucindan, pa svečarenja za Badnje veče, očekujući još jedno bogomladenca u najlepšem sjaju.

- Što se bolje spremamo, čini nam se bolje će nas bogomladenac da „pogleda“ - kažu Runjanci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OGLASILO SE MINISTARSTVO PROSVETE: Poslat dopis svim školama, tiče se godišnjice masakra u OŠ Vladislav Ribnikar