MISIJA FOLKLORISTA IZ GRAČANICE: Ansambl narodnih igara i pesama Kosmeta "Venac" otvorio Centar za digitalizaciju

D. Zečević

03. 01. 2021. u 22:28

ANSAMBL narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" iz Gračanice, jedini profesionalni na prostoru Kosmeta, otvorio je Centar za digitalizaciju i postao prva kulturna ustanova na KiM i jedna od retkih u Srbiji koja je započela ovaj proces.

МИСИЈА ФОЛКЛОРИСТА ИЗ ГРАЧАНИЦЕ: Ансамбл народних игара и песама Космета Венац отворио Центар за дигитализацију

Ansambl "Venac" na jednom od uspešnih koncerata / Foto Ansambl "Venac"

Prema rečima Snežane Jovanović, direktorke ansambla, "Venac" je stvorio uslove da započne digitalizaciju svog administrativnog rada, ali će uporedo raditi na digitalizaciji svog umetničkog rada, a sve u cilju zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa sa prostora Kosova i Metohije.

- U malenom mestu velikog imena, Gračanici, gde Milutinov manastir stameno čuva srpsko ime, "Venac" sa velikom čašću sakuplja, čuva, neguje, razvija i prezentuje kulturno nasleđe sa Kosova i Metohije, kao i cele Srbije, kroz igru, pesmu, muziku i običaje - kažu iz ansambla "Venac".

Jedan od najbitnijih zadataka članova ovog ansambla, kako ističu folkloristi "Venca", jeste da igre, pesme običaje i tradiciju naroda sa Kosmeta prezentuju na sceni. Na svom repertoaru, zasnovanom pre svega na folklornoj tradiciji ovog podneblja, ansambl ima oko 35 koreografija.

PRVI NASTUP U PRIŠTINI

OVOGODIŠNjU sezonu članovi profesionalnog ansambla iz Gračanice započeće nastupom u Kulturnom centru u Prištini, jedinoj srpskoj ustanovi u gradu koji sada broji nekoliko desetina srpskih žitelja, dok je do 1999. godine ovde živelo više od 40.000 Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april