TRI DRŽAVE DA ČISTE DEPONIJU USRED LIMA: Potpećkim jezerom plutaju stotine kubika smeća, ugrožena i proizvodnja struje

A. ROVČANIN - J. SUBIN

05. 01. 2021. u 13:00

U najkraćem roku uputićemo poziv za saradnju svim relevantnim institucijama u zemlji i regionu, kako bi se pristupilo rešavanju višedecenijskog problema koji se tiče Srbije, ali i susednih Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

ТРИ ДРЖАВЕ ДА ЧИСТЕ ДЕПОНИЈУ УСРЕД ЛИМА: Потпећким језером плутају стотине кубика смећа, угрожена и производња струје

Foto A.Rovčanin

Ovo je juče reagujući na aktuelno stanje oko otpada na Limu kod Hidroelektrane "Potpeć", rekla Irena Vujović ministarka zaštite životne sredine.

Prvih dana nove 2021. godine na Potpećkom jezeru kod Priboja ponovo je osvanula plutajuća deponija, a nekada jedna od najčistijih reka i dalje se ne vidi od smeća. Stotine kubika raznog otpada, prete da ugroze rad Hidrocentrale "Potpeć".

Povodom zabrinjavajuće situacije na Limu kod HE "Potpeć", ministarka Irena Vujović rekla je da je plutajući komunalni otpad na Limu i Drini gorući problem i pozvala nadležne republičke institucije, kao i jedinice lokalne samouprave da se maksimalno angažuju u rešavanju ovog problema. Navela je i da je odlivanje komunalnog otpada u Drinu i Lim regionalni ekološki problem, koji je Srbija voljna da rešava ali da je neophodna saradnja sa susednim državama.

- Nedopustivo je da nam reke, naša prirodna bogatstva, budu zatrpane otpadom, i protiv toga moramo zajedno da se borimo - rekla je Vujovićeva. - Naše ministarstvo intenzivno radi na mapiranju svih divljih deponija koje se nalaze u neposrednoj blizini ove dve reke, a nedavno smo i zatvorili deponiju Stanjevine u Prijepolju.

More smeća na Limu, nije, nažalost, neuobičajena pojava i samo tokom 2020. godine mogla se uočiti nekoliko puta. Najveći problem za ovoliku količinu otpada pravila je nesanitarna deponija Stanjevine, čije je zatvaranje posle niza godina obavljeno pre mesec dana. Ovog leta počelo se i na izgradnji sajle koja bi prikupljala smeće. Iako je bilo u planu da ovaj projekat bude realizovan do kraja prošle godine, zbog nedostataka finansijskih sredstava radovi su usporeni.

- Pojas oko brane "Potpeć", kao i priobalje zatrpani su stotinama kubika otpada koje je Lim pokupio sa nekoliko nesanitarnih deponija u njegovom gornjem toku - kaže Goran Reković, predsednik Fonda za zaštitu životne sredine opštine Priboj. - Četrdeset hiljada kubnih metara smeća godišnje pluta Limom, prema procenama stručnjaka koji su to ispitivali. Oko 40 odsto tog otpada potone, 20 se zadrži na obalama, a 40 procenata prođe vodenim tokom i vrlo često pravi probleme u radu Hidroelektrane "Potpeć". Nedavne poplave samo su pogoršale jako teško stanje na Limu.

U gradu na Limu se nadaju da će ovo biti poslednji put da jezero bude prekriveno smećem. Proletos je na inicijativu Ekološkog udruženja "Jastreb", koje je uradilo projekat vredan 130.000 evra, započeo posao na izgradnji sajle koja bi prikupljala smeće. Međutim, zbog nedostatka novca posao je obustavljen. Sada kažu da imaju obećanje od ministarke Irene Vujović da će novac za postavljanje sajle država obezbediti.

- Ministarka Vujović nam je obećala da će država obezbediti novac za izgradnju sajle, tako da očekujemo da će radovi na njenom postavljanju početi polovinom januara - kaže Siniša Laković, predsednik "Jastreba" i jedan od prvih ekologa Zlatiborskog okruga.

Smeće na brani otežava proces proizvodnje hidroelektrane i svake godine povećava troškove održavanja jer jedan deo smeća mora da se odveze na deponiju.

- U toku remontnih radova angažujemo ronioce koji izvade oko 200 kubika smeća sa usisnih rešetki i sa temeljnih ispusta. Tokom minule dve godine ovo je najveća količina smeća koja je stigla do brane - kaže Predrag Šaponjić, direktor "Limskih hidroelektrana".

I direktor "Hidroelektrana na Drini" Nedeljko Perišić izjavio je ranije da je na krunu brane u Višegradu pristiglo oko četiri hiljade kubika plutajućeg otpada usled pucanja specijalne lančanice, što bi moglo da ugrozi rad i ovog preduzeća.

NEZAINTERESOVANOST U CRNOJ GORI

MINISTARSTVO za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, najavilo je da će hitno inicirati sastanak sa novim resornim ministrima u vladama Srbije i Crne Gore zbog pronalaženja rešenja za desetine hiljada kubika plutajućeg otpada koji preti da ugrozi rad preduzeća "Hidroelektrane na Drini".

- U nekoliko navrata smo pokušali da organizujemo tripartitni sastanak nadležnih ministarstava Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, ali očigledno da nisu svi iskreno bili za dogovor - rekli su u tom ministarstvu. - Najveći problem je u reci Lim, uz čije obale je veliki broj divljih deponija. Bio je niz sastanaka sa direktorima hidroelektrana na tom području i sa načelnicima opština, sa nadležnim ministarstvom Srbije. S druge strane, nadležni u Crnoj Gori do sada nisu pokazali interesovanje za rešavanje ovog problema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)