NAJPLEMENITIJI PODVIG - NEBESKOG HEROJA SRUŠILA KORONA: Sećanje na pilota Svetislava Vranića koji je prvi iz Kine dopremio pomoć Srbiji

M. Marković

07. 01. 2021. u 08:00

ČAST i ponos uzvisuju ljude. Naš posao, kao i svaki drugi, treba da bude potčinjen interesima naroda i države.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ - НЕБЕСКОГ ХЕРОЈА СРУШИЛА КОРОНА: Сећање на пилота Светислава Вранића који је први из Кине допремио помоћ Србији

Foto Tanjug

Ovako je, posle podvižničkog leta do Kine i nazad, govorio Svetislav Vranić, pilot "Er Srbije", koji se u gotovo neverovatnim uslovima uputio po prvu pomoć za borbu protiv kovida. Avionom kojim je pilotirao ovaj kapetan dopremljeni su respiratori, dezinfekciona sredstva, maske...

Heroj neba Svetislav Vranić podlegao je koroni krajem decembra protekle godine. Opaki virus preduhitrio ga je da obavi još neki humanitarni let, kojima se uvek radovao i ponosio. Ali, i priznanja koja su ga nepravedno mimoišla.

Leteo je trideset sati. Kada je prizemljio avion na aerodromu "Nikola Tesla", razvio je, uz srpsku i zastavu Kine.

PONOS Na aerodromu po povratku u Srbiju, Foto Printskrin TV Pink

- Osećao sam zahvalnost prema kineskom narodu koji nam je prvi priskočio u pomoć - kazao je.

- Nisam osećao ni trunku umora, mada je ovo bio moj najduži i najizazovniji let.

NEVERICA I TUGA

VEST da je pilot Svetislav Vranić izgubio bitku sa koronom, sa žaljenjem su objavili i kineski mediji. A, portparolka Ministarstva za spoljne poslove Kine, Hu Čunjing, od pilota se oprostila na svom tviter-nalogu.

- Šokirani smo i tužni. Svetislav Vranić, koji je prvi leteo sa kineskim stručnim timom za Srbiju, preminuo je od kovida - objavila je Hu Čunjing.

Kada se na samom početku epidemije, vođen ličnom savešću, vinuo u nebeske visine i zaplovio jednim od spasonosnih puteva prema Kini i u Srbiju dopremio pomoć, u prepunom avionu, kako je jednom ispričao, mesta je bilo i za šestoro kineskih stručnjaka koji su krotili i ukrotili smrtonosni virus u Vuhanu. Bio je zadivljen njihovim strpljenjem i skromnošću, mada je i sam bio takav.

- Zaista je naš Vranić bio takav, mada je imao razloga da se i pohvali. Svojom lepom porodicom i karijerom koju je ukrasio i letovima za vreme embarga. I tada je pomagao svom narodu, nije se osvrtao na posledice - sećaju se pilota podvižnika komšije i kolege iz drugih avio-kompanija. - Smerno je, uvek, primao poneki naš kompliment. Nedostajaće nam.

Svetislav Vranić, Foto Printskrin TV Pink

U Ambasadi Srbije u Pekingu, sećaju se te rizične Vranićeve misije:

- Za našu posadu i celu misiju bila je to agonija, uprkos velikodušnosti i snažnoj volji naših kineskih prijatelja da pomognu. Zbog strogih mera, posada "Er Srbije" nije mogla da napusti aerodromski kompleks. Imali su tek koji sat da se odmore i nastave let prema Srbiji. Niko od njih nije imao ni trunku zamerki, a Vranić nam je javio: "Nama je najvažnije da što pre poletimo i da što pre pomoć stigne u Beograd".

Pobednik brojnih nebeskih bitaka, ne samo sa nevidljivim neprijateljem ovog vremena, izgubio je rat sa koronom. Njegova biografija još nije do kraja ispisana. Tako je to, obično, kada nas napuste veliki o čijim podvizima saznajemo tek posle njihovog odlaska.n

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a