NAJPLEMENITIJI PODVIG - ANĐELI U BELOM NA STRAŽI ŽIVOTA: Oni su srpski heroji koji su obeležili prošlu godinu

M. Marković

07. 01. 2021. u 18:00

STAJAO sam na prvoj liniji. Obraz mi nije dozvolio da se sklonim - napisao je u oproštajnoj poruci primarijus dr Miodrag Ilić, poznati srpski hirurg koji je izgubio bitku sa kovidom, tokom prvog snažnog udara, polovinom aprila protekle godine.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ - АНЂЕЛИ У БЕЛОМ НА СТРАЖИ ЖИВОТА: Они су српски хероји који су обележили прошлу годину

Foto N. Skenderija

Čast i ponos iz poruke dr Ilića je nepisani kodeks srpskih lekara i njihovih timova - sestara i drugog medicinskog osoblja koji su, punih deset meseci, na prvoj liniji fronta odbrane od kovida. Kao vojnici na frontu, oni biju bitku za zdravlje i ljudske živote sa iznenadnim, nevidljivim, opakim neprijateljem koji je zagospodario čitavim svetom. Oni, u ovoj neravnopravnoj borbi svoje živote ubrizgavaju u naš život. I, to je, prava istina koja ih svrstava među heroje našeg vremena.

Foto D. Milovanović

- Suočavaš se sa nečim što ne vidiš, ne poznaješ, a tu je oko nas smrt. Gledaš je u oči, samo na trenutak. A, posle... posle, nema vremena.

VELIKA POMOĆ I OD RUSIJE

SRBIJA ne zaboravlja ni pomoć koja je stigla iz Rusije. Tim ruskih stručnjaka koje je predvodio general Mihail Černišev, bio je angažovan na efikasnom, od jutra do večeri, dezinfikovanju ulica i trgova Beograda, Valjeva, Niša, Ćuprije, Kikinde... Očišćeno je od potencijalne zaraze 150.000 kvadrata u ovim gradovima Srbije. Pomoć, koja je bila i materijalna, ulila je uverenje i ohrabrila ljude da u teškim okolnostima globalne borbe sa virusom, ipak nismo sami.

Iz dana u dan bolnice su bivale sve punije. I, ne nazire se kraj. Medicinski timovi ulažu nadljudske napore da popune nedostajuće kapacitete i pomeraju granice. U toj časnoj borbi i umiru - dr Miodrag Ilić nije sam. Malo je gradova u Srbiji čiji heroji nisu u ovom nebeskom timu.

KINEZIMA ZAHVALNOST I POŠTOVANjE

VELIKU pomoć Srbiji pružila je prijateljska Kina iz koje je, u pomoć našem zdravstvu, upućen najstručniji tim lekara. U jednom intervjuu, tadašnji ambasador Srbije u Pekingu, Milan Bačević je kazao:

- Uz njihovu stručnu pomoć Srbija je, za razliku od drugih evropskih zemalja, uspela da taj prvi korak u borbi protiv korone zakorači spremno. Kineski lekari su nam pomogli da pripremimo bolnice kako bismo pružili pomoć što većem broju obolelih. Da usavršimo rano otkrivanje inficiranih virusom i primenimo adekvatne mere izolacije. U Srbiji vlada veliko poverenje prema kineskim stručnjacima i oni su na molbu naše vlade po drugi put produžili svoj boravak kod nas. To je za svako poštovanje i duboku zahvalnost.

Iza njih su ostale herojske priče: anđeli u belom na mrtvoj straži života u danu koji zaustavlja večnost i strahu koji gasi sveću u trenu.

Foto D. Milovanović

Sa ovim slikama, iscrpljeni i umorni, hiljade junaka koji spasavaju živote, ne misleći na sopstveni, odlaze, posle dugih smena da se nakratko okrepe. Od porodica ne mogu da sakriju bore koje su im se ucrtale i izbrazdale lica od maski i naočara. Ni ispijena tela u skafanderima. Ne mogu da sakriju te ožiljke, i one, još dublje i istrajnije na duši. Usput, pitaju se: šta su doneli kući i šta ih čeka kad se vrate na posao.

- Zovi me bilo kad, mogu da radim prekovremeno, ali ne govori mojoj majci - poručuje kolegi tehničar u kovid-bolnici "Dragiša Mišović".

Ovakve odluke mogu da donose samo najhrabriji.

Neko će, možda, reći - medicinski radnici moraju da budu spremni na lične rizike koje nosi njihova profesija. Pre pojave kovida ovo bi moglo da bude i prihvatljivo. Ali, ovo je vreme u kom se ratuje sa nevidljivim i nepoznatim neprijateljem. I, ne samo kod nas, nego u celom svetu. Najveći teret je pao na njihova pleća, na prvoj liniji fronta, odakle su nam upravo oni omogućili da vidimo blistavu svetlost ljudskosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni