NAJPLEMENITIJI PODVIG - UČINIO SAM ŠTO MI JE SRCE REKLO: Marko je spasao sigurne smrti osmogodišnju devojčicu

B. Grujić

07. 01. 2021. u 08:40

SUNČANO martovsko popodne i potraga za idealnim kadrom, odveli su mladog zaljubljenika u fotografiju Marka Antića iz Zrenjanina i njegovu drugaricu Katarinu Kerteši do Železničkog mosta na Begeju.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ - УЧИНИО САМ ШТО МИ ЈЕ СРЦЕ РЕКЛО: Марко је спасао сигурне смрти осмогодишњу девојчицу

Foto B. Grujić

Ali umesto lepih "slika", u trenutku kada su se popeli na most, ugledali su strašan prizor - osmogodišnju devojčicu, koja se davila u hladnoj reci. Nekoliko sekundi ranije, sa Železničkog mosta, sa više od 10 metara visine, pala je u reku, a za njom je u Begej skočio i njen ujak.

ODVAŽNOST Marko sa drugaricom Katarinom, Foto B. Grujić

Ni časa nije časio, skočio je u reku da pomogne bespomoćnoj devojčici i njenom ujaku. Dok se Marko borio da dete spase od hladne reke i sigurne smrti, njegova drugarica je pozvala Hitnu pomoć.

- Ne bih mogao dva života da nikako da nosim na duši. Postupio sam onako kako su mi rekli srce i duša. Nisam razmišljao da i sebe dovodim u opasnost. Za to nije bilo vremena - kaže nam Marko, sada učenik četvrtog razreda prirodno-matematičkog smera Gimnazije u Zrenjaninu.

OPET BIH URADIO ISTO

TO je valjda u biti čoveka, da kada se nađe u takvoj situaciji da nekom spase život instinktivno kreće, ne razmišljajući ni o kakvom oreolu heroja koji će verovatno kasnije dobiti, niti o tome da će ga tapšati po ramenu i hvaliti. O takvim događajima obično se danima priča, ali verujte, nisam u Begej skočio zbog toga. Danas mi samo srce kaže da bih ponovo učinio isto. Bez dvoumljenja - iskren je Marko Antić.

Dok priča, naš sagovornik kao da ponovo prolazi kroz svaki tren ovog događaja. Njegove misli upućene su samo na devojčicu, a sebe ni najmanje ne doživljava kao heroja.

- Sećam se da smo u tom trenu bili ispod mosta, a onda se čuo prasak u vodi. Koji tren kasnije video sam muškarca kako skače sa mosta i pliva prema devojčici koja je mahala rukama na površini vode - priseća se Marko.

Foto B. Grujić

Taj trenutak, kada je video devojčicu kako bespomoćno pokušava da se održi na vodi bio je, kaže, presudan. Uleteo je u vodu, dok je njen ujak već bio u Begeju, pa su devojčicu izvukli iz reke.

- Nije disala i strašna mi je bila pomisao da se ugasio jedan život, da možda nije živa.

Okrenuo sam je na bok, opipao puls i počela je da izbacuje vodu kroz usta - priča nam Marko.

- Srećom, Hitna pomoć je vrlo brzo stigla. Devojčica je spasena. Sve se završilo na najbolji mogući način. Ne smem ni da pomislim da je moglo da bude drugačije.

DRAGOCENA KATARININA POMOĆ

DRUGARICA Katarina Kerteši o martovskoj drami sa srećnim krajem u Zrenjaninu, kako kaže Marko, ne voli da priča. I posle posete porodičnom domu devojčice koju je Marko spasao iz Begeja, nikada sa njim o tom događaju više nije ni reč prozborila, iako je i njena pomoć u spasavanju bila dragocena.

Kaže i da je do reke brzo stigao i njegov otac Milovan, kojeg je takođe pozvala Katarina. Ohrabrio ga je i obećao "pomoć" u smirivanju mame Dragane, kojoj je tek trebalo da kažu šta se dogodilo.

Danas su i mama Dragana i tata Milovan, ali i stariji brat Luka i mlađa sestra Nina, ponosni na Marka, kako on za sebe kaže, običnog mladića, koji voli život, obožava fotografiju i svoj foto-aparat.

- Čudan je bio osećaj, kada smo nekoliko dana kasnije, Katarina i ja posetili devojčicu - govori nam Marko.

- Samo nas je, nemo posmatrala svojim prelepim okicama. Ona je sada dobro, živi svoje srećno detinjstvo. I, to je suština, sve ostalo je mnogo manje važno...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a