NAJPLEMENITIJI PODVIG - DEČJI OSMESI MU NAJVEĆA NAGRADA: Robert Mileski poklonio više od 100 računara srpskim mališanima širom Kosmeta

D. ZEČEVIĆ

07. 01. 2021. u 19:30

NI epidemija koja hara svetom, ni daljina, ni obaveze, ne mogu da spreče Roberta Mileskog, IT stručnjaka iz Beča, poreklom iz Severne Makedonije, da nađe vremena za srpsku decu sa Kosova i Metohije.

НАЈПЛЕМЕНИТИЈИ ПОДВИГ - ДЕЧЈИ ОСМЕСИ МУ НАЈВЕЋА НАГРАДА: Роберт Милески поклонио више од 100 рачунара српским малишанима широм Космета

Foto Privatna arhiva

 Poslednjih godinu dana lično je doneo i uručio više od stotinu kompjutera mališanima u svim krajevima Kosmeta, a kada nije u prilici da stigne do južne srpske pokrajine, računare i slatke paketiće šalje deci iz višečlanih i socijalno ugroženih porodica.

Baš ovih dana uručiće novu donaciju, a humanost i posvećenost najmlađima i najranjivijima u izolovanim srpskim enklavama na Kosmetu pričinjavaju mu, kako kaže, mnogo radosti i sreće. Svojom plemenitošću se ne hvali, tvrdeći da su dela važnija od reči.

- Nema ničeg lepšeg nego kada vidite osmehe i radost na licima dece kada dobiju računar koji nisu imali ili roditelji nisu mogli da im ga priušte. Mnogi od njih nemaju čak ni internet, ali saznanje da imaju svoj kompjuter čini ih neizmerno srećnim - kaže Robert koji je nedavno, lično uručio stoti kompjuter dečaku iz povratničke porodice u Metohiji.

Sve je počelo 2019, zahvaljujući prijatelju koji ga je pozvao, kako kaže, da "pomognemo našoj braći na KiM". Pristao je bez dvoumljenja i od tada Robert nije "preskočio" nijednu ovakvu akciju. Potom je odlučio da i sam doprinese i omogući srpskoj deci na Kosmetu da imaju "prozor u svet". Najpre je poslao četiri računara, potom trinaest, pa sedam...

UPORNI DA OSTANU

OBILAZEĆI povratničke sredine u Metohiji gde se susretao sa brojnim nevoljama povratnika i njihovom borbom za egzistenciju, Robert ističe da je fasciniran njihovom srećom zbog činjenice da su na svojim ognjištima, i njihovom upornošću da opstanu tamo odakle su nekada morali da izbegnu. Zadivljen je i rešenošću brojnih porodica da se ne sele sa Kosmeta, a tokom poslednjeg obilaska susreo se sa žiteljima kontejnerskog naselja u Padalištu kod Gračanice, gde u nehumanim uslovima živi dvadesetak interno raseljenih i socijalno ugroženih porodica.

- Koliko god su ti mališani radosni zbog poklona, siguran sam da sam srećniji od njih. To koliko se oni obraduju ne može se opisati, a svaki njihov osmeh meni razgali dušu. I, ništa ne može da zameni te trenutke naše zajedničke sreće, tako da čim krenem sa Kosmeta u Beč, već razmišljam kome i gde bih mogao da poklonim sledeći računar - iskren je ovaj skromni humanitarac velikog srca.

Kad god mu obaveze dozvole, on dođe na Kosmet. Tu se, kaže, uverio kako izgledaju geta 21. veka. Kako je mukotrpan svakodnevni život u strahu brojnih srpskih porodica i u enklavama, a i izvan njih.

- Znam gotovo sve o svakoj porodici kojoj smo pomogli. Znaju i moji prijatelji humanitarci iz Beča, koji su preko naših saradnika na KiM brojnim porodicama obezbedili i druge uređaje, belu tehniku, nameštaj - kaže Robert.

Za posredovanje u ovim humanitarnim akcijama, posebno je, veli, zahvalan Ljiljani Perović iz Zubinog Potoka.

- Sve ove aktivnosti daju mi neki novi, lepši, uzvišeniji smisao života. Ako sam barem i jedan jedini dan ulešao našoj deci koja žive u teškim uslovima na KiM, lišeni bezbrižnog detinjstva, mojoj sreći nema kraja - skromno govori Robert.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)