BEZ "NOVOSTI" NE MOGU NI DANA: U njihovo mesto štampa više ne stiže, ali im ćerka svakog dana novine šalje autobusom

J. ĆOSIN

06. 01. 2021. u 17:40

Otkako je i poslednji dragstor u Zaplanjskom selu Donji Dušnik zatvorio svoja vrata za dnevnu štampu, Biljana Ljubisavljević iz Niša dovija se na sve moguće načine da svojim roditeljima iz ovog kraja redovno dostavi novine, bez kojih, kako kaže, nisu mogli da zamisle nijedan dan.

БЕЗ НОВОСТИ НЕ МОГУ НИ ДАНА: У њихово место штампа више не стиже, али им ћерка сваког дана новине шаље аутобусом

Foto J. Ćosin

Odluku vlasnika jedinog dragstora u Dušniku, ali i okolnih dvadesetak sela koji je dobavljao štampu da više ne prodaje novine, Biljanini roditelji Vladislav (83) i Mirjana (71) Đorđević teško su podneli, budići da više od pola veka nisu započeli dan bez domaće kafe i "Večernjih novosti".

Zbog toga joj, kako kaže, ne pada teško da svakog dana ode do stanice na kojoj staje međugradski autobus koji vozi za Donji Dušnik i pošalje im primerak.

Foto J. Ćosin

- Otkako su počeli da žive zajedno, oni kupuju "Večernje novosti". To im je bio uobičajeni ritual kad ustanu ujutru. Jedno kuva kafu, drugo ide do dragstora po novine. Za njih je moralo poraniti, jer već ujutru se sve rasproda. Međutim, pre dve godine novine su prestale da stižu u zaplanjski kraj, zato što je vlasnik procenio da mu se ne isplati da nabavlja dnevnu štampu i otkazao je. Tako sada nama nigde nijedne prodavnice gde mogu da se kupe dnevne novine. Od tada se snalazimo - priča nam Biljana. Iako je i sama novinarka i dugogodišnja dopisnica agencije "Beta", Biljana kaže da za njene roditelje nema tog medija koji bi mogao da zameni štampu i "Novosti".

"Pošiljka" Biljana dostavlja roditeljima novine, Foto J. Ćosin

- Otac ima laptop i telefon, ali ujutru samo prelista naslove i to je to. Ne može da se navikne da duže čita preko računara. Ne odgovara mu ni drugačija forma drugih medija, prosto, navikao je na "Večernje novosti". Iako nebrojano puta ja njemu ispričam neku priču, ili vest, on joj da na važnosti tek kada se nađe u vašem listu. Moj sin Nikola je profesionalni plivač, često su mediji pisali o njegovim uspesima, ali je deda bio najponosniji kada su isti uspeh zabeležile "Novosti" i to gotovo na pola strane - priča nam kroz osmeh Biljana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju