SAMO U ŠORCU NA VRH BESNE KOBILE: Vladimirov snežni uspon uz tibetanske veštine (FOTO/VIDEO)

I.Mitić

13. 01. 2021. u 21:07

Noseći na sebi samo šors i zimsku kapu Leskovčanin Vladimir Stevanović uspeo je da se popne na vrh Besne kobile. Poduhvat je počeo od ski-centra na ovoj planini, a njegov zimski planinarski uspon, do 1923 metra nadmorske visine, trajao je puna tri sata. Vladimir je za to vreme bio izložen temperaturi od -4 do -7 stepeni Celzijusa, uz jake planinske vetrove koji ga nisu omeli u ovom poduhvatu.

САМО У ШОРЦУ НА ВРХ БЕСНЕ КОБИЛЕ: Владимиров снежни успон уз тибетанске вештине (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Privatna arhiva

- Najvažnije je da sam bio dobro psihiči pripremljen. Organizam se na hladnoću, pre ovakvih uspona, dugo priprema svakodnevnim tuširanjem hladnom vodom, ujutru i uveče, dok se toplota tela održava specifičnim načinom disanja koja se uči i trenira. Ima više načina za to, a ja koristim tibetansku metodu zadržavanja i sabijanja daha koja telo zagreva iznutra – objašnjava Vladimir koji je instruktor Ninđicu kluba „Buđinkan Leskovac“.

Da bezbedno stigne na vrh Besne kobile i da izazov završi bez ikakvih posledica Vladimiru je pomoglo i desetogodišnje iskustvo u sličnim poduhvatima, a prvi među njima je bila desetominutna meditacija u jezeru sa poledicom, na spoljnoj temperaturi od -24 stepena Celzijusa, dok su ostali, kako kaže, uključivali posebne tehnike meditacije i disanja na vrhovima planina i šumama pod snegom.

- Prvi put sam tako dugo bio izložen uslovima hladnoće, pa je osećaj na vrhu bio predivan. Srećan što sam uspeo u svojoj nameri. Sačekao sam drugove iz pratnje i posle desetak minuta na vrhu obukao sam odeću, koju sam poneo sa sobom – dodaje naš sagovornik koji je po struci arheolog i zaposlen je kao kustos u leskovačkom Narodnom muzeju.

On objašnjava da je Ninđicu tradicija usko povezana sa tradicijom Jamabušija, putujućih monaha ratnika feudalnog Japana. Koristeći svoju praksu pod nazivom Šugendo monasi se potpuno izlažu svim elementima prirode među kojima su i izlaganje ekstremnim temperaturama i meditacija u zaleđenim rekama i jezerima kao i pod vodopadima. Vladimir planira, da u toku zime, ostvari još nekoliko ovakvih poduhvata osvajajući vrhove različitih planina.

UNUTRAŠNjA VATRA

Vladimir kaže da je unutrašnju toplotu tela održavao koristeći Tumo – praksu tibetanskog Budizma koja u prevodu znači – unutrašnja vatra, a podrazumeva generisanje toplote unutar tela posebnim metodama disanja, dok se „praktikanti dugoročno izlažu ekstremno niskim temperaturama na svojoj matičnoj planini – Himalajima. On naglašava da veliki broj naroda na severnoj hemisferi u tradiciji imaju izlaganje snegu i niskim temperaturama kao način za unapređenje i jačanje imunog sistema. Ove tretmane danas u svetu promoviše Vim Hof koji je postavio više od 20 svetskih rekorda upisanih u Ginisovu knjigu, a vezane su razne aktivnosti na velikoj hladnoći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili